Ilość miejsc w dowodzie rejestracyjnym

• Autor wątku Autor wątku sbaczul4283
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sbaczul4283

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć

Jestem właścicielem samochodu który występował w dwóch różnych wersjach, czteroosobowy oraz dwuosobowy. Mój egzemplarz seryjnie posiadał cztery siedzenia wraz z pasami bezpieczeństwa.

Jako że jest to z przeznaczenia samochód sportowy, kupiłem wnętrze z wersji dwuosobowej zamontowałem je do swojego samochodu. Dzięki temu jest lżejszy, ale pojawia się problem.

Mój samochód stał się samochodem dwuosobowym, ale w dowodzie rejestracyjnym nadal mam wpisaną liczbę miejsc siedzących równą 4.

Proszę o pomoc w interpretacji aktualnych przepisów. Czy mogę się takim samochodem legalnie poruszać po drogach w naszym kraju? Samochodem NIGDY nie jeździłem w więcej niż dwie osoby, bo tylne siedzenia były tak naprawdę dla ozdoby. Mój 6 letni syn miał problem żeby się tam zmieścić, a co dopiero dwie dorosłe osoby.

Wiem, że istnieje opcja zmiany parametrów samochodu w wydziale komunikacyjnym, ale jako że modyfikacji dokonałem samodzielnie to nie posiadam żadnego zaświadczenia od podmiotu uprawnionego do wykonywania takiej modyfikacji. Dlatego rozumiem, że nie będę w stanie w urzędzie komunikacji zmienić tego parametru?

Pozdrawiam

Powrót