Import kawy. Dopuszczenie do obrotu.

• Autor wątku Autor wątku suchhhy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suchhhy

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Dzień Dobry,

proszę osoby zorientowane o podpowiedź jak wygląda kwestia importu kawy z kraju nieeuropejskiego - Kolumbia.

Interesuje mnie procedura celna - wg. informacji z systemu ISZTAR kawa opodatkowana jest VATem w wys. 23% natomiast cło wynosi 0%. Co więcej powienienem wiedzieć startując? Jaki sposób rozliczania z US przyjąć po uruchomieniu DG?

W googlach znalazłem coś o pozwoleniu na import produktu wydawanym przez ministra?

Dodatkowo, jak sądze kawa traktowana może być jako produkt spożywczy - jak wygląda procedura dopuszczenia jej do obrotu na terytorium UE? Czy potrzebna jest jakaś dokumentacja od mojego dostawcy, czy konieczne są badania sanepidu?

Zdaje sobie sprawe, że temat jest zawiły i nadaje się do radcy prawnego lub podatkowego, jednak ze względu na ograniczony budżet co mogę chcę sprawdzić sam. Będę wdzięczny również za pomoc polegającym na przekierowaniu mnie z moimi pytaniami do odpowiednich instytucji.

Z góry serdecznie dziękuję.

Nikt nawet najmniejszych wskazówek?

Jako, że nikt nie odpowiedział mi, a może kogoś oprócz mnie temat interesuje sam odpowiem co zrobiłem.

Znalazłem swój produkt w taryfikatorze ISZTAR, jednak nie mając pewności czy prawidłowo go kwalifikuje złożyłem wniosek o WIT (Wiążąca Informacja Taryfowa) na podstawie tego jak produkt zostanie zakwalifikowany będę mógł ustalić dalsze kroki mające na celu dopuszczenie do obrotu.

Pozdrawiam :)

może być traktowana jako produkt spożywczy? naprawdę?

jest na pewno i podlega granicznej kontroli sanitarnej.

Graniczne kontrole sanitarne są przeprowadzane przez:
1) państwowych granicznych inspektorów sanitarnych - na przejściach granicznych;
2) państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych właściwych ze względu
na miejsce przeznaczenia towarów, siedzibę importera albo odbiorcy towarów,
zgodnie z danymi wskazanymi we wniosku o dokonanie granicznej kontroli
sanitarnej lub określonymi w dokumentach przewozowych towarzyszących
towarom - w składach celnych, miejscach docelowego przeznaczenia
(magazynach lub pomieszczeniach importera).

Graniczne kontrole sanitarne są przeprowadzane na zasadach określonych w art. 15-24 Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, str. 1—14, Polskie wydanie specjalne Rozdział 3 Tom 45 P. 200 - 251).
Kontrole urzędowe obejmują co najmniej systematyczną kontrolę dokumentacji, wyrywkową kontrolę identyfikacyjną oraz, w stosownych przypadkach, kontrolę bezpośrednią.

Wykaz towarów podlegających granicznej kontroli sanitarnej określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 stycznia 2007r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz.U. z 2007 r., nr 20 poz. 122).

Osoba odpowiedzialna za przywóz lub wywóz towarów jest obowiązana powiadomić właściwego państwowego granicznego lub powiatowego inspektora sanitarnego nie później niż na 48 godzin przed planowanym przywozem lub wywozem towarów, a w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie nie później niż na 24 godziny, składając stosowny wniosek. Niezbędna do dokonania granicznej kontroli sanitarnej dokumentacja jest przedkładana w języku polskim lub w innym języku urzędowym Unii Europejskiej. Jeżeli ze względu na bezpieczeństwo żywności okaże się to niezbędne, właściwy państwowy graniczny lub powiatowy inspektor sanitarny może zażądać uwierzytelnionego tłumaczenia dokumentacji przedłożonej w innym języku Unii Europejskiej.

W wyniku przeprowadzonej kontroli właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydaje świadectwo stwierdzające spełnianie przez towary objęte graniczną kontrolą sanitarną wymagań zdrowotnych.
W przypadku stwierdzenia, że towary objęte graniczną kontrolą sanitarną nie spełniają obowiązujących wymagań zdrowotnych, organ podejmuje działania określone w art. 18-21 rozporządzenia nr 882/2004.

Wzory wniosków oraz świadectw określone zostały w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 14 lutego 2007r. w sprawie wzorów wniosku o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej oraz świadectwa spełnienia wymagań zdrowotnych (Dz. U. z 2007r. nr 44., poz. 286 - załącznik nr 1 i 2).

W kwestii szczegółów polecam udać się lub zadzwonić do właściwej powiatowej lub granicznej stacji sanitarno - epidemiologicznej

Serdecznie dziękuję! Podane informacje dużo pomogły!

Witam,
Interesuję się podobnym tematem, tylko że ja chciałbym importować kawę z USA juz w opakowaniu a kawa jest pochodzenia Columbia. pytanie mam takie jakie dokumenty potrzebuje, czy od każdej ilości kawy muszę placić podatek? czy jeśli kupuję kawę tylko na swój użytek to czy muszę płacić jakieś podatki lub cło??
Zastanawia mnie taka sytuacja czy jak dla siebie przesyłam 15kg kawy i zapłace za nią 500 zł z przesyłką to czy muszę coś za to płacić? czy dopiero jak chce sprzedać ją na rynku to muszę zapłacić podatek?

W przypadku zakupów od każdej ilości (wartości) zapłacisz VAT. Jeśli wartość kawy łącznie ze wszystkimi kosztami do granicy UE (np. podatek stanowy i transport) wynosi poniżej 150 euro (500 zł - spoko), to nie płacisz cła. Jeśli wartość celna powyżej 150 euro, to również cło jest do zapłaty, w przypadku kawy ziarnistej 7,5%.
Podatek płacisz przy imporcie, w przeciągu 10 dni od dokonania odprawy celnej.

PS:Na użytek własny nie trzeba granicznej kontroli sanitarnej.

Będziesz teraz odkopywał wszystkie wątki sprzed 10 lat o imporcie i cle?

Powrót