Income Support dla osoby z Carers Allowance

• Autor wątku Autor wątku pustak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pustak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mieszkam w UK od ponad czterech lat. Mam przepracowane w UK cztery lata i mieszkam tu z rodzina. Zona jest nie pelnosprawna i otrzymuje Disability Living Allowance, syn uczy sie w Collegu na full time, a ja nie pracuje od dwóch miesiecy i mam Carers Allowance, czyli na opieke nad zona.
Staram sie o Income Support, dostalem odpowiedz odmowna poniewaz nie jestem rezydentem. Po odwolaniu sie do EU Decision Making Team based in Wick stwierdzilo ze z resydendura jest wporzadku, ale nie nalezy mi sie ,poniewaz o Income support moga sie starac osoby:
• jobseeker
• worker
• self-employed person
• self-sufficient person
• student.
Kiedy sie staralem o Carers Allowance tamci uzednicy powiedzieli ze nalezy sie Income Support na mnie in a zone, poniewaz ma DLA.
W tej chwili sprawa jest rozpatrywana w Tribunal Service. Lecz po opini EU Decision Making Team, niewieze ze mi i mojej zonie to przyznaja.
Czy ktos moglby mi wyjasnic po której stronie jest racja?

Lista osob to “qualified person” jezeli przestales pracowac i nie zarejstrowales sie w JC jako poszukujacy pracy to automatycznie przestales byc “qualified person”

Wiec dla jakiej instytucji jestesmy qualified person, poniewaz bez Incom Support nie mozemy otrzymac Housing Benefit.

aby zakwalifikowac sie do niektorych benefitow musisz byc qualified person takim benefitem jest wlasnie IS Dlaczego nie zarejstrowales sie w JC jako jobseeker?

Poniewaz nie moge pracowac.Zona potrzebuje calodobowej opieki.Ma swardnienie rozsiane moze tylko siedziec lub lezec.Dlatego musialem zrezygnowac z pracy i przejsc na Carers Allowance.

Nie rozsadniej bylo wynajac opiekunke na czas kiedy Ty jestes w pracy i pracowac chociaz na pol etatu ? IS jest to benefit dla osob, ktorzy z roznych przyczyn nie moga pracowac w pelnym wymiarze godzin i nie maja z tego powodu wystarczajacych srodkow do zycia.

Ostatnia edycja:
pustak, a te 4 lata to legalnie zamieszkiwales? bo jesli tak, moja porada bylaby taka: potrzebujesz jeszcze tylko jednego roku zeby nabyc stale prawo do rezydencji. Teraz zarejestrowalabym sie na bezrobotne; zarzadaj retrospective claim z powodu maladministration - zostales zle poinformowany w urzedzie pracy - blad urzednika. oni maja specjalnie do tego przeznaczone fundusze. dostaniecie ta sama kase, tzn. 100.95+29.50+39.50, o ile mnie pamiec nmie zawodzi. wowczas hb i ctb, bez problemu. Dostaniesz tzw, submission z dwp, jesli jeszcze nie dostales. Wybierz sie z tym do lokalnego citizens advice bureau. Oni tobie powiedza co da sie z tym zrobic, czy warto kontynuowac z apelacja. Napisz mi jeszcze czy zona kiedykolwiek pracowala z uk, czy syn zaczal college kiedy ty jeszcze pracowales. jak wyglada sprawa wrs? czy zona ma jakies inne zasilki oprocz dla? a tak w ogole to sie zastanawiam czy to nei zona powinna byc claimant. tylko musze nad tym jeszcze pomyslec. Podaj wiecej info :)

Ostatnia edycja:
zona ma przepracowane kilka godzin,poniewaz juz chorowala nikt nie chcial jej zatrudnic chociaz wtedy jeszcze chodzila.Syn zaczal juz High School kiedy pracowalem a potem College.Kiedy przeszedlem na Carers Allowance on jest juz na trzecim roku.Wszystkie lata pracy w UK sa zarejestrowane w Home Office(WRS).Zona ma tylko DLA.Ale mam pytanie czy kwalifikujemy sie do Employment and Support Allowance?

Poniewaz Ty nie jestes niezdolny do pracy ze wzgledow zdrowotnych

eliss, nie jestem pewna co do tego esa, wydaje mi sie, ze mobliby skladac na esa, tylko, ze zonak musialaby byc osoba skladajaca. Teraz pytanie wieczoru: czy ona ma prawo do rezydencji, jesli pustak (dziwny masz ten nick :)) nie jest qualified person. Probuje to poskladac, ale jakas zacme mam,.. bo mamy jeszcze dziecko w edukacji..ty idz pustak do CAB, i zrob to retrospective claim na jsa poki co, a o reszte sie bedziemy martwic, cobyscie teraz nie stracily ciaglosci

:) nie chce byc nie grzeczna ale domniemam,ze pustak nie ma ochoty dalej pracowac wnioskuje to z tego iz kilkakrotnie Ja badz Ty sugerowalysmy JC oraz JSA a On wynajduje kolejne benefity gdzie moznaby bylo w domu zostac. HM....jezeli pustak ma prawo do rezydencji tylko nie jest qualified person to jego zona tez zapewne ma r2r pytanie tylko czy jezeli otrzymuje DLA moze starac sie o ESA MOIM ZDANIE NIE.

to ostatnie to zdecydowanie TAK, bez ale. Te dwa zasilki sie wzajemnie pod zadnym pozorem nie wykluczaja. Wrecz przeciwnie, moga sobie pomoc :) To jest jego wybor, chce badz czy moze, to nie ma znaczenia. Wiem, ze roznie to bywa z MS.

Ty pustak, co to znaczy ze twoja zona pracowala kilka godzin?? Miala status pracownika czy nie?? Tak sie zastanawiam nad :former worker who became incapable of work (becaue of incapacity) oczywiscie to w przypadku zony..Wowczas ona mialaby stale prawo do rezydencji...i problem z glowy.. Tylko musimy wiedziec wiecej na temat jej pracy, byla zarejestrowana w WRS?kiedy pracowala i jak dluog? Jaki ma rodzaj stwardnienia?

Twoje domniemanie jest bledne.Nie chcialem o tym pisac ale widze ze musze.Zona jest w takim stanie ze czesto robi pod siebie.Taka to jest choroba.Poza tym ona za zadne skarby niechce isc do osrodka chce byc z nami.Czy to wyjasnienie wystarczy tobie Eliss?

Ja naprawde wszystko rozumiem ale oprocz Ciebie jest jeszcze syn ! oprocz tego sa opiekunki nikt nie kaze oddawac Ci ja do osrodka.

pustak nie denerwuj sie, ja rozumiem, ze wszyscy tutaj pracujemy w tym samym kierunku. Ja chce ci pomoc, wiec WSPOLPRACUJ, a ty eliss nie osadzaj ludzi, bo to tak nieladnie ;)

poczytajcie art.17 ec directive.

Nikogo nie osadzam. Tak jak Ty sugeruje mu rozne rozwiazania i mysle,ze powinien w koncu wybrac sie do JC lub CAB z papierami, ktorymi dysponuje i tam zasiegnac porady my dysponujemy tylko tym co zainteresowany nam napisze / udostepni na tej podstawie mozemy tylko sugerowac rozne opcje pytanie tylko czy ktos bedzie chcial z nich skorzystac lub przynajmniej je rozwazyc.

Zona nie byla zarejestrowana w WRS.A ma agresive form MS.A tutaj jest ostatni list z JC:
Your letter has been passed to me for reply as the EU Decision Making Team based in Wick Jobcentre Plus falls within my area of responsibility as Site Manager of Inverness Benefit Delivery centre.
I was concerned to read your letter and asked Alistair Ferrier, the EU Decision Making Team Manager, to investigate and to report back to me.
The Right to Reside test was introduced from 1 May 2004 and applies to all new claims for Income related Benefits. In addition to this nationals of Accession States are required to work for twelve months in employment which has been registered with the Worker Registration Scheme before they acquire the right to access the benefit system as work seekers.
As you will be aware Mr is a Polish national and that he has completed 12 months registered employment which gives him the right to reside in the UK for the purpose of seeking work in accordance with regulation 2(4) and 4(2) of The Accession (Immigration and Worker Registration) Regulations 2004.
However this regulation only permits access to Income related benefits as a work seeker i.e. by virtue of a claim to Jobseekers Allowance. Income Support is an inactive benefit not related to the labour market. It would not be possible claim for Income Support to succeed even though he has completed the required 12 month work in registered employment.The right of residence is set out in regulation 14 of the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006. This says that a qualified person is entitled to remain in the UK for as long as he remains a qualified person. A "qualified person" is defined in regulation 6(1 )(a) to (e) of the above mentioned regulations which I have copied below for ease of reference:
(a) a jobseeker;
(b) a worker;
(c) a self-employed person;
(d) a self-sufficient person; or
(e) a student.
As you can see there is no provision to satisfy the criteria laid down in regulation 6(1 )(a) to (e) as a full time carer.
The claims for both Carers Allowance and Disability Living Allowance are not subject to the right to reside test. It is possible, provided the other conditions of entitlement are met for these benefits to continue.
I would also like to reassure you that Mr has not been discriminated against because of his nationality. The decision was made because he does not fall within one of the categories of a "qualified person". The Right to Reside test applies to all new claims for Income Support, Jobseekers Allowance (Income Based) and Employment Support Allowance (Income Related)
We have now passed Mr claim to Burnley Benefit Delivery Centre for them to prepare the appeal submission for the Tribunal Service.
I am sorry that both you and Mr Hoyniewicz may find this reply disappointing.
If you or Mr have any further enquiries about his Income Support claim you can contact Burnley Benefit Delivery Centre by telephoning 0845 608 8502, lines are open 08.30-1700 Monday to Friday.
Alternatively if you or Mr have any remaining enquiries about the issues above, Alistair Ferrier (EU Team Manager) will be pleased to help. Alistair can be contacted at Wick Jobcentre Plus, Government Buildings, Gimigoe Street, Wick KW1 4JH or by telephone direct on 01955 673269 between 9.00 and 17.00 Monday to Friday.

Powrót