Informacja o zmianie

• Autor wątku Autor wątku omnibus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omnibus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Pracodawca likwidując stanowisko pracy, proponując nowe warunki, czy musi to zrobić umową zmieniającą, czy może to zrobić przedstawiając nowy zakres obowiązków czy może wystarczy że poinformuje o tym ustnie ?

Czy pracownik nie wyrażając zgody musi to zrobic na pismie ?

Jeśli pracownik zgadza się, można to zrobić na podstawie porozumienia stron, jeśli nie - to pozostaje wypowiedzenie zmieniające (Art. 42. kp).
Wszystkie zmiany dotyczące warunków pracy i płacy muszą być dokonywane na piśmie.

[cytat="Janusz M."]Jeśli pracownik zgadza się, można to zrobić na podstawie porozumienia stron, jeśli nie - to pozostaje wypowiedzenie zmieniające (Art. 42. kp).
Wszystkie zmiany dotyczące warunków pracy i płacy muszą być dokonywane na piśmie.[/cytat]

A co w wypadku gdy likwidacja stanowiska pracy nastąpiła z dniem a 1 marca a do dnia dzisiejszego nie otrzymałem nic ani nowych warunków ani zakresu obowiązków ani nic. Czyli rozumiem jestem na wypowiedzeniu do końca maja tak ?

Ja jednak nie chce pracować w nowym miejscu po prostu mi nie odpowiada.
Prosze o pomoc !

Nie. Wypowiedzenie też musi być na piśmie. Radzę się z tym zwrócić do PIP.

[cytat="Nakago"]Nie. Wypowiedzenie też musi być na piśmie. Radzę się z tym zwrócić do PIP.[/cytat]

Czyli co ? Pracodawca też jest zobowiązany dostarczenia zmian na piśmie rozumiem.
A jesli tego nie zrobił to czy moge w takim wypadku napisać że nie wyrażam zgody na zmianę nawet jesli nie mam żadnych warunków ?
Czy jeśli nie zrobiłem tego wczesniej to automatyvcznie wyraziłem zgode na nowe warunki ?

Bo chodzi o to że juz tak siedze 2 miesiąc i nie wiem co robić a chciałbym dopracować do kończa maja i zakończyć tę sprawe !

Powrót