Informacja publiczna - chęć usunięcia przez osobę trzecią

• Autor wątku Autor wątku LukaszLaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszLaw

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Dzień dobry,

czy informację o wszystkich pracownikach z zaznaczeniem czy mają kwalifikację do wsparcia osób dorosłych z zespołem Aspergera skierowana do publicznej poradni psychologicznej jest informacją publiczną? Czy poradnia może nie odpowiedzieć na to zapytanie?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

Dzień dobry,

czy pytanie o kwalifikację zawodowe psychologa w poradni psychologicznej jest informacją publiczną?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

***nie powielaj tematu, mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
LukaszLaw napisał:
... czy informację o wszystkich pracownikach z zaznaczeniem czy mają kwalifikację do wsparcia osób dorosłych z zespołem Aspergera skierowana do publicznej poradni psychologicznej jest informacją publiczną? Czy poradnia może nie odpowiedzieć na to zapytanie? ...
Tak, można zadać pytanie w takiej formie, aby uzyskać przedmiotową informację

LukaszLaw napisał:
... czy pytanie o kwalifikację zawodowe psychologa w poradni psychologicznej jest informacją publiczną?
...
Tak, jest informacją publiczną.

Może nie odpowiedzieć, wtedy skarżymy na bezczynność w przedmiocie udzielenia informacji publicznej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jehuda napisał:
T
Może nie odpowiedzieć, wtedy skarżymy na bezczynność w przedmiocie udzielenia informacji publicznej.
W złożonym przeze mnie piśmie nie powołuje się na ustawę o dostępie do informacji publicznej. Po 29 dniach otrzymałem odpowiedź na piśmie z poradni. Niestety nie zawiera ono odpowiedzi na moją prośbę. Czy powinienem ponowić swoją prośbę podając jako podstawę odpowiednią ustawę czy złożyć skargę?

Dziękuje za odpowiedź.

Lepiej złożyć ponownie, wskazując jasno, że wniosek dotyczy informacji publicznej, aby sąd nie miał wątpliwości, co do charakteru wniosku i udzielonej bądź nie udzielonej odpowiedzi. W ponownym wniosku można napisać, „ że odpowiedź, która została udzielona pismem XX nie zawiera odpowiedzi na złożone podanie a zatem zasadnym jest w jasny sposób wystąpić ponownie, aby podmiot wiedział, że charakter wniosku dotyczy informacji publicznej”.

jehuda napisał:
Lepiej złożyć ponownie, wskazując jasno, że wniosek dotyczy informacji publicznej, aby sąd nie miał wątpliwości, co do charakteru wniosku i udzielonej bądź nie udzielonej odpowiedzi. W ponownym wniosku można napisać, „ że odpowiedź, która została udzielona pismem XX nie zawiera odpowiedzi na złożone podanie a zatem zasadnym jest w jasny sposób wystąpić ponownie, aby podmiot wiedział, że charakter wniosku dotyczy informacji publicznej”.

To jest bardzo pomocna informacja. Dziękuje.

Do drugiej poradni złożyłem drugie pismo (ponaglenie) w którym powołuje się na ustawie o dostępie do informacji publicznej. Dzień później otrzymałem telefon. Niestety kierownik udzielił mi informacji ustnie. Informacja była ogólna. Potwierdził, ze ma specjalistów zajmujących się pomocą dla osób dorosłych z zespołem Aspergera. Odmówił odpowiedzi na piśmie. Wcześniej gdy prosiłem rejestratorkę o wskazanie odpowiednich specjalistów to nie umiała tego zrobić:(

W drugiej poradni można ponowić wniosek pisemnie, zaznaczając, że informacja udzielona telefonicznie była ogólna i poprosić o szczegółowe informacje pisemnie, zgodnie z oczekiwaniem.

Ponaglenia nie stosujemy w trybie wniosku o udostępnienie informacji publicznej, jeśli podmiot zobowiązany do udzielenia informacji nie odpowiada lub nie udziela jej we wskazanym zakresie, od razu można składać skargę na bezczynność w przedmiocie udzielenia informacji publicznej do WSA.

jehuda napisał:
W drugiej poradni można ponowić wniosek pisemnie, zaznaczając, że informacja udzielona telefonicznie była ogólna i poprosić o szczegółowe informacje pisemnie, zgodnie z oczekiwaniem.
W drugiej poradni złożyłem dwa pisma. Drugie zawierało wskazanie jako podstawy prawnej ustawę o dostępie do informacji publicznej. W rozmowie telefonicznej kierownik poradni powiedział, że nie ma przeszkód do udzielenia odpowiedzi na piśmie ale tego nie zrobi. Chciał podać nazwiska specjalistów , którzy mają odpowiednie kwalifikację ustnie. Czekam aż upłynie 14 dni od złożenia ostatniego (drugiego) pisma?
Czy to wystarczy aby złożyć wniosek do Sądu?

Powrót