Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale panie Paskud ten detektyw nawet nie proponował aby z jego usług korzystać. Spisałem sobie adres strony z jego profilu i zadzwoniłem. Porozmawialiśmy sobie i stąd wiem jak wygląda sytuacja. Pytałem nawet czy można go wynająć w tej sprawie, odmówił. Podał link do Goldenline gdzie stawał w obronie poszkodowanych i namawiał firmy windykacyjne do nie brania zlecenia od Pani U.Pytałem o powód to powiedział że wśród naciągniętych jest jego siostra i tylko dlatego zabrał głos.
Ale skoro moderator nie pozwala na jakąkolwiek pomoc ze strony osób które mogą pomóc to trudno.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
teraz ja czekam na zbanowanie ;)

Uwaga na krety na tym forum !!!

A kogo masz za kreta?
Tylko gadasz a nic nie robisz.
co czekasz aż ktoś za Ciebie rozwiąże Twój problem?

domgaz napisał:
Uwaga na krety na tym forum !!!

Przy drugiej wypowiedzi nie wysuwaj tak daleko idących wniosków o kretach bo jak narazie to można Ciebie posądzić o rycie.

Nie denerwuj się , nie ciebie.
Ale trzeba uważać bo druga strona też czyta. To nie jest forum zamknięte dla pokrzywdzonych przez tą firmę. Zdziwisz się miałem nawet propozycję przesłaną na maila z ofertą robienia za kreta na forum. Oczywiście było to nazwane "poprawieniem wizerunku"
Ale nie o to chodzi. Żeby nie było wątpliwości jest to jeden wielki przekręt. Dziwie się że prokuratura nie wszczęła jeszcze postępowania z urzędu. Nie doszło do podpisania żadnej umowy. Istnieje forum zamknięte - Solidarnie przeciw Business Solutions Centre jest to dobrze zorganizowana grupa i są na etapie spraw sądowych z tą firmą i nie odpuszczą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wbrew temu co się państwu może wydawać moderuję tylko w przypadkach naruszenia regulaminu. Tamten user mimo iż wiedział, że na posiadanie linku do zewnętrznych stron musi mieć zgodę administracji takowy odsyłacz wstawił w profil co uważane jest za niedopuszczalną reklamę płatnych usług.

Obawiam się, że przeżyjecie Państwo wielkie rozczarowanie z decyzji prokuratury jaka zapewne zostanie wydana w sprawie. A może nie. Ale wątpię.

domgaz napisał:
Nie denerwuj się , nie ciebie.
Zdziwisz się miałem nawet propozycję przesłaną na maila z ofertą robienia za kreta na forum. Oczywiście było to nazwane "poprawieniem wizerunku"
Ale nie o to chodzi.

Widzisz, ty miałeś propozycję, a ja nie. Jaką mam mieć gwarancję że nie skorzystałeś? Pamiętaj że oskarżając kogoś o rycie, sam możesz być oskarżony.

Panie moderator, z mojej wczesniejszej wypowiedzi wczoraj 20:08) usunął Pan link do BEZPŁATNEGO forum. Nie wiem w jaki sposób bezpłatny portal może być reklamą "płatnych usług"?
Uważam że korzystanie z wszelkiej pomocy jaka może się pojawić w trudnej dla nas sytuacji jest dopuszczalne. ale widocznie mamy odmienne zdanie ponieważ to nie Pan jest poszkodowany

Pasqud napisał:
Moderator pilnuje regulaminu. Między innymi po to aby różnej maści domorośli prawnicy, detektywi, mający "znajomości" nie usiłowali państwa naciągnąć na zapłacenie im za pseudopomoc. A jest takich bardzo dużo i ich działalność jest dla mnie znacznie bardziej naganna niż ta prowadzona przez iindex.pl

a tak z innej beczki, czy moderator ma wykształcenie prawnicze? To jest forum prawne a nie znalazłem jeszcze jakiejś konkretnej pomocy ze strony prawników. Zwłaszcza że ludziom zalogowanych na tym forum zależy na konkretnej pomocy a nie tylko na dawaniu rad typu" nic nie róbcie, olejcie sprawę itd"

bardziej naganna? czy można wartościować czyn naciągania na kasę?

Rozmawiałem właśnie z prawnikiem, śledzi to forum. Chciałem aby się wypowiedział ale stwierdził że nie będzie tego robił bo zaraz posypią się komentarze że chce na czyjejś krzywdzie się wzbogacić.
Uważam że skoro osoby z zewnątrz nie chcą doradzać to może moderatorzy powiedzą jak mamy działać aby nie dać się oszukać przez firmęI nteractive Index

Tak. Moderator ma bardzo prawnicze wykształcenie.
Eksperci i praktycy na tym forum zawsze są sędziami, adwokatami, prokuratorami, komornikami itp. Moderatorzy w znacznej większości też.
Do której grupy zawodowej ja się zaliczam niech pozostanie moją tajemnicą 8)

Linki do innych forów także będę usuwać.

Co zrobić w tej sprawie? - pisałem ale nikt mnie nie słucha bo wierzy że zawiadamianie US czy prokuratury jest najlepszym rozwiązaniem.

Naganność działań. To państwo samodzielnie zawierali takie umowy z iindex, z różnych powodów, motywacji. Dla mnie bardziej naganne jest to że ktoś na drobnych trudnościach z iindex będzie chciał żerować niż działanie takich firm które polegają na założeniu że nikt nie czyta regulaminów. Moje zdanie :) można się z nim nie zgadzać ale proszę o wyważenie swoich racji :)

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na wszystkie pytania do mnie skierowane.

ale jak na razie nikt nie żeruje. Nie znalazłem na tym forum jakiejkolwiek informacji że ktoś za pomoc chce jakąś kasę. Poza tym jak ktoś byłby naciągnięty na pieniądze przez jakąś firmę oferującą pomoc to też może opisać to na forum psując naciągaczom opinię. A jak do tej pory oszukani wszyscy zostali przez firmę Interactive Index. A usuwanie linków do innych stron nie pomaga w naszej sprawie bo pomocy szukamy na różnych forach i zawsze może się pojawić na innym forum jakiś pomysł który nam pomoże.

Owszem. Ale na innych forach ja nie sprawdzę czy ktoś bzdur nie opowiada z których więcej szkody niż pożytku być może.

No to ja już nie mam pytań. Proponuję tylko trochę z rozwagą obserwować wątki i dopiero jak ktoś jawnie naciąga na kasę to usuwać definitywnie. A jeżeli chodzi o całą sprawę to nikt nie ma pomysłu jak rozwiązać problem, co osoba to inne zdanie. Czyli czekamy na sprawy w sądach?

Ano właśnie nie. Proszę przeczytać moje pierwsze posty w temacie.
Do sądu nie ma sensu iść z tym. Pewnie, wygrać sprawę o ustalenie to pikuś by było ale co z tego? koszty państwo poniosą a nie ma jak odzyskać bo firma nic nie ma.
Oni do sądu też nie pójdą bo koszty pozwu poniosą a wygrać niewiarygodnie wręcz ciężko by było...

Do rzeczy. Pasqud moim zdaniem najlepiej doradza na tym forum. Ja też wpadłem w sidła pani U. Na moją korespondencję z Indexem dostałem dzisiaj aż 2 maile oto ich treść:

"W odpowiedzi na twoją korespondencję informujemy:

Profil jest darmowy - natomiast załozona w ramach profilu preznetacja jest albo darmowa albo płatna - w zależności od wybranego na podstawie regulaminu pakietu i proszę nie naduzywać słowa - bezprawna - wręcz odwrotnie w świetle polskiego prawa ona jest w pełni PRAWNA, a nieznajomośc prawa niestety - szkodzi : Kodeks cywilny jasno precyzuje czym jest oświadczenie woli - a więc zawarcie umowy i w jakiej formie może to nastąpić. : Art. 60. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).Art. 61. § 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią"

Oto treść mojego maila do nich.
> Otrzymałem od Państwa bezprawnie wystawioną fakturę nr 1/XXXX/U3/2010. Faktura nie dość że jest wystawiona bezprawnie to jeszcze z błędami. Działania Waszej firmy podpadają pod art. 14 i 18 ustawy o nieuczciwej konkurencji. Prowadzicie praktyki wprowadzające w błąd. Nigdy nie zostałem poinformaowany o jakichkolwiek kosztach wpisu do Waszej Bazy Danych. Odpowidziałem na n/w meila w którym wyraźnie napisaliście że założenie profilu jest darmowe. Uważam Wasze działanie za oszustwo. Żądam natychmiastowego skasowanie naszego wpisu z Waszej Bazy Danych. W trybie natychmiastowym rozwiązuje jakiekolwiek umowy z Waszą firmą, które Waszym zdaniem powstały na skutek dokonanego wpisu. W przypadku jakiegokolwiek dalszego nas nękania zgłosimy sprawę na policję w celu ścigania przestępstwa wyłudzenia oraz przestępstwa gróżb bezprawnych. W internecie jest bardzo dużo informacji na forach internetowych, blogach o nieuczciwej działalności Waszej firmy i bardzo wielu innych oszukanych ludzi.. Prosze o natychmiastowe anulowanie faktury. Wysłałem także na Wasz adres Oświadczenie o uchyleniu się od skutków oświadczenia woli wykonanego na skutek podstępu na Wasz adres Plac Solny 14 we Wrocławiu i otrzymałem zwrotkę z informacją że się wyprowadziliście. Zbieram wszystkie dokumenty w tej sprawie oraz śledzę fora internetowe na Wasz temat aż do roztrzygniecia w sądzie. Z poważaniem XXXX

i drugi
"W odpowiedzi na twoją korespondencję informujemy:

Niestety nie może być mowy o podsepie gdy osoba, która zawiara umowę miała pełen wgląd w postanowienia umowne i nic w żaden sposób z postaniweń umownych nie zostało zmienione - o podstępie może być mowa - zgodnie z orzeczneiami polskich sądów - gdy np. przedmiot umowy nie jest zgodny z deklarowanym przez spredającego w umowie przedmiotem czyli na prosto : zawarło się umowę kupna domu - a dostało się szopę, zawarło się umowę kupna samochodu, a dostało się wózek widłowy."

PANIE PASQUD czy wysłanie im oświadczenia o uchyleniu od skutków oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu, który to błąd powstał na skutek podstępu wystarczy. Tym bardziej że tak naprawdę w tej chwili nie ma go komu wysłać. FIRMA SIĘ WYPROWADZIŁA.
Istnieje jeszcze możliwość wysłanie w/w oświadczenia drogą elektroniczną?

Pasqud doradzał, by zwrócić fakturę i zaprzeczyć, że umowę się zawierało (pod warunkiem, że nie został wysłany fax czy e-mail)
O ile dobrze pamiętam, bo nie mam siły kolejny raz przeglądać forum.

Pisał równierz:
"Do sądu nie ma sensu iść z tym. Pewnie, wygrać sprawę o ustalenie to pikuś by było ale co z tego? koszty państwo poniosą a nie ma jak odzyskać bo firma nic nie ma.
Oni do sądu też nie pójdą bo koszty pozwu poniosą a wygrać niewiarygodnie wręcz ciężko by było... "

Ja ze swojej strony jestem skłonny wyłożyć tyle ile rząda Spółka p. Marty Undro za rok czyli 1000PLN - jeśli znajdzie się nas więcej - może zrzucimy się i do sądu jednak pójdziemy?

Co Wy na to?

Ostatnia edycja:
To nie są drobne trudności jak to widzi administrator. Kto zostal naciągniety ? Uczciwi ciężko pracujący wlaściciele malych i średnich firm. Kwota ok 3000 tysiecy nie jest malą. Wielkie firmy nie bawią sie w żadne katalogi. Zostaliśmy wprwadzeni w bląd prez sugerowanie że jest to za darmo. I nie kierowlo nami skąpstwo tylko to że ktos coś stworzyl i chce rozbudować a my mu pomagamy żeby wszystko bylo zgodne z stanem faktycznym.

"Już dziś popraw i uzupełnij dane twojej firmy w katalogu firm Interactive Index.
Załóż za darmo swój profil. Zweryfikuj i potwierdź dane twojej firmy"

Świadomie i celowo zostaly zkamuflowane w przebieglym regulaminie istotne iformacje. Maim zdaniem już w tym momencie nastapila wada oświadczenia woli.

"Wadami oświadczeń woli w prawie polskim są:
błąd (mylne wyobrażenie lub brak tego wyobrażenia u osoby oświadczającej swoją wolę o rzeczywistym stanie rzeczy
podstęp osoby trzeciej (celowe, świadome działanie osoby, która ten błąd wywołuje) "

"Sama próba wprowadzenia kogoś w błąd w celu czerpania korzyści podlega karze więzienia (art. 286 i 13 kodeksu karnego)."

Gdyby bylo w widocznym miejścu napisane zgodnie z prawem, że uzupelnienie danych jest platne to nikt by nie podpisal tak niekorzystną dla siebie " umowę " Lecz firmie Interactive Index. o to chodzilo żeby takie informacje ukryć.

Nastepne kwiatki
Kto upoważnil tą firmę do wystawiania faktury bez podpisu !
Firma bez siedziby !

Ja nie jestem prawnikiem ale takich kwiatków prawnik znajdzie więcej. Pytanie czy by zechcial je znaleść a nie bagatelizować.

Wszystki instytucje które by mogly pomóc milczą. Jak zwykle firmy zostawiają samym sobie. Niech się sami zkladają sprawy, jak byli tacy glupi i dali sie oszukać. My sobie posiedzimy w wygodnych fotelach, po co mamy coś robić i się narażać.

Myślę że dzięki rozglosowi jaka ma ta sprawa juz nikt nie da sie nabrać !

I ponawiam prośbę jak napotkacie takie firmy które naciągaja, ostrzegajcie swoich partnerow biznesowych e - mailem , telefonicznie na forach i gdzie się da.

"

Aby obejrzeć aktualną prezentację twojej firmy wejdź: Netmax PC - - www.iindex.pl

Aby założyć nowy profil, wejdź: www.iindex.pl

W przypadku problemów z kliknięciem w link, skopiuj go i wklej w pasek adresu przeglądarki a następnie naciśnij enter.

Uwaga! nie odpowiadaj na ten e-mail.
Aby sie z nami skontaktować, użyj formularza: Kontakt - www.iindex.pl

Twój adres e-mail pochodzi z bazy firmy ominiweb kft.

Powrót