incydent

• Autor wątku Autor wątku ewa1457
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa1457

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam
Miałam wypadek niegrożny samchodowy nie ze swojej winy i dzwoniąc do ubezpieczalni okazało się że nie jestem dopisana do ubezpieczenia jako drugi kierowca. Mam lekko uszkodzony tyl samochodu ale to nie o tym. Mąz od czterech lat ubezpieczał samochód poprzez stronę moneysupermarket gdzie wpisana jestem automatycznie jako drugi kierowca, jakież było moje zdziwienie kiedy dzwoniąc do firmy ubezpieczeiowej poinformowano mnie, że nie jestem dopisana do ubezpieczenia- po prostu rutyna:(Co radzicie w takim wypadku? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
EWA

Jeżeli byłaś niedopisana do ubezpieczenia, to tak naprawdę nielegalnie nim jechałaś. W Anglii żeby móc jeździć czyimś samochodem musisz być dopisana do ubezpieczenia.

Czy mąż ma jakieś dokumenty, maile potwierdzające że występował we wniosku o dopisanie drugiej osoby?

xelur napisał:
Jeżeli byłaś niedopisana do ubezpieczenia, to tak naprawdę nielegalnie nim jechałaś.

:lol: nielegalnie? fajny wyraz :) a po angielsku ? illegal czy unlowfull? jaja będą jak się okaże że w samochodzie poszkodowanego było więcej osób niż było, przyznałą się do winy zanim się okazało żę jedzie nie ubezpieczonym samochodem, i jak ci co ich nie było w samochodzie wystąpią do firmy uzyskującej odszkodowania z wypadku będzie trzeba zapłącić za ich obrażenia..... z kieszeni sprawcy bo :
.... ok :) nie dobijam jej :) i oby skończyło się dobrze i bez prawników na 10 punktach karnych i mandacie.

Ostatnia edycja:
ana69 napisał:
:lol: nielegalnie? fajny wyraz :) a po angielsku ? illegal czy unlowfull? jaja będą jak się okaże że w samochodzie poszkodowanego było więcej osób niż było, przyznałą się do winy zanim się okazało żę jedzie nie ubezpieczonym samochodem, i jak ci co ich nie było w samochodzie wystąpią do firmy uzyskującej odszkodowania z wypadku będzie trzeba zapłącić za ich obrażenia..... z kieszeni sprawcy bo :
.... ok :) nie dobijam jej :) i oby skończyło się dobrze i bez prawników na 10 punktach karnych i mandacie.

Irytujace. Strasznie irytujace. Dlaczego wypowiadasz sie na tematy na ktore nie masz zielonego popjecia..? Jakie 10pkt? Za brak insurance jest 6pkt + nieograniczona finansowo kara ktora ustala sad (bierze pod uwage takie aspekty jak: m.in. czy kierowca posiadal uprawnienia/skale szkody/trzezwosc [w tym narkotyki]/przestrzeganie przepisow [predkosc, warunki atmosferyczne]/czy auto posiadalo wazny MOT, TAX/wiek/doswiadczenie jako kierowca/czy kierowca byl juz wczesniej karany np za 'dangerous driving' etc/tygodniowe zarobki)
Jednak aby sad rozstrzygnal sprawe najpierw musi ona trafic na wokande...

A co do sprawy - napisalas, ze nie bylas dodana do ubezpieczenia, jednak auto bylo ubezpieczone... Nie zwalnia Cie to jednak od odpowiedzialnosci. Jednak jesli wypadek nie byl z Twojej winy a szkody nie sa znaczace i nie byla wzywana policja - co moge zasugerowac - skontaktuj sie z osoba ktora spowodowala stluczke (mam nadzieje, ze spisaliscie wszystkie dane po kolizji) i wyjasnij, ze nie chcialabys robic 'claim' za posrednictwem ubezpieczalni gdyz nie chcesz tracic 'insurance premiums' (wiele osob ma przekonanie, ze jesli wypadek nie byl z ich winy to roczne skladki im nie podrosna - nic bardziej mylnego). W sumie osobie ktora spowodowala wypadek powinno bardziej zalezec, azeby sie dogadac, gdyz moze stracic duzo wiecej... Jesli jednak to nie pomoze - mozesz zawsze wyjasnic drugiej stronie Twoja sytuacje i sie przyznac do braku insurance - zawsze dla tej osoby bedzie prosciej dostac kase niz ubiegac sie o 'claim' od 'uninsured driver' co moze trwac duzo dluzej...

A tak a'propo przedmowczyni - gdzie to przeczytalas, ze wszystkie szkody pokrywa 'uninsured driver' i bedzie placil za leczenie. Kiedy robisz 'claim' kontaktujesz sie ze SWOJA firma ubezpieczeniowa i ona zalatwia wszystkie sprawy. A tak poza tym - w UK jest takie cos jak MOB 'Motor Insurance Bureau'. Wygoogluj i poczytaj.

BTW - przyjelo sie i poprawenie jest uzywanie 'illegal' w stosunku do prowadzenia pojazdem - 'illegal driving' - nie 'unlawful driving' (SIC)
Zapraszam do lektury:
Difference between Illegal and Unlawful | Difference Between

BTW2 - moneysupermarket.com nie jest firma ubezpieczeniawa jak sugerujesz w swoim poscie a jedynie porownywarka cen. Cos jak ceneo w Polsce.

Ostatnia edycja:
Powrót