M
matijas6113
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam,
Temat wygląda podobnie do innych tego typu jednak nurtuje mnie niepewność co do przypadków kiedy taką informację trzeba wyświetlać.
Jeśli na stronie użyję skryptów takich jak google anaylitics lub jakiś skryptów facebook (ile osób lubi stronę itp) to sytuacja wydaje się być jasna - te skrypty śledzą stronę i muszę poinformować użytkownika o tym.
Co jeśli moja strona wykorzystuje cookies lub localstorage (podobne do cookies) aby np:
Temat wygląda podobnie do innych tego typu jednak nurtuje mnie niepewność co do przypadków kiedy taką informację trzeba wyświetlać.
Jeśli na stronie użyję skryptów takich jak google anaylitics lub jakiś skryptów facebook (ile osób lubi stronę itp) to sytuacja wydaje się być jasna - te skrypty śledzą stronę i muszę poinformować użytkownika o tym.
Co jeśli moja strona wykorzystuje cookies lub localstorage (podobne do cookies) aby np:
- Przeglądarka zapamiętała ostatni przedmiot/profil na mojej stronie abym potem mógł użytkownikowi np na stronie głównej zaproponować ponowne odwiedzenie tego profilu? W teorii informacja ta jest zapisana na urządzeniu użytkownika, nie jest przypisana do żadnych danych newralgicznych/w ogóle nie jest związana z jakimś konkretnym użytkownikiem tylko z urządzeniem. Nie jest przetrzymywana ani przetwarzana na serwerze.
- Chcę prowadzić proste statystyki np ile unikalnych i nie unikalnych wejść jest na moją stronę. Zamiast użyć śledzącego analytics zrobię własny skrypt, który jeśli nie ma ciasteczka, wyśle do serwera informacje +1 wejść. Taka ogólna informacja bez powiązania z danymi użytkownika itp.
Czy w tych dwóch przypadkach dobrze rozumiem, że nie mam obowiązku proszenia o zgodę na cookies?