Informacje w bez zgody zainteresowanego

• Autor wątku Autor wątku ad68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ad68

Użytkownik
Odpowiedzi
54
W jaki sposób uzyskać usunięcie informacji w *** ? Toczyło się wobec mnie postępowanie upadłościowe. Na tej stronie znalazłem na początku postępowania informację o mojej upadłości pod danymi Syndyka. Byłem do tej pory przekonany, że to jest oficjalny portal syndyka. Kiedy jednak po zakończeniu postępowania zapytałem syndyka, dlaczego nie ma informacji o zakończeniu postępowania dowiedziałem się, że on nie ma strony, a to jest prywatny portal, który pobiera informacje z Monitora Sądowego.
Nie życzę sobie, żeby takie informacje były na jakimś prywatnym portalu bez mojej wiedzy. Wystarczy Monitor Sądowy, tam jest informacja dla zainteresowanych. W jaki sposób wymusić usunięcie informacji?

Poniżej fragment regulaminu portalu:

III. Źródło danych osobowych:
Dane osobowe są pozyskiwane ze źródeł powszechnie dostępnych, w szczególności z Monitora Sądowego i Gospodarczego, a także są przekazywane przez syndyków masy upadłości.

IV. Zakres przetwarzanych danych osobowych:
Zakres przetwarzanych danych osobowych upadłego dłużnika obejmuje:

- imię i nazwisko,
- PESEL,
- miejscowość i województwo zamieszkania,
- dane dotyczące postępowania upadłościowego – data ogłoszenia upadłości, oznaczenie sądu, sygnatury, sędziego komisarza oraz syndyka.

V. Podstawa prawna przetwarzania danych osobowych:
Państwa dane osobowe są przetwarzane na podstawie art. 6 ust 1 lit. f RODO:

f) przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią polegających na informowaniu o ogłoszeniu upadłości oraz przebiegu postępowania upadłościowego.

VI. Odbiorcy danych osobowych:
Dostęp do danych osobowych mają jedynie upoważnieni pracownicy / współpracownicy / podwykonawcy Administratora, w szczególności podmioty świadczące usługi hostingowe, informatyczne.

VII. Przekazywanie danych osobowych do państwa trzecich lub organizacji międzynarodowych:
Dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowych.

VIII. Okres przechowywania danych osobowych:
Dane osobowe będą przetwarzane tak długo, jak wymagają tego odpowiednie przepisy prawa oraz tak długo jak jest to niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.

IX. Prawa osoby, której dane dotyczą:
Przysługuje Państwu prawo do:

dostępu do danych osobowych (art. 15 ust. 1 RODO),
otrzymania kopii danych osobowych (art. 15 ust. 3 RODO),
sprostowania lub uaktualnienia danych osobowych (art. 16 RODO),
usunięcia danych osobowych - jeżeli Państwa zdaniem nie ma podstaw do tego, aby Administrator przetwarzał Państwa dane, możecie Państwo żądać aby Administrator je usunął (art. 17 RODO),
ograniczenia przetwarzania danych osobowych (art. 18 RODO),
wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO.

W przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes Administratora, przysługuje prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych (art. 21 RODO).

W celu skorzystania z powyższych praw należy skontaktować się pod adresem poczty elektronicznej: *** lub pisemnie na adres siedziby Administratora wskazany w pkt. I.

X. Informacja o obowiązku podania danych osobowych i skutkach ich niepodania:
Podanie danych jest dobrowolne, jednak ich niepodanie będzie skutkowało brakiem możliwości uczestniczenia w programie lojalnościowym.

XI. Profilowanie:
Dane osobowe nie są wykorzystywane w celach profilowania.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dlaczego wykropkowano nazwę Firmy, o któej piszę?

Powrót