Import z Chin z pominięciem producenta/dystrybutora przypadek szczególny

• Autor wątku Autor wątku Donek1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Donek1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich forumowiczów .
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że zajmuje się importem od 10 lat ale to zagadnienie mnie i mojego agenta celnego przerosło.
Oczywiście pomijam kwestie podrabianych towarów bo nie występuje.
Chcialbym zaimportować z Chin towar wyprodukowany w Niemczech wyexportowany do Chin z przeznaczeniem na tamtejszy rynek. Sprzedaje to mnie oficjalny dystrybutor w Chinach. Oczywiście faktury , przelewy , pełen legal. Importuję to, urząd celny zatrzymuje towar na 100% i sprawdza czy nie podrabiany. Producent potwierdza oryginalność . Teraz co dalej , czy producent jest na jakiejkolwiek podstawie nie wyrazić zgody na oclenie tych produktów i zakazać dopuszczenia do obrotu?
Sprawdzaliśmy zagadnienia zakazu sprzedaży towarów luksusowych poza oficjalną siecią dystrybucji - moim zdaniem nie dotyczy
Dodam tylko że w grę wchodzą duże sumy i producent będzie wściekły jak osa i będzię chciał zrobić wszystko aby to zablokować.
Pozdrawiam serdecznie

Donek1234 napisał:
... Teraz co dalej , czy producent jest na jakiejkolwiek podstawie nie wyrazić zgody na oclenie tych produktów i zakazać dopuszczenia do obrotu? ...
Może w oparciu o Prawo własności przemysłowej. Zasada wyczerpania prawa w stosunku do towarów oznaczonych znakiem towarowym ma charakter terytorialny. Nas obowiązuje zasada europejska i polska. Towar musi być wprowadzony do EOG przez uprawnionego lub za jego zgodą aby ta zasada obowiązywała.

Ostatnia edycja:
Witaj LeszsekS
Dziękuje bardzo za poświęcony czas. Myślisz że to w zupełności wyczerpuje temat? Dodam że produkty nie różnią się w żaden sposób parametrami. Chodzi o części zamienne, na całym świecie występuje pod tym samym numerem części. Ja oczywiście będę kontaktować się z prawnikami po powrocie z Chin, jednak gdybyś miał pomysł lub ktoś z forumowiczów jak to załatwić to bardzo proszę o pomoc. Oczywiście mogę to dobrze wynagrodzić. Pozdrawiam serdecznie

Donek1234 napisał:
... gdybyś miał pomysł lub ktoś z forumowiczów jak to załatwić ...
Należy uzyskać zgodę uprawnionego do znaku towarowego lub jego upoważnionego przedstawiciela na wprowadzenia towaru na teren EOG.

LeszsekS napisał:
Należy uzyskać zgodę uprawnionego do znaku towarowego lub jego upoważnionego przedstawiciela na wprowadzenia towaru na teren EOG.

Dziękuję za zainteresowanie.
Rozmawiałem dzisiaj jeszcze raz z tą firmą i tydzien temu Niemiec który tez zaryzykował i kupił towar , bez problemu odebrał towar.
Urząd celny sprawdził oryginalność i zwolnił towar. Producent tego nie zatrzymał . Być może dlatego że mała wartość Ok 5000$ ( na próbę )
Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie. Poinformuję jeśli uda mi się to oclić. Zastanawiam się tylko , czy jak towar zostanie zablokowany przez producenta to czy mogę na przykład na T1 dać towar do uszlachetnienia ( usunąć znaki towarowe) , czy zniszczenie lub odsyłka do Chin. Wydaje mi się że nie mogą zniszczyć towaru oryginalnego.
Pozdrawiam

Donek1234 napisał:
... Poinformuję jeśli uda mi się to oclić. ...
Oclenie nie ma znaczenia, to nie jest jednoznaczne ze zgodą producenta lub uprawnionego przedstawiciela.
Donek1234 napisał:
... dać towar do uszlachetnienia ( usunąć znaki towarowe) ...
Naruszysz prawa producenta.

LeszsekS napisał:
Oclenie nie ma znaczenia, to nie jest jednoznaczne ze zgodą producenta lub uprawnionego przedstawiciela.
Naruszysz prawa producenta.

Witaj.
Dzieki , poinformuję cię jak znajdę furtkę.
Miłego dnia
Pozdrawiam

To nie ma nic do rzeczy, towary nie zostały wprowadzone do EOG.

Owszem, nie zostały wprowadzone. Ale nie będzie od nich odprowadzane cło.

Powrót