Importowanie danych z innej strony www

• Autor wątku Autor wątku logotyp24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

logotyp24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam, tworzę pewien portal społecznościowy i chciałbym przedstawiać na nim prognozę pogody dla kierowców, chciałbym Was zapytać czy muszę mieć pozwolenie np od onetu jeśli chcę pobierać dane pogodowe z ich strony, a może wystarczy tylko notka o tym z kąd pozyskujemy dane?

Witaj,

pytanie powinno raczej brzmieć, czy w ogóle można pobierać tego typu dane bez zgody właściciela portalu? A odpowiedź masz na stronie z pogodą:
Prezentowane tu dane przeznaczone są wyłącznie do użytku prywatnego. Dalsze komercyjne wykorzystywanie jest dopuszczalne tylko po uprzedniej zgodzie M.......
A czy Twoja strona będzie prywatna? Moim zdaniem nie, bo będzie to portal społecznościowy. A dodatkowo zwykle na tego typu portalach są jakieś reklamy, konta premium albo dotacje - a to już czysta komercja...

A mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda wykorzystanie zdjęcia samochodu do zaprojektowania banneru? Czy jest to możliwe, czy trzeba miec jakieś pozwolenie, czy może trzeba tylko zasłonić znaczek?

he, he, ktoś kiedyś pisał, że miał problemy w związku z użyciem zdjęcia lodówki... Ale poważniej, samochód to rzecz przemysłowa, więc bardziej odnoszą się do niego ewentualnie prawa ochronne zgodnie z zapisami ustawy prawa własności przemysłowej, chyba, że jest to jakiś unikat, hobbistyczny, indywidualny tuning - wtedy może mogłyby być prawa autorskie. A co do samochodu, warto przedtem sprawdzić jakie są zastrzeżenia (a więc i zakresy ochrony) związane z zastrzeżonym znakiem towarowym danej marki oraz czy nie ma przypadkiem zastrzeżenia, jako znaku towarowego, nazwy danego modelu lub czy w ogóle sam model nie jest zastrzeżony jako wzór przemysłowy czy użytkowy. Zastrzeżenia sprawdzamy w bazach Urzędu Patentowego.

Oczywiście, jeśli chce się wykorzystać czyjeś zdjęcie, a nosi ono znamiona bycia utworem prawnie chronionym, to na jego wykorzystanie należy uzyskać zgodę właściciela praw autorskich.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie, załóżmy że chcę napisać art. o danym samochodzie tak jak tutaj DesignForum.PL oni na pewno nie robią tych zdjęć sami bo są to zdjęcia takie jak producenci dają itd zdjęcia z zagranicznych str. Jakie warunki oni muszą spełniać żeby ich używać?

no, na pewno powinno się być zarejestrowanym wydawnictwem prasowym (szczegóły USTAWA z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe"), aby móc korzystać z Art.25. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Poza tym, być może wykorzystują jakieś fotografie dystrybuowane darmowo (promo) przez koncerny i inne firmy, wykorzystują fotki agencyjne, etc...

No właśnie muszę się zarejestrować jako gazeta, bo zakładam ten portal motoryzacyjny. Jak mogę sprawdzić które teksty/zdjęcia producentów mogę wykorzystywać jak już będę zarejestrowany?

musisz to niestety (albo stety ;)) sam oceniać w świetle Art.25. upaipp. W ostateczności, w przypadku dużych wątpliwości, zawsze można zapytać wydawcę portalu, skąd chcesz materiały pobierać.

Pamiętaj jednakże o tym, że:

#1. przy korzystaniu z Art.25. upaipp, pomimo tego, że nie trzeba uzyskiwać pozwolenia autora (wydawcy) na skopiowanie utworu - to autorowi w większości przypadków ustawa przyznaje prawo do wynagrodzenia.

#2. w razie konfliktu, to Ty będziesz musiał udowodnić, że mogłeś skorzystać z Art.6. lub 25. upaipp, ewentualnie w jakiś inny sposób korzystając z prawa dozwolonego użytku dla utworów chronionych - więcej tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Mam do Ciebie prośbę, pomógłbyś mi w ocenia np. tego art. DesignForum.PL zawsze miałbym jakąś podpowiedz, ja po przeczytaniu myślę że mogę wykorzystać takie zdjęcia/art.

moim zdaniem jest to artykuł (utwór) opisujący nowy model auta - a więc nie miałby tu zastosowania Art.4. ani 25.

Tzn że mógłbym wykorzystać ten art.?

Moim zdaniem nie mógłbyś go wykorzystać bez uzyskania zgody autora / właściciela praw autorskich do niego. Dla mnie nie spełnia on warunków na dozwolone użycie z Art.25. upaipp ani nie jest też prostą informacją prasową w świetle Art.4.upaipp.

Ok, ale czy według Ciebie można wykorzystać taki art.?

Mam jeszcze jedno pytanie bo tutaj zeszliśmy na art. a ciekawy jestem czy mógłbym wykorzystać zdjęcia z tego art. a art. napisałbym na własną rękę.

co do zdjęć, jeśli byłyby zdjęciami reporterskimi (czyli z wydarzeń), a portal wydawnictwem prasowym - to byłaby taka możliwość na mocy wspomnianego Art.25.upaipp. Ale oczywiście ocenienie charakteru zdjęcia, a tym samym i uprawnienia do użycia go, to jak wyżej - trzeba dokonać samemu. W innych przypadkach potrzebna jest zgoda osoby posiadającej prawa autorskie do zdjęcia (niekoniecznie musi być to właściciel strony www, z której następowałby import zdjęcia!).

Oczywiście - wszystkie te ograniczenia ważne by były dla zdjęć posiadających ochronę prawno-autorską. Ale tu znowu trzeba samemu ocenić, czy zdjęcia ma, czy nie ma charakteru utworu w świetle upaipp.

a skąd to wiedzieć, kiedy nie jest podpisane? Mógł je zrobić ktokolwiek. Ale, powiedziałbym, że jest ładne i zapewne posiada ochronę prawno - autorską.

Być może, jest to zdjęcie, które bezpłatnie rozpowszechnia producent w celach promocyjnych.

Ostatnia edycja:
Powrót