Insolwencja a malzenstwo.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Witajcie.Chcialabym sie czegos dowiedziec.Moj niemiecki przyjaciel,jest w tzw insolwencji ( to jakby to ujac,prywatna upadlosc ).Myslimy o malzenstwie.Po slubie do jego pensji mialby dolozone okolo 400 euro,jako zonaty.Chcielibysmy sie dowiedziec od strony prawnej,czy czasami tych 400 euro ,nie zabieraliby jemu rowniez,bo to sporo pieniedzy.Kto moglby nam odpowiedziec? Bo jesli zabieraliby,to niestety,malzenstwo musielibysmy odlozyc na jakie 6 lat.

To zalezy od konkretnego postanowienia w upadlosci. I od tego czy Pani ma dochody, tzn ile bedzie wam wspolnie zostawalo miesiecznie na zycie.

Pozdrawiam
Piotr Kozlowski
Rechtsanwalt/adwokat niemiecki
Berlin

Dziekuje,ze ktos sie odezwal.Tak,przyjaciel pracuje,przyjmijmy +- jego wynagrodzenie za 1700 netto + moje 700-800 netto.Ale przyjaciel placi czynsz,prad ,inne oplaty i jeszcze co m-c 376 e alimentow na syna.Praktyczniue,z jego wyplaty malo co pozostaje,ale instytucji jak ta ktora sie zajmuje insolwencja ,wiele spraw nie interesuje.Chodzby stare auto,ktorym przyjaciel MUSI codziennie do pracy dojechac,gdyz zaden u-ban ani inny srodek lokomocji nie ma mozliwosci dowiezienia go na czas,to insolwencja zazadala od niego za to stare 13-czy 15 letnie auto 1000 ( ! ) euro,w przypadku jesli by chcial je zatrzymac,by zaplacil lub dac je do wyceny wartosci.Dal.I za wycene musial zaplacic 135 euro.A auto okazalo sie warte 135 (!) euro i teraz moj przyjaciel ma te (135 e ) zaplacic!!Nonsens! Wiec jak to by wygladalo do naszego malzenstwa?

Hej,Panie Kozlowski,podpowie mi Pan cos?

Witam,

trudno jest ocenic Państwa sytuację na podstawie opisu. Nie chcę dawać Pani takich ważnych życiowych podpowiedzi, kiedy nie znam calej sytuacji.
Czy było vereinfachtes Verfahren i Treuhänder? Restschuldbefreiung?

Z wysokości dochodów wynika, że możliwe jest zajęcie tych dodatkowych 400 EUR z podwyżki. To, że te 400 EUR byłyby zajęte, to chyba nie powód do rezygnacji z małżeństwa, zwłaszcza, że długi można przecież w końcu spłacić.

Piotr Kozlowski

Nie wiem jak to ugrysc i co to oznacza ,to: vereinfachtes verfahren i treuhänder i Restschuldbefreiung.Od lutego 2010 do 3 grudnia 2010 sprawy byly u Schuldnerberaterin a od 03.12.2010 przejal Rechtsanwald i z wyplaty przyjaciel ma potracane ok 120 e co m-c.

W marcu przyjaciel zrobil roczne rozliczenie i do dzis nie dostal z Finanzamtu zadnej informacj.Pojechalismy dzis do finanzamtu i dowiedzielismy sie ze cale rozliczenie wziela insolwencja(872 e !).To pewnie po slubie i moje pieniadze zabralaby insolwencja!? Skoro te 400 e ponoc zabralaby insolwencja,jego z rozliczenia to pewnie i z mojego rocznego rozliczenia by zabrala!? A to juz troche sporo pieniedzy! Czyli przez 6 lat WSZYSTKO byloby nam zabierane!! Niesprawiedliwe!

A ja mam jeszcze 19-to letnia niepelnosprawna corke na utrzymaniu!

Rzeczywiscie,malo osob interesuje temat insolwencji,dopoki samemu sie to nie przydarzy.

Za "porade" kasuje 50 e a moze wiecej. Sadzilam ze tu ktos cos mi podpowie...
.

widocznie niewielu tutaj specjalistów z prawa niemieckiego

Halooooooo,jest tam kto na forum???????????

Czy moglby kto jeszcze cos mi podpowiedziec w mojej sprawie?Bardzo potrzebuje pomocy.

Witam
Po ślubie możesz zrobić odrębność majątkową nie odpowiadasz za długi męża przed ślubem.
Rejestrujesz się w Arbeicamcie otrzymujesz zasiłek i kindergeld lub podejmujesz pracę itd.;
powodzenia

Czy wiec jak zrobilabym tzw odrebnosc majatkowa,to te 400 euro z tytulu zamazpojscia,rechtsanwalt nie zabieralby mojemu partnerowi ( potem mezowi) ? I mojego rocznego rozliczenia we Finanzamcie rowniez by nie mogl zabrac ( w ramach insolwencji ) ?

Powrót