import z Chin

• Autor wątku Autor wątku ags
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ags

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam i z gory przepraszam jesli juz taki temat byl, czytam o imporcie z Chin ale na Pl, a nie Uk, dlatego zalozylam nowy temat.
niedawno wpadlam na pomysl zeby kupowac i sprzedawac produkty z Chin, nie sa to orginaly a wlasciwie podroby orginalow ze znakiem i logo. mam zalozona dzialalnosc self employed, niestety troche sie zmartwilam ostatnio... moje pytania brzmia:
czy za kazdy towar z Chin trzeba placic clo? jak zamawiam na aliexpress to wysylaja mi zazwyczaj jako gift i wtedy mam zanizona wartosc produktu, w srodku nie ma faktury, nic nie place za clo...
raz mi sie zdarzylo jak jeden sprzedawca zalaczyl fakture, tez troche zanizona, ale naliczyli mi wtedy oplate za VAT za ktore juz zaplacilam. Dostalam list ze dwa tygodnie po tym jak otrzymalam towar...
jesli nie mam faktury w paczce to jak mam przedstawic dokument ile za to zaplacilam? czy wystarczy wyciag z konta bankowego? bo nic innego praktycznie nie posiadam...

druga sprawa troche sie martwie o certyfikaty... czy ktos wie cos na temat certyfikatow unijnych 'CE'?
niedawno zaczelam kupowac na alie i wszystkiego nie wiem, zaczynam sie zastanawiac czy moge ot tak zamowic towar i go sprzedac bez certyfikatu, bo jak sie okazuje takowy trzeba miec na prawie wszsytko...

czekam teraz na 3 produkty z elektroniki, nic markowego, dwa dla rodziny a jeden chcialam wystawic i sprzedac na ebay i tu natknelam sie na certyfikat ze powinnam taki miec od sprzedawcy lub sama zapewnic...

prosze o rade jesli ktos cos wie, z gory dziekuje

Powrót