Informowanie o nalocie / informacja tajna?

• Autor wątku Autor wątku Neithan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Neithan

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.

Mam takie pytanie. Ostatnio, wskutek "anonima" oberwało mi się nalotem policyjnym na komputer. Jednakże pracująca w policji koleżanka ostrzegła mnie przed tą "wizytą", dzięki czemu bzdety typu nielegalny Windows, itd. znikły z dysku.

I tu moje pytanie - czy koleżanka może zostać w jakikolwiek sposób ukarana za informowanie mnie o nalocie? Jeśli tak, to dlaczego i co jej za to grozi? Jak może się bronić?

I jeszcze jedna kwestia - czy w przypadku, gdy policja uznaje alarm za "fałszywy" (nic nie znaleziono) może jakoś ukarać osobę, która rzuciła podejrzenia?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Neithan napisał:
I tu moje pytanie - czy koleżanka może zostać w jakikolwiek sposób ukarana za informowanie mnie o nalocie? Jeśli tak, to dlaczego i co jej za to grozi? Jak może się bronić?

tak - może zostać ukarana -zarowno dyscyplinarnie jak i karnie - art. 239 &1 KK + dyscyplinarnie za ujawnienie tajemnicy zawodowej

skazanie będzie wiązać się w wydaleniem z Policji....

Czy to wydalenie z Policji jest z tzw. "wilczym biletem"? Z tego, co opowiadała, całkiem lubi tą pracę, i podejrzewam, że chętnie by wróciła przy nadarzającej się okazji...

Powrót