Informacje umieszczone na BIP oraz stronach gminnych

• Autor wątku Autor wątku chartigan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chartigan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem w trakcie tworzenia strony społeczności mieszkańców pewnego powiatu. Strona ta będzie połączona z forum. Moje pytanie brzmi następująco: czy mogę wykorzystać informacje (zdjęcia, artykuły) zamieszczone na BIP oraz oficjalnych stronach gminnych nie naruszając praw autorskich.

Witaj, bez pozwolenia właścicieli praw autorskich tylko talie które:

#1. nie podlegają ochronie prawno - autorskiej w świetle Art.5. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' (zwana dalej upaipp) - czyli mające charakter:
- urzędowych dokumentów, materiałów, znaków i symboli;
- prostych informacji prasowych.
charakter materiałów należy ocenić samemu.

#2 można wykorzystywać korzystając z prawa do dozwolonego użytku chronionych utworów - czyli Prawa cytatu. Tu też trzeba samemu ocenić, czy ma się do tego prawo.

Niezależnie, warto przeczytać zasady korzystania ze stron gminnych, tam powinny być również określone zasady wykorzystywania materiałów z tych stron.

Pamiętaj również, że upaipp chroni w ogólności formę utworu (czyli układ terści, stylizację, layout tekstu, etc...), nie zaś samą informację jako taką, a więc jeśli daną informację napiszesz własnym tekstem, to w świetle prawa autorskiego będzie OK.

Powrót