Import z USA o wartości powyżej 150 Euro

• Autor wątku Autor wątku Rene Coviac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rene Coviac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

przeszukiwałem wiele stron na temat importu towarów z USA i niestety nigdzie nie udało mi się uzyskać konkretnych odpowiedzi.

Mianowicie chciałbym zakupić w USA kilkanaście sztuk różnych produktów (witaminy, suplementy diety itp) których łączna wartość wyniesie ok 300 EURO. Nie chodzi mi aby w jakikolwiek sposób unikać opłat podając, że to prezent itd.

Rozumiem, że od tego musiałbym zapłacić podatek VAT i cło. Tylko nie wiem w jakiej wysokości? I czy do tego doszłyby jeszcze jakieś opłaty celne?

I zasadnicza sprawa, czy dokonując takich zakupów np na ebay muszę w jakiś sposób dotrzeć do Izby Celnej czy po prostu przy odbieraniu paczki z poczty będę musiał uiścić cło i VAT.

To zależy czy kupujesz towar na własny użytek czy do dalszej odsprzedaży.

Jeśli dla siebie to UC jeśli zatrzyma paczkę poprosi o potwierdzenie gdzie i za ile kupiłeś towar i od tego naliczy Ci vat - nie wiem ile wynosi cło, ale Vat 23%.
Dostaniesz pismo potwierdzające zatrzymanie paczki przez Urząd Celny i tam będą wszystkie informację co masz zrobić dalej. Vat możesz zapłacić w momencie odbioru paczki.
Jak z cłem - nie wiem, trzeba by się dowiedzieć czy tego rodzaju towar w ogóle podlega ocleniu.

Jeśli chcesz to dalej sprzedawać to musisz mieć zarejestrowaną DG i musisz mieć ten towar odprawiony najlepiej przez agencję celną, bo potrzebna Ci będzie dokumentacja SAD i dopuszczenie towaru do obrotu w Polsce.

Nie planuje tym handlować, tylko raz czy dwa razy do roku zrobić takie zakupy. Nie prowadzę działalności gospodarczej.
A jeśli chodzi o Urząd Celny to byłby to gdzieś niedaleki czy może jakiś centralny typu w Warszawie?

Jeśli nie planujesz tego sprzedać to może się również tak stać, że UC w ogóle Ci tej paczki nie zatrzyma i nie zapłacisz nic.
Wiele zależy od rodzaju przesyłki, bo np. Priority Mail Express zatrzymują zawsze, ale to najdroższa wysyłka USPS ( to jak nasza Poczta Polska ) - odpowiednik naszego Pocztex'u. Chyba, że paczka będzie duża wtedy mogą zatrzymać. Różnie bywa. Mnie zatrzymują zawsze, ale ja importuję towar do odsprzedaży i są to duże i ciężkie przesyłki i muszę mieć dokumentację dopuszczającą towar do obrotu.

A który UC ewentualnie zatrzyma Ci paczkę to zależy gdzie mieszkasz i pod który Urząd Celno-Pocztowy polegasz. Oddziały są na pewno w Warszawie, Zabrzu, Pruszczu Gd, chyba w również w Poznaniu. Jednak to nie ma większego znaczenia bo oni i tak się z Tobą skontaktują listownie, w liście będziesz miał podany mail, na który wyślesz im wszystkie dokumenty, które będą chcieli i to wszystko.

kala0821 napisał:
To zależy czy kupujesz towar na własny użytek czy do dalszej odsprzedaży.

Jeśli dla siebie to UC jeśli zatrzyma paczkę poprosi o potwierdzenie gdzie i za ile kupiłeś towar i od tego naliczy Ci vat - nie wiem ile wynosi cło, ale Vat 23%.

Oj, niekoniecznie VAT 23%. Na suplementy diety zazwyczaj jest to 8%.
Witaminy - raczej 23%.

Na chwilę obecną (po zmianach od 1 lipca 2021 związanych z pakietem e-commerce) Poczta Polska nie może odprawiać suplementów diety. Otrzymasz powiadomienie na email lub listownie. Odprawę trzeba będzie zrobić we własnym zakresie albo poprosić o to agencję celną.

Powrót