Ilość dni wolnego na stażu z UP

• Autor wątku Autor wątku szyzag123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyzag123

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Dzień dobry. Mam pytanie : od 6 lipca 2015r. do 30 listopada 2015r. będę odbywał staż z UP. Chciałbym wiedzieć ile łącznie będzie mi przysługiwało dni wolnych od pracy i jak wygląda sprawa ilości dni wolnych od pracy w lipcu, który będzie niepełnym miesiącem odbycia stażu?

Stażysta może korzystać z dwóch dni wolnych po zakończeniu każdego 30-dniowego okresu stażu, bądź wykorzystać je jednorazowo w ostatnim miesiącu stażu.
Pierwsze 2 dni można wykorzystać od 5 sierpnia.

Prawo do 2 dni wolnych nabywasz po każdych 30 dniach stażu (kalendarzowych). Nie należy posługiwać się terminem "miesiąca" czy "dni wolne za miesiąc np. lipiec", tylko 30 dni.
I tak w Twoim przypadku ogółem przysługuje Ci 10 dni wolnych, które nabywasz proporcjonalnie:
- 2 dni po 4 VIII,
- 2 dni po 2 IX,
- 2 dni po 1 X,
- 2 dni po 30 X,
- 2 dni od 1 XI - tutaj mamy wyjątek, ponieważ od 1 listopada wejdziesz w ostatni miesiącu stażu, a w takim przypadku można ostatnie 2 dni wybrać wcześniej.

Kosssz napisał:
Prawo do 2 dni wolnych nabywasz po każdych 30 dniach stażu (kalendarzowych). Nie należy posługiwać się terminem "miesiąca" czy "dni wolne za miesiąc np. lipiec", tylko 30 dni.
I tak w Twoim przypadku ogółem przysługuje Ci 10 dni wolnych, które nabywasz proporcjonalnie:
- 2 dni po 4 VIII,
- 2 dni po 2 IX,
- 2 dni po 1 X,
- 2 dni po 30 X,
- 2 dni od 1 XI - tutaj mamy wyjątek, ponieważ od 1 listopada wejdziesz w ostatni miesiącu stażu, a w takim przypadku można ostatnie 2 dni wybrać wcześniej.

Dzień dobry, powyższy przykład jest jasny, bo dotyczy prawie pełnego pierwszego miesiąca, a jak to będzie ze stażem od 23 VII do 30 XI? 8 czy 10 dni wolnych? Proszę o informację.

Powrót