Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
GrzeK napisał:
1- MikroPraca.pl to serwis ogłoszeń drobnych :D niegroźny :D i nie biorą danych do faktur.
2- domena zarejestrowana na osobę fizyczną czyli prywatną.
3- Każdy Kowalski może wrzucić tam ogłoszenie ze sprzeda starą Franie :D

Dane do faktur nie stanowią dziś problemu każdy usługodawca ma obowiązek podania tych danych:
3. Jeżeli usługodawcą jest przedsiębiorca, podaje on również informacje dotyczące właściwego zezwolenia i organu zezwalającego, w razie gdy świadczenie usługi wymaga, na podstawie odrębnych przepisów, takiego zezwolenia.
regulaminu nie ma ale w każdej chwili może się pojawić to też nie problem.

Witam
Dzisiaj przyszła przesyłka od "pani Undo" - listonoszowi kazałem zostawić awizo bo przy odmowie odebrania przesyłki i tak musiał bym złożyć podpis.
Pytanie - odebrać, czy nie ??
Bardzo się tym nie przejąłem, ale szlak mnie trafia na taką bezczelność ze strony niektórych ludzi
Niestety uczymy się na błędach:D

Witam

Przestańcie się przejmować korespondencją od IIP
Niech tracą "ciężko zarobione" pieniądze na znaczki.
Bez możliwości udowodnienia złożenia przez Was oświadczenia woli o chęci zawarcia jakiejkolwiek umowy ( nie jest dowodem na to posiadany ewentualnie adres IP komputera z którego KTOŚ - KTOKOLWIEK, NIE WY - wszedł na ich stronę) - mogą pocałować się tam gdzie słońce nie sięga
Jak odbierzecie to nic się nie dzieje - macie dowód że nieznana Wam kompletnie firma próbuje wyłudzić od Was pieniądze za usługi, jakich nigdy nie zamawialiście.
Jeszcze podając adres, pod jakim ich nie ma - Niech Wysoki Sąd sam oceni jak to wygląda, sugeruję zastanowienie się nad możliwością zastosowania art. 286 KK
Ludzie, dajcie sobie spokój, zajmijcie się wychodzeniem z kryzysu, głowa do góry, pisma będą pewno co jakiś czas przychodzić - to jest stara metoda zastraszenia - może się delikwent zlęka i zapłaci,

z odsetkami nawet...

Ostatnia edycja:
Ja odbieram pocztę, a co mi tam :-) - czekam na sprawę w sądzie.

Undro - zapłaciłaś podatki za styczeń?

Ostatnia edycja:
kellanved napisał:
( nie jest dowodem na to posiadany ewentualnie adres IP komputera z którego KTOŚ - KTOKOLWIEK, NIE WY - wszedł na ich stronę) - mogą pocałować się tam gdzie słońce nie sięga

Zgadza się jak w innym wątku na tym forum "Krzysztosław" napisał:
Otoz strona XXX nie zadaje sobie trudu zeby zweryfikowac dane osobowe uzytkownika. Jedyna skuteczna i prawnie legalna metoda to jest weryfikacja poprzez secure server (htpps:// a nie http:// ) poprzez bankowa weryfikacje danych osobowych klienta.
Jak narazie firma XXX identyfikuje komputer poprzez rejestracje IP, niestety od komputera nie da rade sciagnac naleznosc.

Ja, ja

Przed Sądem...

Ostatecznym chyba,

he, he

Nie sądze że w swym cyniźmie IIP w postaci Pani Marty U. jest aż tak naiwna
żeby próbować udowodnić "nieudowadnialne"

Cały trik polega na tym że wystarczy, że kilka procent osób się wystraszy zapłaci, a potem hyc, szybciutko zwijamy biznesik i otwieramy podobny pod innym szyldem i adresem na księżycu, i czyhamy na następnych naiwnych :evil:

A odnośnie stsowania weryfikacji poprzez stosowanie protokołów htpps:// - protokół ten zapobiega jedynie przechwytywaniu i zmienianiu przesyłanych danych - NIE JEST DOWODEM ŻE TO WY ZŁOŻYLIŚCIE OŚWIADCZENIE WOLI - nawet jeśli udowodnią że z na ich serwer ktoś wszedł na ich serwer z komputera stojącego w Waszej firmie, na Waszym biurku - to nie są w stanie udowodnić że to byliście Wy na nie Pani Jadzia - sprzątaczka,
A bez tego ich roszczenia są całkowicie i niedowołalnie bezzasadne. Howgh, jak mawiał Winnetou

Stan ten miało zmienić wprowadzenie podpisu elektronicznego, ale to pieśń przyszłości

Ostatnia edycja:
Do mnie też wczoraj przyszła przesyłka polecona od IIP, nie przyjąłem jej, po za tym widniał na niej adres z Pl. Solny 14 pod którym ta firma już nie funkcjonuje od ponad miesiąca, tak że miałem już podstawy żeby od f-my "KRZAK" nie przyjmować korespondencji, bo po co. Mailem znowu wysyłają, że "Saldo zobowiązań wynosi : 1116.55 zł, Termin przygotowania najbliższego wezwania do zapłaty, płatnego 61 zł brutto, przypada na dzień: 2010-02-26", niech się odwali, to jest kolejne naciąganie. Marta U. myśli, że wysyłając co parę dni informacje o zadłużeniu będzie się bogaciła o kolejne 61,- zł. Nie odpisuję na maila i nie będę reagował na korespondencję od niej.

Dokładnie nie czytałem wszystkich wpisów, ale z tego co zauważyłem wyraźnie jest zaznaczone, że darmowe jest założenie profilu, a nie usługa polegająca na prezentacji firmy przez rok. Niestety umowy trzeba czytać. Widzę dla was wszystkich szansę w powództwie zbiorowym przeciwko firmie - ilość osób, które przyjęły ofertę jako bezpłatną może świadczyc o tym, że przesłane przez firmę informacje zostały celowo spreparowane w taki sposób żeby wprowadzać w błąd.

Umowę trzeba najpierw zawrzeć.

A ja żadnej nie zawierałem, mój pracownik tylko wszedł na ich stronę
Ani ja, ani nikt z pozostałych 2 członków zarządu nie udzielał mu pełnomocnictwa do jakichkolwiek czynności tego typu w sposób wyraźny lub dorozumiany

Nie wiem od kiedy umowa cywilnoprawna tego typu jest zależna i zawierana wyłącznie przez jedna stronę na podstawie jej pobożnego życzenia, więc nie mam bladego pojęcia jakiego typu powództwo miałbym wnieść do Sądu - iż IIP wydaje się lub mają ochotę żebym im zapłacił? Proszę nie straszyć innych absurdalnymi pomysłami pozwów zbiorowych - z jakiego tytułu prawnego mielibyśmy je składać? Niech IIP wnosi setki pozów, ale niech najpierw udowodni meritum całej kwesti - iż moja firma zawarła z nimi jakąkolwiek umowę dającą im możliwość obciążenia wystawionymi fakturami

sprawa jest prosta i oczywista;

umowę może zawrzeć tylko i wyłącznie osoba uprawniona do reprezentowania danego podmiotu;

pracownik w zasadzie jest uprawniony - ale do dokonywania czynności prawnych w zwykłych sprawach przedsiębiorstwa, a nie do zawierania umów promocyjnych;

skoro nie było złożenia oświadczenia woli z jednej strony - to mogą sobie pisać, pisać i pisać - a jeśli zdarzy się, że wyślą pozew do Sądu, to przegrają z kretesem - wystarczy podnieść jedynie te okoliczności o któych wyżej pisałem;

cedwah napisał:
Widzę dla was wszystkich szansę w powództwie zbiorowym przeciwko firmie - ilość osób, które przyjęły ofertę jako bezpłatną może świadczyc o tym, że przesłane przez firmę informacje zostały celowo spreparowane w taki sposób żeby wprowadzać w błąd.

Nie będziemy wyręczać Undro. Zaczekamy na pozwy przeciwko nam.

Ostatnia edycja:
przez przypadek obejrzałem dziś powtórkę relacji na TVN24 o spółce marty undro, dość dobre. nie wydaje mi się, by więcej osób dało się naciągnąć na kasę przez ii.

Właśnie - sprawa jest oczywista w praktycznie każdym Waszym przypadku - jeżeli chcą mieć jakiekolwiek podstawy do pozwu - MUSZĄ UDOWODNIĆ FAKT ZAWARCIA UMOWY PRZEZ WAS - a nie są tego w stanie uczynić

Potem z resztą musieliby odeprzeć zarzuty o celowym wprowadzaniu w błąd, ale to inna bajka...

cedwah napisał:
Dokładnie nie czytałem wszystkich wpisów, ale z tego co zauważyłem wyraźnie jest zaznaczone, że darmowe jest założenie profilu, a nie usługa polegająca na prezentacji firmy przez rok. Niestety umowy trzeba czytać. Widzę dla was wszystkich szansę w powództwie zbiorowym przeciwko firmie - ilość osób, które przyjęły ofertę jako bezpłatną może świadczyc o tym, że przesłane przez firmę informacje zostały celowo spreparowane w taki sposób żeby wprowadzać w błąd.

Profile to oni sami pozakładali i to z błędnymi lub niepełnymi danymi firm żeby skłonić do ich poprawienia i w ten sposób doprowadzić do rzekomego zawarcia umowy.

W momencie kiedy cała sprawa wybuchła pozwoliłem sobie wykonać kilkadziesiąt tel. do firm z katalogu II no i wiecie co najciekawsze? Że takie problemy jak my ma większość ludzi z pierwszej strony wyszukiwania bo reszta nie ma pojęcia skąd się wzieły u nich ich dane , ale jest jedna ciekawa grupa zawodowa.......adwokaci ,che .Rozmawiałem z jednym z nich który sam wprowadził dane dostał informację o błędzie i.....nic .Ciekawostka ni nie?
Jeszcze jedno do moderatora rozwiń przypadek twojego kontakty z panią magdą......

dito napisał:
W momencie kiedy cała sprawa wybuchła pozwoliłem sobie wykonać kilkadziesiąt tel. do firm z katalogu II no i wiecie co najciekawsze? Że takie problemy jak my ma większość ludzi z pierwszej strony wyszukiwania bo reszta nie ma pojęcia skąd się wzieły u nich ich dane , ale jest jedna ciekawa grupa zawodowa.......adwokaci ,che .Rozmawiałem z jednym z nich który sam wprowadził dane dostał informację o błędzie i.....nic .Ciekawostka ni nie?
Jeszcze jedno do moderatora rozwiń przypadek twojego kontakty z panią magdą......

Czyli co ????? nie dostali FV za usługę, jak rozmawiałeś to pisz o ty, bo "nic" to nic nie znaczy i można się tylko domyślać.Rozwiń

Nic to znaczy nic , ani faktury ani żadnej wiadomości .Po prostu z tą grupą zawodową nie chcą mieć nic wspólnego. A dane teleadresowe które wprowadzili firm adwokackich są przez nich nie ruszane .Czyli wprowadzone i nieweryfikowane...Żadna z firm adwokackich z listy nie dostała wiadomości o konieczności poprawienia danych :D.Nawet w przypadku kiedy sama je zamieściła ( 1 przypadek) che che..

dito napisał:
[...] Jeszcze jedno do moderatora rozwiń przypadek twojego kontaktu z panią magdą......

Rozumiem, że powinno być "z panią martą".

I, ja bardzo proszę - jeśli można.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj drugi raz nie odebrałem listu od IIP . Prawdopodobnie było to wezwanie do zapłaty.
Co ciekawe na kopercie jest dalej adres firmy p. Undro czyli PL. Solny 14.

Powrót