Ile się należy?

• Autor wątku Autor wątku mick40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mick40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Przeszło rok temu zmarła moja mama, nie zostawiła testamentu.
myślę , o złożeniu do sądu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku.
Teraz mieszkam z mężem i dziecmi 120 km od domu rodzinnego.
Nie mam rodzeństwa , rodzice moi żyli w zwązku małżeńskim ponad 25 lat.
Ojciec otrzymał dom , budynki gospodarcze ,oraz trochę ziemi w spadku po swoim ojcu. ostatnio ojciec sprzedał trochę gruntu .(po śmierci matki)
Niestety nie mogę polubownie załatwic tej sprawy - mam pytanie :
- na jaki procent tego gospodarstwa mogę liczyc ?
- czy mam jakieś prawa do pieniędzy za ostatnio sprzedany przez ojca grunt ?

Na marginesie, w tej sytuacji nie byłoby ograniczeń co do dziedziczenia gospodarstwa rolnego. Jednakże, jest inny problem. Należy ustalić - czy ten majątek wszedł w skład wspólności majątkowej małżeńskiej, bo z tego co Pani napisała wygląda , że nie skoro Pani ojciec otrzymał go w spadku po swoim ojcu - to gospodarstwo należy do majątku osobistego ojca.

I nawet jak Pani będzie spadkobiercą po matce- to de facto jeśli cały majątek stanowiło to gospodarstwo- nic Pani nie otrzyma.
--
dementii

Nie jest to gospodarstwo rolne, lecz zabudowania oraz sad, ogród ....
Z tego co wiem to ojciec razem z matką przeprowadzali się na tą posesje z innego domu .
ja miałam wtedy ok 10 lat.
rodzice ojciec mieszka tam do dziś.
co oznacza termin "wsólnośc majątkowa małżeńska" ?

jeżeli nie byłoby żadnych powikłań związanych ze wspólnotą majątkową, ile procet tego majątku prawnie mi się należy po zmarłej mamie?

Jeśli majątek należałby do wspólności małżeńskiej to 1/4 twoja i 3/4 ojca. Jeśli zaś nie należałby to mielibyście po 1/2,a jak należy tylko do majątku osobistego ojca - to de facto nic nie otrzymasz.
--
dementii

co kryje się pod majątkiem osobistym , jak to sprawdzic

czegoś tu nie rozumiem jeżeli majątek należał do wspólnoty majątkowej rodziców, to mam mniej?

jeżeli majątek należy do ojca jako osobisty, czy mogę liczyc na "zachowek" jako córka?

jeszcze jedno ,:
czy w razie poważnych komplikacji czy w grę może wejśc Ubezwłasnowolnienie
z powodu choroby alkoholowej ?

mick40 napisał:
jeżeli majątek należy do ojca jako osobisty, czy mogę liczyc na "zachowek" jako córka?
dopiero po jego śmierci, jeśli nie otrzymasz udziału w spadku
mick40 napisał:
jeszcze jedno ,: czy w razie poważnych komplikacji czy w grę może wejśc Ubezwłasnowolnienie
z powodu choroby alkoholowej ?
teoretycznie tak.
--
dementii

jeszcze jedno pytanie:
-gdzie można sprawdzic czy majątek należy do osobistego majątku ojca?
-czy tą kwestie ustala osobna rozprawa sądowa?
-może podczas posiedzenia sędu w sprawie stwierdzenia nabycia spadku sąd orzeknie co i jak ?
wiem że w księdze wieczystej figuruje tylko on jako właściciel.
czekam na odpowiedź
mick40

skoro figuruje tylko on, to prawdopodobnie majątek osobisty. Weź z sądu odpis z księgi i tam będzie napisane.
--
dementii

Czyli musi byc wpis w księdze wieczystej , że mama była też właścicielką tej posesji?

Taki wpis trochę rozjaśni sprawę. Nie można wykluczyć, że w księdze wieczystej widnieje ojciec, natomiast istnieje np. dokument darowizny, w którym przekazuje on cześć nieruchomości matce ( a nawet osobie trzeciej), ale nikt nie złożył wniosku o wpis do KW i stan w KW odbiega od stanu faktycznego.

Powrót