Importowanie danych z innej strony www

• Autor wątku Autor wątku logotyp24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
na początek czytaj noty prawne (regulaminy, terms, etc) zamieszane na tronach serwisów. :D

W stopce tej strony - opcja nota prawna masz bardzo wyraźnie powiedziane:
8. Prawa Autorskie - Copyright ©
© Copyright Fiat Auto Poland S.A., Bielsko-Biała, Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie materiały tekstowe, graficzne, zdjęciowe, filmowe, dźwiękowe oraz ich ułożenie w serwisie internetowym (...) są prawnie chronione i stanowią własność intelektualną Fiat Auto Poland S.A. Kopiowanie dla celów komercyjnych, dystrybucja, modyfikacja oraz publikacja bez pisemnej zgody Fiat Auto Poland S.A są zabronione. Niektóre elementy graficzne serwisu internetowego Fiata są własnością podmiotów trzecich i chronione prawami autorskimi należącymi do tych podmiotów. Jakiekolwiek zastosowanie marki i logo Fiata, bez pisemnej zgody Fiat Auto Poland S.A. lub zainteresowanych osób trzecich stanowi wykroczenie prawne, które będzie ścigane w ramach obowiązującego prawa (...)

A mam jeszcze jedno pytanie, np znalazłem człowieka który zgadza się udostępnić mi fotografie danego samochodu, to czy mogę wykorzystać je tylko i wyłącznie na podstawie pisemnej umowy czy wystarczy korespondencja meilowa?

Jedynie licencja wyłączna oraz przeniesienie majątkowych praw autorskich muszą posiadać formę pisemną, zwykła licencja na korzystanie z utworów może mieć dowolną formę.

Ale dla własnego bezpieczeństwa :

#1. warto posiadać licencję w formie pisemnej (w ostateczności e-mailem) z dokładnymi danymi osobowymi licencjodawcy oraz szczegółowym opisem utworów;

#2. trzeba koniecznie wziąć pisemne (w ostateczności mailowe) oświadczenie licencjodawcy o tym, że utwory (zdjęcia) nie są obciążone roszczeniami osób trzecich, zaś w momencie ewentualnego ujawnienia się takich roszczeń licencjodawca zobowiązuje się do pokrycia roszczeń z nich wynikłych.

A wpadłem na pewien pomysł, przy rejestracji pole do zaznaczenia "wyrażam zgodę na wykorzystywanie wysłanych przeze mnie zdjęć na konto portalowe w obrębie portalu" Wtedy mógłbym wykorzystywać ładne fotografie do moich art. oczywiście każdy którego zdjęcia chciałbym wykorzystać byłby o tym poinformowany i dodatkowo zapytany o zgodę. Może to jest pewne rozwiązanie?

Powrót