Inny silnik w samochodzie

• Autor wątku Autor wątku exelero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exelero

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam!
Mam taki problem:
kupiłem samochód - Mercedesa A w lipcu 2013r. Byłą to wersja 1.5, tak też ma wpisane w dowodzie rejestracyjnym i w umowie. Samochód kupiłem w komisie.
Samochód był sprawdzany w ASO Mercedesa, który nie wykrył niczego podejrzanego.
Niedawno silnik uległ uszkodzeniu. Podczas jego remontu okazało się, że jest to silnik 1.7.
W związku z tym chciałbym dowiedzieć się co robić. Czy zakwalifikować to jako towar niezgodny z umową? Czy sprawę da się załatwić pozasądownie?
Ponadto moje pytanie: kto ponosi koszty naprawy tego silnika? Silnik został już naprawiony.
Dzięki za pomoc!

PS. Aha. No i czy sprzedawca może zarzucić mi, że sam wymieniłem silnik, a on sprzedał mi zgodny z umową?

Nie ma pojęcia. Tym bardziej, że auto zapewne przechodziło przeglądy techniczne, potwierdzające zgodność wszystkich danych.

Tak, przechodziło. Tylko, że te silniki z wyglądu się niczym nie różnią. Przy zakupie był sprawdzany w ASO Mercedesa i także nic nie wykryto.
Dopiero teraz, gdy uszkodzona była część, która jest inna w obu silnikach. Ale aby się o tym przekonać trzeba było rozłożyć cały silnik.

Musisz się zastanowić czy potrafisz udowodnić, że w momencie zakupu w samochodzie był zamontowany inny silnik niż wykazany w dokumentach.
Jeśli nie będziesz w stanie tego zrobić, to nic nie uzyskasz ani w sądzie ani polubownie od komisu.

Skoro silnik już naprawiłeś moim zdaniem nic nie zrobisz, nie ma sensu. Nie ma wady nie ma zadośćuczynienia. A tak btw to w umowie masz napisane, że kupujesz wersję 1.5?

Tak, w umowie mam 1.5 .
A naprawa zostałą wykonana ponieważ większość części w obu silnikach jest taka sama i zostało naprawione bez podejrzeń, że jest to wersja 1.7. A jednym elementem się różniły, co zdziwiło ASO i sprawdzili numery silnika i informacja - 1.7 :(

wątpię. Już w umowach nie piszę się numeru silnika.

W umowie nie mam numeru silnika. Poza tym w 99% przypadkach numer silnika można odczytać po numerze VIN. W tym przypadku te numery się nie zgadzają i jest inna pojemność.

Powrót