Inny adres meldunku w Niemczech niż wynajmowanego mieszkania

• Autor wątku Autor wątku inka40i4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inka40i4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ponad rok temu zostałam po przyjeździe do Niemiec zameldowana w mieszkaniu, gdzie mieszkał już ktoś z mojej rodziny. Dopiero po dłuższym czasie kiedy odłożyłam pieniądze wynajelam "swoje" mieszkanie. Nie dokonalam jednak przemeldowania na nowy adres, ponieważ jest to w tym samym mieście i zalezy mi na tym by ważna korespondencja przychodziła na adres mojego pierwszego meldunku i zamieszkania.
Dodatkowo czasem tam przebywam.

Niestety ostatnio pojawiła się u mnie policja, "znajomy" nie mając adresu pod którym mógłby odebrać korespondencję z policji podal bez uprzedzenia adres mojego nowego mieszkania. Policja postanowila to sprawdzic i pojawila sie z zapytaniem czy znam tę osobę. Niestety w calym zaskoczeniu powiedziałam że moge mu ten list przekazać jeśli znajdzie sie w mojej skrzynce i na odchodne policja sprawdziła mój dowód.
Panowie stwierdzili że mam inny adres meldunku niż ten pod ktorym teraz sa i powiedziałam ze, tak meldunek mam w innym miescu. Nie bylam pytana o jakieś dodatkowe rzeczy, dlaczego tak jest czy w ktorymmieszkaniu więcej przebywam.

Nie jestem jednak spokojna bo nie wiem czy nie spotkają mnie z tego tytułu dodatkowe kontrole lub czy policjanci nie przekażą tej sprawy dalej.
Czy w ogole można miec meldunek w innym mieszkaniu a dodatkowo mieć wynajęte kolejne? I jakie ewentulanie konsekwencje mogą mi grozic?

Powrót