inspiracja Transformers

• Autor wątku Autor wątku gechup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gechup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

czy można inspirować się filmem "Transformers" i stworzyć z tego dzieło graficzne (będzie oklejany w takim stylu samochód). Klient tłumaczy, że projekt wyjedzie poza granice kraju (Stany zjednoczone) a tam podlega pod prawo jako, żart, dowcip ipt i mażna taką*pracę zrealizować.

Pozdrawiam

BG

To zależy czy chcesz faktycznie się inspirować czy też skopiować grafikę z filmu. To co klient twierdzi nie musi być prawdą.

1. Ja myślę*że jeśli wykonam graficzny obraz, który nie będzie miał oznak pokrewnych z oryginałem ? Np kolor, jakieś*wzory, kształty przypominające orginał.

2. Chociaż z tym kolorem to bym się zastanowił. Jesli uzyję żółtego to już będzie naruszenie prawa skoro w filmie jest żółty?

3. Inspiracja polegała by na storzeniu robota własnego pomysłu nie przypominającego tego z filmu, tzn kształty, linie charakterystyczne?

4. Tylko czy jeśli mój samochód będzie się przemieniał w robota to już naruszenie?

5. Jeśli Panu X przygotuję*taką grafikę zupłnie mam nadzieję inną i będzie zadowolony, a potem przyklei napis "Transformers" bądź tak będzie to nazywał (chwalił się) to naruszy prawo czy też nie?

1. 2. To będzie opracowaniem ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.
3. Tak.
4. Nie.
5. To już w zależności os prawa USA.

Powrót