Informacja publiczna

• Autor wątku Autor wątku nowa26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowa26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jeżeli osoba np. była żona zgłosi się do MOPS z wnioskiem o udostępnienie informacji publicznej w postaci okresów i rodzaju pobieranych świadczeń rodzinnych przez jej ex czy to jest informacja publiczna w mojej opinii nie, pytanie tylko jak to umotywować bo w ustawie o pomocy społecznej jest artykuł 100 ale w ustawie o świadczeniach rodzinnych takiego nie ma więc jak odpisać na taki wniosek?

urzędnik czyli przeciwna strona barykady ale rozterka pozostaje jak udowodnić że to nie informacja publiczna?

Jeżeli osoba powołuje się na "dostęp do informacji publicznej" to jest art. 5 ust. 2. Ustawy o dostępie do informacji publicznej
Prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu ze względu na prywatność osoby fizycznej lub tajemnicę przedsiębiorcy. Ograniczenie to nie dotyczy informacji o osobach pełniących funkcje publiczne, mających związek z pełnieniem tych funkcji, w tym o warunkach powierzenia i wykonywania funkcji, oraz przypadku, gdy osoba fizyczna lub przedsiębiorca rezygnują z przysługującego im prawa.

nowa26 napisał:
była żona zgłosi się do MOPS z wnioskiem o udostępnienie informacji publicznej w postaci okresów i rodzaju pobieranych świadczeń rodzinnych przez jej ex

To nie jest informacja publiczna.

Sorry za ten komentarz, ale jeśli urzędnik o tym nie wie i jeszcze ma wątpliwości czy ma podstawy odmówić to jestem przerażony. Tutaj podstaw do odmowy jest cała masa i to nie tylko w odniesieniu do wniosku o inf.publ. ale i w każdym innym przypadku. Myślę że problematycznym to by było znaleźć podstawy do udostępnienia takiej informacji (niezależnie od motywów wniosku i wskazanej podstawy) a nie do odmowy.

Ostatnia edycja:
Powrót