Ile VATu płaci monter za towar w hurtowni?

• Autor wątku Autor wątku Natysz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natysz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Hydraulik kupujący niezbędne elementy do wykonania usługi hydraulicznej płaci za zakupiony towar 8% VAT czy 23%? Jeżeli 23% to w jaki sposób i na jakich zasadach odzyskuje 15% VATu skoro on na fakturze wystawia VAT 8%?

Ostatnia edycja:
Natysz napisał:
... w jaki sposób i na jakich zasadach odzyskuje 14% VATu skoro on na fakturze wystawia VAT 8%?
Czynny podatnik VAT przed odprowadzeniem należnego podatku VAT odlicza VAT naliczony. Prosta matematyka.

A czy są jakieś limity kwotowe do jakich podatnik VAT może odliczać VAT od podatku? Nie mam pojęcia na jakich zasadach to wszystko dział dlatego przepraszam za zapewni banalne pytania.

Jeszcze raz.

Czynny podatnik VAT odlicza od VAT-u należnego VAT naliczony. Jak wyjdzie minus do ma do zwrotu lub do przeniesienia na następny okres. Zapoznaj się z deklaracją VAT-7.

PS.

Jakie to limity masz na myśli?

Nie wiem o jakie limity chodzi. Hydraulik twierdzi że przekroczył już jakiś tam limit i nie może mi policzyć VAT 8% bo pozostałych 15% już nie odzyska... A ja uważam że po prostu kłami żeby te 15% przywłaszczyć

Nie Ci dokładnie wytłumaczy jaki limit przy Twoim zleceniu przekroczył.

Natysz napisał:
przekroczył już jakiś tam limit
Jakiś nowy limit ? Dziwne:what:Pamiętam, że kilkadziesiąt lat temu (50 lat - za komuny) były limity wystawiania przez sklepy rachunków dla firm.

Powrót