Inspekcja mieszkania chusteczką higieniczną.

• Autor wątku Autor wątku darekdev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Psamtik napisał:
Ciekawy przypadek.
Zastanawia mnie jak to sie odbyło, to sprawdzanie czystości? Stworzyliście jakiś protokół czy tak na gębę powiedział, że brudno? Następnym razem kompletnie nic nie podpisuj.

Przeczytałeś załączniki ?

Psamtik napisał:
Ciekawy przypadek.
Zastanawia mnie jak to sie odbyło, to sprawdzanie czystości? Stworzyliście jakiś protokół czy tak na gębę powiedział, że brudno? Następnym razem kompletnie nic nie podpisuj.

Wszedł powiedział "Co nie jest posprzątane?". Wyciągnął chusteczkę i zaczął przecierać różne miejsca. I pod oknem przejechał. Zawsze okna sprawdza, bo to są stare drewniane okna zawalone smogiem i nie potrafię ich doczyścić. A szorować nie wolno(nie da się bo odpada lakier i kit). On powiedział, że "Nie myte i nie przyjmuje okien", a ja "Myłem okna to może poprawię". A on "Za to, że pan nie powiedział, że Pan nie umył nakładam karę 400zł". Zamarłem, bo nie byłem w takiej sytuacji, że mam powiedzieć coś wbrew rzeczywistości. Małżonka płakała i prosiła go o opuszczenie mieszkania to wyszedł na jednej nodze.

WCJ napisał:
Przeczytałeś załączniki ?
Nie ma protokołów ze sprzątania.

Jedno tylko - masz tam mieszkać sam jak zrozumiałem.

WCJ napisał:
Jedno tylko - masz tam mieszkać sam jak zrozumiałem.

Mieszkam z żoną, ale jeden pokój jest na nią, a jeden na mnie. Mówił coś, że zabezpiecza się przed czymś, ale już nie pamiętam o co to chodziło. :(

darekdev napisał:
że Pan nie umył nakładam karę 400zł". Zamarłem, bo nie byłem w takiej sytuacji, że mam powiedzieć coś wbrew rzeczywistości. Małżonka płakała i prosiła go o opuszczenie mieszkania to wyszedł na jednej nodze.

Nie wierzę i nie przyjmuję do wiadomości.

WCJ napisał:
Nie wierzę i nie przyjmuję do wiadomości.

Wiem, że trudno uwierzyć, ale tak było. Sprawa zakończyła się na tym, że on powiedział "Kiedy Pan to poprawi?" Ja: "We wtorek proszę przyjść" On: "Pieniądze mają być na stole".

Też bym chciał żeby to nie była prawda. Ale na prawie się nie znam. Najmowałem już kilka mieszkań i zawsze było super.

Proszę was o wyrozumiałość i w miarę możliwości o poradę co możemy.

Dlaczego chcesz czekać aż do sierpnia a nie wypowiesz umowy już teraz?

Ponieważ, podpisaliśmy aneks przedłużający umowę do końca lipca. Chcielibyśmy się wyprowadzić, ale boimy się konsekwencji punktu 19 ze strony IMG_20180106_193111.jpg (wymagania ogólne) sprawi, że będę musiał zapłacić prawie 5tys zł. I nie wiem czy tak to będzie wyglądało.

Który plik to aneks, z jaką końcówka? Bo coś nie widzę. Ok, jeśliby założyć, że wynajmujący może sobie sprawdzać porządki to i tak nic nie ma w umowie o tym, że będzie robił to osobiście w mieszkaniu, może to zrobić np. Zdalnie - video rozmowa. Ja bym nie wpuszczał go do mieszkania a jeśli będzie chciał wejść bo ma własny komplet kluczy to dzwonić po policję bo narusza mir domowy.

Na stronie IMG_20180106_193105.jpg na samej górze punkt 9 stanowi, że może wejść w celu inspekcji.

W umowie zgodziliście się na "inspekcje" ale nie na kontrolę chusteczką . Czas trwania takiej "inspekcji" nie powinien przekroczyć kilku/kilkunastu minut. Możecie wezwać do opuszczenia lokalu po tym czasie. Nie widzę nic o "karach".
Nic nie płacić dodatkowo. Oddać lokal zgodnie z umową i znaleźć inny.Rozliczyć kaucję. Albo dogadać się z wynajmującym w sprawie zmian w umowie na przyszłość. Rozumiem obawy wynajmującego, ale bez przesady.

Nie widzę nic o "karach"

Na stronie IMG_20180106_193136.jpg punkt 6. Na to się on powołuje.

Oddać lokal zgodnie z umową i znaleźć inny

Nie możemy jak rozumiem czytając umowę, bo będzie kara umowna z punktu 19 ze strony IMG_20180106_193111.jpg. A wcześniej też jest napisane jeżeli najemca wcześniej zakończy umowę to kaucja przepada. Ale przyznam, że kaucję te 2000zł to już zapomniałem.

darekdev napisał:
Nie możemy jak rozumiem czytając umowę,
Napisałem, że zgodnie z umową.
Który to budynek ? Z ciekawości pytam. Na Rozrywka czy na miasteczku ?

darekdev napisał:
Na to się on powołuje
Hmm, ale daty sprzątań nie zostały chyba zaktualizowane w aneksie na 2018.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
WCJ napisał:
Hmm, ale daty sprzątań nie zostały chyba zaktualizowane w aneksie na 2018.

Ach no tak w innym papierku(rozliczenie wody, pradu itp) zostały zaktualizowane w paragrafie na styczeń, kwiecien i lipiec.

WCJ napisał:
Napisałem, że zgodnie z umową.
Który to budynek ? Z ciekawości pytam. Na Rozrywka czy na miasteczku ?

Za miasteczkiem, koło basenu, za Scanmedem.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po pierwsze umowa jest zawarta na czas oznaczony do 31.07.18, a więc nawet jak się wyprowadzicie to będziecie musieli zapłacić czynsz i opłaty za ten okres.

Po drugie, jeżeli umowa zostanie wcześniej zakończona z przyczyn leżących po waszej stronie zapłacicie karę. Jednakże, żeby umowa mogła być zakończona musi mieć podstawy. Niewykonanie porządków generalnych nie jest taką podstawą.

Po trzecie, za każde kolejne sprawdzenie porządków należy się Wynajmującemu zapłata. Należy więc upierać się, że generalne porządki zostały wykonane w terminie, a więc nie ma prawa do kolejnych sprawdzeń i zapłat za nie (najlepiej nie wpuszczać go do mieszkania poza terminami generalnych sprzątań). Sprawdzenia może dokonywać chusteczką, ale ocena to kwestia nieobiektywna i w razie sporu przed sądem to on będzie musiał udowadniać, że porządki generalne nie były wykonana (co mogłoby być zabawne). Osobiście kolejne sprawdzenia nagrywałbym - jest to niezgodne z umową ale nie ma za to kary umownej.

Po czwarte, jak wejdziecie na wojenną ścieżkę, to niemal na pewno nie odda wam dobrowolnie kaucji i będzie wymyślał uszkodzenia.

Ostatnia edycja:
zalegacz napisał:
przed sądem to on będzie musiał udowadniać,

Dokładnie tak. Też sądzę, że nagrywanie powinno mieć miejsce. Natomiast starałbym się to robić dyskretnie. Kaucji nie odpuszczaj. Zakładam, że z waszej strony nie ma innych "przewinień". Od kiedy tam mieszkacie i czy wcześniej też były problemy ?

Ale czy nagrywając, nie płacąc tej jego słownie nałożonejkary nie łamię umowy i wtedy:
umowa zostanie wcześniej zakończona z przyczyn leżących po waszej stronie zapłacicie karę.
?

Powrót