Ingerencja w posty na forum

• Autor wątku Autor wątku wanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wanek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!

Mam taki problem, mianowicie na pewnym portalu w ramach tak zwanej "grupy" - czyli czegoś na kształt forum moderowanego przez zwykłego użytkownika, Admin grupy mając taką możliwość i odmienne poglądy zmieniał zawartość moich postów, "pod siebie". Kiedy się zorientowałem udało mi się zrobić zrzut ekranu z moim postem i po chwili edytowany przez Admina o zupełnie innej treści.

Zgłosiłem sprawę do Administracji portalu, która umywa ręce. Poprosiłem o zabezpieczenie logów z portalu w celu ustalenia, że to Admin grupy edytował post.

W związku z tym, ponieważ nie zamierzam sprawy tak pozostawić chciałem zapytać do kogo powinienem skierować pismo o naruszenie moich dóbr, tudzież podszywanie się pod moją osobę?

Z góry dziękuję za pomoc

Nic nie zrobisz
Nie ośmieszaj
nie twoje forum
Forum jest tego faceta wiec moze on robic co chce jak każdy Admin
z banowaniem usuwaniem postów i innymi rzeczami zwłaszcza jak to forum jest prywatne

Ja wiem... Trzeba by zobaczyć to i owo.

A tak ogólnie to nie można chyba wykluczyć, że post jest utworem i nie można ingerować weń bez zgody autora/twórcy.

Dalej - taka ingerencja może być naruszeniem dóbr osobistych. Wyobraźmy sobie, że teraz ktoś przerabia posty Prokuratortusa tak, aby biła z nich głupota i nieznajomość prawa. Ewidetnie naruszałoby to dobra osobiste Prokuratortusa, czyż nie? ;)

Poza tym czy prowadzący forum nie świadczy przypadkiem usług drogą elektroniczną?

Znaczy nie do końca Prokuratortus, bo posty edytował mi gość, który tylko założył grupę czyli jakby podforum i tylko tam miał "władzę".

A jak wygląda kwestia podszywania się pod inną osobę? Bo skoro gość pisze pod moim nikiem co mu się podoba, to czy nie ma tutaj naruszenia tego przepisu?

Bawiłem sie w admonowanie forum

każdy moderator i admin mogą z postem robić co chcą
olać to forum

Administrator ma prawo ingerować w treść postów napisanych przez użytkowników forum.

Mmmm... Uwielbiam argumentację przez stanowcze twierdzenie: "tak, bo tak".

Demorator napisał:
Administrator ma prawo ingerować w treść postów napisanych przez użytkowników forum.
Też chętnie poznałbym przepis który na to pozwala.
Rozumiem, że Admin może dopisać coś w stylu:
"- post łamie regulamin - daje warna" itp.

"Ale już czysto teoretycznie piszę:
-Jestem przeciwnikiem wysłania wojsk do Iraku
A po chwili mój post:
- Jestem za wysyłaniem wojsk do Iraku
I admin sobie odpowiada:
-Tak zgadzam się z Tobą"
Myślałem, że jest może przepis, który regulowałby z punktu widzenia prawa takie zachowania.

Administrator może uznać treść twoich postów za obraźliwą. Z tego tytułu ma też prawo edytować twoje posty.

Jednak nie sądzę by główna administracja portalu była zachwycona takim zachowaniem jakie opisałes. Zgłoś to do Administratora FORUM. Powinien zareagować.

Ostatnia edycja:
A czy któryś z Panów może poda _na jakiej podstawie_ administrator (moderator) ma prawo edytować i usuwać posty?

Bo piszecie tak, jakby istniał jakiś ogólny przepis, który na to pozwala.

Żaden z Was nie podjął się dyskusji: czy post jest utworem w rozumieniu prawa autorskiego i jako taki podlega ochronie? Czy prowadzenie forum podlega przepisom ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną? Czy edycja/usuwanie postów może stanowić naruszenie dóbr osobistych?

Moim zdaniem na każde z tych pytaniach można w określonych okolicznościach odpowiedzieć twierdząco, falsyfikując tym samym Wasze kategoryczne stwierdzenia. Myślenie o internecie jako o miejsce gdzie "wolnoć Tomku w swoim domku" jest nie do końca słuszne.

No i przede wszystkim pomijana jest kwestia REGULAMINU. Pogwałcić regulamin może zarówno użytkownik (wtedy usunięcie/edycja postu mogą być uprawnione), jak i administrator, który dopuści się wtedy przynajmniej naruszenia zobowiązania umownego (bo tak widzę regulamin).

Na jakiej podstawie? Na podstawie REGULAMINU serwisu/forum. Rejestrując się każdy użytkownik musi go zaakceptować, a akceptując regulamin zobowiązuje się do jego przestrzegania i zgadza się na punkty w nim zawarte. Praktycznie w każdym regulaminie forum jest zawarte mniej więcej coś takiego " Zarządzanie forum to prawa do: edycji wpisów użytkowników, kasowanie wpisów, przeglądanie i zapisywanie IP komputera użytkownika forum oraz możliwość usunięcia/zablokowania jego konta. Zarządzanie forum to także możliwość dodawania nowych działów, przenoszenia ich w inne miejsca oraz ich edycja.

Post może być traktowany jako utwór lecz nie musi. Użytkownik posiada prawa autorskie do postu napisanego na forum zgodnie z art.1 ust.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. z 2006 r., nr 90 poz. 631 ze zm.). Niestety akceptując regulamin forum użytkownik zezwala na moderację i usuwanie postów (czyt. INGEROWANIE)

Ostatnia edycja:
Demorator napisał:
Administrator może uznać treść twoich postów za obraźliwą. Z tego tytułu ma też prawo edytować twoje posty.
Owszem, tylko tam ewidentnie nie było nic obraźliwego i gość edytował je w sposób "jemu na rękę", nie w stylu.
"Post edytowany bo naruszał regulamin"
Demorator napisał:
Jednak nie sądzę by główna administracja portalu była zachwycona takim zachowaniem jakie opisałes. Zgłoś to do Administratora FORUM. Powinien zareagować.
Zgłosiłem oczywiście, ale administracja tylko usunęła moje posty, żeby rzekomo nie było podejrzeń, że Admin manipulował innymi moimi postami:

wanek napisał:
Owszem, tylko tam ewidentnie nie było nic obraźliwego i gość edytował je w sposób "jemu na rękę", nie w stylu.
"Post edytowany bo naruszał regulamin"

Zgłosiłem oczywiście, ale administracja tylko usunęła moje posty, żeby rzekomo nie było podejrzeń, że Admin manipulował innymi moimi postami:

Akceptując regulamin serwisu/forum wyraziłeś zgodę na edycje twoich postów. Koniec sprawy.

Oczywiście rozumiem że z administracją forum kontaktowałeś się poprzez Prywatną Wiadomość, tak ?

Powrót