Ile wynosi zasiłek wychowawczy?

• Autor wątku Autor wątku aisog77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam od 24 czerwca jestem na u.wychowawczym teraz staranm sie o zasiłek wychowawczy , rodzinne. mąż za 2008 r wykazał o dochodu tylko ja miałam ale nie umiem obliczyć zasiłku czy wagóle go dostane. Prosze o pomoc8)

Witam. nie pracuje nigdzie, mąż ma gospodarstwo rolne i czy mogę ubiegać sie o zasiłek wychowawczy? Dziecko ma 2 i pół roku.

urodze w maju, na wychowawczy przejde w pazdzierniku/listopadzie,? które dochody i za jaki okres mam brać pod uwagę do wyliczenia dochodu?( męża, moje)?

Witam.
Chciałam się dowiedzieć czy przysługuje mi zasiłek, Mąż w zeszłym roku pracował na umowę o dzieło, jeszcze dokładnie nie wiem jakie będzie miał dochody na picie, ale czy to tak samo jest liczone jak przy umowie o pracę?? Chodzi o to że nie ma płaconych żadnych składek.

Jeszcze chciałam się zapytać, mąż jest obecnie na moim ubezpieczeniu, w marcu idę na wychowawczy, czy Mąż dalej będzie mógł korzystać z mojego ubezpieczenia??
Pozdrawiam

a wy sytuacji gdy samotna matka stara sie o zasiłek wychowawczy ? moja siostra chciała sie starac pani w urzędzie stwierdziła,iż miała za duzy dochód i ie zostanie jej przyzany.. czyli,ze to blef? siostry dochód jest utracony i nalezy jej sie zasiłek wychowawczy?

Ado - czy obecnie mąż pracuje?jeśli tak to musisz mieć zaświadczenie męża o dochodach za 1 pełny przepracowany m-c nett, to podstawa do obliczenia dochodu w waszej rodzinie, jeśli nie przekroczy 504zł na osobę to możesz dostać dodatek z tyt. urlopu opieki nad dzieckiem w czasie przebywania na urlopie wychowawczym, ten dodatek to 400 zł
mikopol - to zależy jak duże jest to gospodarstwo, bo od tego zależy Wasz dochód
krewetko - jak pójdziesz na wychowawczy to już będzie nowy okres świadczeniowy, wówczas na podstawie dochodów męża za rok 2009 (Twój dochód wnioskuj jako utracony),jeśli spełnicie warunki dochodowe do rodzinnego i dodatków to dostaniesz te 400 zl o jakich pisałam wyżej

pyt.

witam mam takie pytanie , obecnie od 8 mc'y jestem na stażu, który przyznano mi na rok czyli do marca, zaszlam w ciaże i w czerwcu mam przewidywany poród, co moge zrobić zeby dostać zasiłek maciezynski .gdyz na umowe w miejscu odbywania stażu nie mam co liczyc ,a pieniadze potrzebuje tez na studia. słyszalam ze zas.maciezynski przysługuje po przepracowanych 6miesiącach na normalnej umowie.czy to prawda ,? czy da sie cos wymyslec w mojej sytuacji? z gory dziekuje za odp.i wszelkie rady

czy należy sie zasiłek wychowawczy jeżeli dochody wynoszą:
Przychód: 27693,11
dochód brutto: 25492,39
podatek: 815,00
s. zdrowotna: 1932,87
s. społeczna: 3539,89.
+alimenty w wysokości 3000zl/rok, rodzina 4 osobowa

z tego co tu Pani pisze to -TAK

bedzię też dochód utracony z pracy osoby, która przejdzie na wychowawczy

dziekuje, to sa dochody męża, zony nie podaje bo są jako utracone

Janusz M. napisał:
Radzę jednak posługiwać się z danymi z zaświadczenia US.
PIT-11 nie stanowi podstawy do wyliczeń.

No i to właśnie jest dla mnie logiczne. Zaświadczenie z US jest "ostateczne" bo przecież to podatnik przedstawił jako swój całkowity dochód, nawet gdyby miał kilka źródeł dochodów.

Dlatego KOMPLETNIE nie rozumiem dlaczego MOPS wymaga jeszcze aby składać PIT-11..... laska z MOPSu (ona w to wierzy!!) wciska mi kity że w ten sposób MOPS sprawdza czy nie mam kilku innych źródeł dochodu!!!
czysta idiotka, przecież gdybym miał i nie wykazał tego w rozliczeniu rocznym, na podstawie którego przecież US wystawia to zaświadczenie, to musiałbym skończonym idiota jak te pracownice MOPSu by przedstawić im jakiś PIT-11.....zresztą skąd bym go miał wziąć skoro praca byłaby "na czarno"?

Po prostu MOPSowe pracownice to $^#%#&%*%^# i tyle ;)

ja rowniez musialam przedstawic PI11, zapewne chodzi o to czy np na umowe zlecenie nadal sie nie pracuje ,bo przeciez wychowawczy jest tylko z umowy o pracę a co za tym idzie osiaga się dochody, ode mnie babaka chciala ORYGINAL PIT 11. ktory jest w US:brawo:, za to musialam jezdzic do ksiegowej aby przybila mi kolorowe pieczatki na PI 11

kolorowe pieczatki na PI 11
A w jakim kolorze musiały być te pieczątki? Zielone, fioletowe, czerwone :D Nie skomentuję - są Święta więc nie wypada napisać co sądzę o tych urzędniczkach.

oj czepia sie Pan trosze albo źle się wyraziłam- pieczątka w kolorze czarnym Panią z MOPSu nie satysfakcjonowała

Wesołych Świat :)

pieczątka w kolorze czarnym Panią z MOPSu nie satysfakcjonowała
To jednak skomentuję - Trzeba było zapytać tej "Pani z MOPS" jaki przepis prawny mówi o tym jakiego koloru ma być pieczątka na PIT-11? Czy to była naprawdę urzędniczka? Trudno mi uwierzyć, że w MOPS pracują takie niedouki.

Od dwudziestu lat używam pieczątki z czarnym tuszem i jeszcze nikt nigdzie mi tego nie zakwestionował. :)

Ostatnia edycja:
Janusz M. napisał:
Czy to była naprawdę urzędniczka? Trudno mi uwierzyć, że w MOPS pracują takie niedouki.

Od dwudziestu lat używam pieczątki z czarnym tuszem i jeszcze nikt nigdzie mi tego nie zakwestionował. :)

siedziała za biurkiem - wiec mniemam ze jest tam zatrudniona....
dobrze wiesz ze z urzędnikiem sie nie wygra- dla świętego spokoju księgowa przybiła niebieska pieczątkę, mam nadzieje ze już tej Pani w tym roku zasiłkowym nie zobaczę...

Witam.
Chciałam prosić życzliwych ludzi o pomoc w wyliczeniu dochodu na członka rodziny bo samej jakoś nie bardzo mi to idzie. To są dane z pit-11, chciałam orientacyjnie wiedzieć (bo kończy mi się urlop macierzyński i będę przechodzić na urlop wychowawczy )czy dostanę zasiłek rodzinny i " zasiłek wychowawczy"

Rodzina 4 osobowa
Przych. - 36385,7
Doch. - 34716,98
Podat. - 2494
Ub społ - 4793,6
Ub zdr. - 2338,25
Dodam równiez , ze mielismy zwrot 1112 na 1 dziecko.
Pozdrawiam i dziekuje

Najdokładniej sprecyzuje zaświadczenie z US.

Wg. moich wyliczeń wychodzi: 545,90 zł. na osobę.

Dziękuje serdecznie za pomoc.
Chciałam jeszcze zapytać bo na pierwszej stronie tego wątku doczytałam się ze urząd (MOPS)stosuje wzór na liczenie składki zdrowotnej i ze jeszcze się to odlicza.
Jeśli to prawda to istnieje szansa na to ze to moje ( orientacyjne bo dokładnie to z zaswiadczenia z us mi wyjdzie)545,90 sie jeszcze troszke zmniejszy. Tak??
Pozdrawiam.

Powrót