A
Adrian_k
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam
Urząd gminy ma regulamin dotyczący odpadów komunalnych gzie widnieje:
Urząd twierdzi, że muszę minimalnie zdeklarować do odbioru śmieci z firmy 5 worków (niesegregowane, papier, metale.., szkło, bioodpady). W mojej firmie nie mam odpadów szklanych ani bioodpadów. Czy w związku z tym muszę zadeklarować wszystkie 5 frakcji? Złożyłem w gminie deklarację, gdzie zadeklarowałem tylko (niesegregowane, papier, metale..) - dzwonili, że jak nie zmienię deklaracji to narzucą mi 5 frakcji decyzją administracyjną. Według mnie jeśli w regulaminie jest zapis "powinna wynosić" to nie znaczy, że musi wynosić. Nie wiem jeszcze czy inne przepisy nie zobowiązują mnie do deklaracji tych 5 frakcji.
Czy muszę poprawić deklarację i podać 5 frakcji?
Urząd gminy ma regulamin dotyczący odpadów komunalnych gzie widnieje:
- Przepis prawny:
9.Minimalna pojemność worków przeznaczonych do selektywnego zbierania odpadów dla
nieruchomości niezamieszkałych, na których powstają odpady, powinna wynosić:
1) w przypadku zadeklarowania worka na odpady powstałe po segregacji
(zmieszane) o pojemności 120 litrów, przyjmuje się następujące minimalne ilości worków
na odpady segregowane:
a) "Papier" - 1 worek 1201 na miesiąc,
b) "Metale i tworzywa sztuczne" - 1 worek 120 1 na miesiąc,
c) " Szkło" – 1 worek 120 1 na miesiąc,
d) "Bioodpady" - 1 worek 120 1 na miesiąc.
Urząd twierdzi, że muszę minimalnie zdeklarować do odbioru śmieci z firmy 5 worków (niesegregowane, papier, metale.., szkło, bioodpady). W mojej firmie nie mam odpadów szklanych ani bioodpadów. Czy w związku z tym muszę zadeklarować wszystkie 5 frakcji? Złożyłem w gminie deklarację, gdzie zadeklarowałem tylko (niesegregowane, papier, metale..) - dzwonili, że jak nie zmienię deklaracji to narzucą mi 5 frakcji decyzją administracyjną. Według mnie jeśli w regulaminie jest zapis "powinna wynosić" to nie znaczy, że musi wynosić. Nie wiem jeszcze czy inne przepisy nie zobowiązują mnie do deklaracji tych 5 frakcji.
Czy muszę poprawić deklarację i podać 5 frakcji?