Inkaso kwota 42,25

• Autor wątku Autor wątku titus23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

titus23

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Wczoraj otrzymałem pismo z firmy Inkaso w sprawie niezapłaconej fv z firmy Centertel z roku 2007 na kwotę 42,25. Wraz z odsetkami Inkaso żąda 72,14. Zdaję sobie sprawę, że dług jest przedawniony i w razie skierowania sprawy do sądu nie zapłacę ani grosza. Mimo tego dług pozostanie i kolejana firma za kolejny rok przyśle kolejne pismo... itd. Pytanie czy jest sens proponować spłatę należności głównej w kwocie 42,25 i umorzenie osetek? To mogę zapłacić natomiast na odsetki się nie zgadzam, bo orange nie był łaskaw przez 5 lat poinformować mnie, że zalegam całe 42,25, mimo, że od 2007 roku jestem cały czas ich klientem. Znaczy w tej chwili już byłym klientem.
Czy f.windykacyjne przystają na takie propozycje i czy moje propozycja nie zmieni statusu przedawnienia w ewentualnym postępowaniu sądowym?

Zdaję sobie sprawę, że dług jest przedawniony i w razie skierowania sprawy do sądu nie zapłacę ani grosza. Mimo tego dług pozostanie i kolejana firma za kolejny rok przyśle kolejne pismo... itd.

Źle się Panu zdaje. Proszę spojrzeć na temat Dług w firmie Presco albo 100 innych tematów bo myli się Pan.

Czy f.windykacyjne przystają na takie propozycje i czy moje propozycja nie zmieni statusu przedawnienia w ewentualnym postępowaniu sądowym?

Jak Pan spłaci albo będzie umawiał się co do spłaty to oznacza że Pan się przyznaje do długu.

A jak zareagują firmy windykacyjne- Bóg jeden raczy wiedzieć.

Przy tak potężnym długu proponuje spłacić go, dla spokoju duszy, firmy windykacyjne są irytujące i szkoda sobie podnosić cukier za 70 PLN.
Jeśli z jakiegoś powodu uzna pan że nie chce nabijać kasy firmie windykacyjnej, to musi pan poczekać na pismo z sądu z nakazem zapłaty i wtedy w ciągu 14 dni podnieść zarzut przedawnienia ( do znalezienia na tym forum i nie tylko), trzeba odbierać wszystkie listy polecone i pilnować terminów. Pamiętać należy ze jeśli FW uzyska nakaz zapłaty to koszta wzrosną wielokrotnie.
Nie dyskutować, nie korespondować z FW, bo niechcący uzna Pan dług.

Avrk ,, ...źle się Panu zdaje ...'" mógłbyś to jakoś uzasadnić ?

Powrót