Ilustracje do książki

• Autor wątku Autor wątku migul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

migul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem obecnie na etapie kompletowania ilustracji do książki historycznej, mojego autorstwa. Zanim jednak zaniosę ją do wydawnictwa, chciałbym dowiedzieć się o jedną nurtującą mnie rzecz. Czy mogę bez przeszkód zamieścić w książce kilka ilustracji pochodzących ze średniowiecznej kroniki (XI - XIII w.). Skany powyższych ilustracji znajdują się powszechnie w internecie. Oprócz powyższych ilustracji, chciałbym umieścić w książce także jedną z internetowych reprodukcji obrazu, namalowanego przez żyjącego autora. Czy mogę zrobić to bez konsekwencji.

Ps. Oczywiście pod ilustracjami znajdą się informacje o ich pochodzeniu (kronika etc. ) oraz autorze.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam

migul napisał:
Czy mogę bez przeszkód zamieścić w książce kilka ilustracji pochodzących ze średniowiecznej kroniki (XI - XIII w.). Skany powyższych ilustracji znajdują się powszechnie w internecie.
Tak, prawa autorskie do utworów wygasły, zaś skany nie są w ogólności utworami w rozumieniu Art.1 USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' (zwana dalej upaipp). Natomiast, w upaipp jest taki zapis (wyciąg mój) :
Przepis prawny:
Art. 40.
1. Producenci lub wydawcy egzemplarzy utworów literackich, muzycznych, plastycznych, fotograficznych i kartograficznych, niekorzystających z ochrony autorskich praw majątkowych, są obowiązani do przekazywania na rzecz Funduszu, o którym mowa w art. 111, wpłaty wynoszącej od 5 % do 8 % wpływów brutto ze sprzedaży egzemplarzy tych utworów. Dotyczy to wydań publikowanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
(...)
Oprócz powyższych ilustracji, chciałbym umieścić w książce także jedną z internetowych reprodukcji obrazu, namalowanego przez żyjącego autora. Czy mogę zrobić to bez konsekwencji.
zapoznaj się z wątkiem przyklejonym - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - w szczególności Art.29. Tu musisz ocenić sam, czy zamieszczenie tego obrazu (a może i pozostałych...) w świetle całości twojej pracy ma uzasadnienie jako prawo do cytatu.

Powrót