Innowacyjna działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku Beed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beed

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam,
mam problem z rozwiazaniem nastepujacego zagadnienia;
chodzi o zalozenie unikalnej, niepowtarzalnej dzialalnosci gospodarczej polegajacej na swiadczeniu uslug i jednoczesnym zagwarantowaniu wylacznosci na ta forme prowadzenia dzialalnosci. Czy prawo autorskie, wlasnosci przemyslowej albo inne przepisy reguluja to zagadnienie? czy tworcze know how moze zostac uznane za utwor w rozumieniu prawa autorskiego?
Prosze o jakiekolwiek podpowiedzi...

pozdrawiam

Według mnie nie ma takiej możliwości, na pewno nie jest to utwór, a poza tym mamy w Polsce zasadę swobody działalności gospodarczej, kwestie naruszenia zasad konkurencji, praw autorskich, czy własności przemysłowej to sprawa drugorzędna i może w ogóle nie zaistnieć.

Dziekuje za odpowiedz.
Zastanawiam sie czy nie jest to utwor. Przeciez tworcze wykorzystanie, zestawienie roznych elementow juz istniejacych mozna uznac za utwor.
Wprawdzie obowiazuje zasada swobody dzialalnosci gospodarczej, ale prawo wlasnosci przemyslowej w pewnym stopniu ogranicza ta swobode, nie jest ona nieograniczona...
Czy znasz moze orzeczenia SN które pomoglyby wyjasnic kwestie przede wszystkim z punktu widzenia swobody dzialalnosci gospodarczej?

Niestety nie znam tego rodzaju orzeczeń, moja opinia jest taka a nie inna. Co do know-how podlegają one rzecz jasna ogólnym przepisom, a umowy przekazujące know-how mogą zawierać ograniczenia dotyczące ich rozpowszechniania itp, jednak jeżeli osoba trzecia wpadnie na taki sam pomysł jak ty to nie możesz mu zabronić prowadzić działalności gospodarczej w oparciu o takie same metody, oczywiście tak długo jak długo nie narusza to innych przepisów

ok, dziekuje, sytuacja chociaz troche jest jasniejsza :)
pozdrawiam

Powrót