Independent contractor - czy trzeba zakładać DG?

• Autor wątku Autor wątku Gexyt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gexyt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Będę pracował zdalnie jako "independent contractor" w zagranicznej firmie. Firma przelewa mi kwotę brutto, nie płaci podatków za pracowników w swoim kraju, to ja mam się tym zająć. Zarobki mogą się wahać od 0$ do 1000$ w zależności od tego ile zadań dostanę w danym miesiącu. przyjmijmy że średnio będzie to 500$ na miesiąc. Firma płaci mi za godzinę pracy, sam ustalam gdzie i kiedy pracuję. Mieszkam na stałe w Polsce, firma wymaga potwierdzenia że płacę podatki. Teraz tylko pytanie, czy w takim przypadku muszę zakładać działalność gospodarczą, czy mogę to rozliczyć jako przychód z działalności wykonywanej osobiście? Dodam, że byłoby to na ten moment moje jedyne źródło dochodów. Bardzo proszę o pomoc, szukałem odpowiedzi na to pytanie ale nie znalazłem niczego wartego uwagi.

Z ogólnego opisu wynika, że chca Cię wciągnąć w jakis przekręt. Lepiej sprawdź tę "okazję".

Tak, firmy typu Appen, Lionbridge itp. to przekręt :what: Dzięki za takie odpowiedzi, ale oczekuję jednak poważnego podejścia do tematu...

Powrót