Inter City - Przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku echelon13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

echelon13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Dostałem "Przedsądowe wezwanie do zapłaty" od wrocławskiej kancelarii
Koksztys, która reprezentuje PKP Intercity.

W kasie była kolejka więc zdecydowałem, że kupię bilet w pociągu. Nie mogłem zapłacić kartą, bo terminal nie odbierał sygnału, konduktor wystawił mi bilet z nakazem jak najszybszej zapłaty. Kilka dni później zapłaciłem za ten bilet.

Firma koksztys wysłała mi wezwanie do zapłaty na sumę około 700zł (nie uregulowane należności: bilet 35zł + opłata dodatkowa 650) w terminie do 7 dni od dnia otrzymania wezwania.

Wezwanie przyszło najzwyklejszym listem na mój adres korespondencyjny - odebrałem je pół miesiąca po dacie nadania.

Mam potwierdzenie przelewu ale został zrobiony nie na 35zł ale na 45zł, nie pamiętam teraz ile kosztował bilet którego już nie mam. Co robić?

Witam

Z tego co zrozumiałam nie zapłaciles za bilet w pociągu, więc dostales bilet tzw. kredytowany, czyli cena przjazdu + doliczona kwota, nie wiem jak to nazwac usługe.Nie wiem jak jest w IC ale w Inter regio samo zapłacenie za bilet przejazdu, nie wystarczy . Konieczne jest pismo o umorzenie należnosci dodatkowej, do czego przewoźnik z reguły się przychyla.

Jako wierzyciel na piśmie występsuje IC ?

Nekana30 napisał:
Witam

Z tego co zrozumiałam nie zapłaciles za bilet w pociągu, więc dostales bilet tzw. kredytowany, czyli cena przjazdu + doliczona kwota, nie wiem jak to nazwac usługe.Nie wiem jak jest w IC ale w Inter regio samo zapłacenie za bilet przejazdu, nie wystarczy . Konieczne jest pismo o umorzenie należnosci dodatkowej, do czego przewoźnik z reguły się przychyla.

Jako wierzyciel na piśmie występsuje IC ?

Być może stąd wynika wyższa cena niż na wezwaniu bo był bilet + opłata.
Wpłatę muszę dokonać na rachunek bankowy Intercity w Warszawie więc chyba wierzycielem jest IC.

Nie mam biletu ale zwykle czytam bardzo dokładnie mandaty więc jestem pewien, że przelałem właściwą kwotę + dodatek.

Być może zapłaciłeś po terminie i w związku z tym jest ta opłata?

wilkbardzozly napisał:
Być może zapłaciłeś po terminie i w związku z tym jest ta opłata?

Dajmy na to jest 7 dni na zapłatę, mandat zostaje wystawiony jutro 6 maja-sobota, przelew zostaje wysłany i zaksięgowany 8 dni później w niedzielę 14 maja.

Od kiedy liczymy te 7 dni? Czy niedziela też jest brana pod uwagę?

To w koncu mandat czy tzw bilet kredytowany, wypisany ale nie zapłacony.Myśle, ze jest 7 dni roboczych od czasu wystawienia biletu, czy mandatu za brak przejazdu, bo wiekszosc bankow nie obsluguje zwyklych przelewow wewnetrznych w weekendy.Z resztą liczy sie data nadania a nie dostarczenia .Jeśli miałes, wypisany bilet a zapłaciles za niego za kilka dni,z opoznieniem czy nie, czy nie calość bo czegoś tam nie wiedziałes to proponuje pismo do IC najpierw z zapytaniem czy maja rzeczywiscie jakies roszczenia wobec ciebie.Takich pseudowindykatorow jest całą masa, kupuja długi za bezcen a pózniej bezprawnie męcza ludzi nawet o dlugi juz dawno przedawnione.W internecie jest bardzo dużo o tym.Jesli IC jednak bedzie mialo roszczenia to pismo i staranie sie o ugode, co najpewniej sie stanie. Jesli mandat to coz..kiedys bedzie tzreba zaplacic.Chyba ze sie przedawni :) tą pseudofirma, na razie sie nie przejmuj.Nie maja nawet potwierdzenia , ze takie wezwanie otrzymales, wiec moim zdaniem to tylko straszenie.Napisz do nich niech Ci wyjasnia sprawe, i wszystko kieruja do Ciebie poczta ale potwierdzona, nie dzwon bo Cie straszyc bedą :P na YT masz filmiki o tym jak oni prowadzą takie rozmowy.szkoda nerwow.

P,S nie jestem prawniczka. Raczej zmuszoną czytaniem kodeksu KK i kW przez zycie.Proszę nie brac mojej wiedzy i tego co pisze za pewnik.W tym co pisze opieram sie glównie na swoich wlasnych przezyciach i jakiejs tam wiedzy bardziej ogolnej niż prawnej :P

Ostatnia edycja:
Double bo nie moge edytowac.
Kwota 650 zł , może byc zarówno odsetkami od kwoty 10 zł,jeśli to było bardzo dawno.Ale równie dobrze może być tylko kwotą naliczona przez ta moim zdaniem pseudo kancelarie.Takie wezwania, tylko drogą poleconą.Skontaktuj sie IC.zapytaj o roszczenia czy maja, jakie maja.Bo to moze wynikac z tego ze jak jest tak jak w regio nie wstraczy zaplacic za bilet, tylko tzreba pisac o umorzenie dodatkowej oplaty.W moim wypadku z wroclawia do krakowa bylo to tez okolo 650 zl.Zwindykacją z zapytaniem o wyjaśnienie, i działaniu w sposb formalny i nie zastraszanie Cie jakimis pismami co mogl kot poszarpac pod drzwiami.Przynajmniej ja tak myśle bo troche w internecie jest tego, jak takie firmy postępuja.Tobie tez polecam wgląd zebys wiedzial jak z nimi rozmawiac.Takze jak na razie załatwiac sprawe polubownie i z IC.
I napisz kiedy to bylo.

Olej temat i czekaj na pozew, jeśli jesteś pewien, że zapłaciłeś.

Powrót