Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pasqud napisał:
A co do pozwu to lepiej aby podpisał to adwokat bo dochodzą koszty zastępstwa zasądzane od IIP. Pisałem już o tym zresztą.

Fakt wtedy nie będzie 30 pln koszty procesu, a zastępstwo procesowe to z cennika pewnie z 70 pln albo i więcej i to po kieszeni właścicielki.

W zależności od wartości przedmiotu sporu kształtują się następująco:
do 500 zł - 60 zł
powyżej 500 zł do 1.500 zł - 180 zł
powyżej 1.500 do 5.000 zł - 600 zł

Poproszę o wyjaśnienie o co chodzi z tymi opłatami procesowymi - ale prosto, jak dziecku. Kto je płaci pozew czy pozwany? Kogo szarpnie po kieszeni?
Wybaczcie, ale nie jestem biegły w tych sprawach.

Pasqud pisał o kosztach zastępstwa procesowego. Sąd wydając wyrok może nakazać stronie, która przegrała proces zwrócenie stronie wygrywającej kosztów prowadzenia sprawy przez adwokata lub radcę prawnego.

Czyli lepiej, żeby adwokat prowadził sprawę. Wtedy, w sytuacji przegranej, II zapłaci więcej tych kosztów. Dobrze to rozumiem?

arek_69 napisał:
Czyli lepiej, żeby adwokat prowadził sprawę. Wtedy, w sytuacji przegranej, II zapłaci więcej tych kosztów. Dobrze to rozumiem?

Właśnie tak, Sąd może zasądzić od pozwanego czyli II:
- na rzecz powoda kwotę 30 zł tytułem zwrotu kosztów postępowania
oraz lub (tego nie jestem pewny)
- na rzecz powoda kwotę (w kwotach jak podał Pasqud w zależności od wartości przedmiotu sporu) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (dla adwokata, radcy).
Nawet gdyby tylko opcja druga to bardziej bije po kieszeni II.

A więc warte rozważenia :)
Dziękuję za wyjaśnienie.

W przypadku udzielenia pełnomocnictwa radcy, prawnikowi dochodzi jeszcze 17 zł za pełnomocnictwo.

spółka mam nowy adres
teraz w skrytce pocztowej

właśnie dostałem wezwanie za potwierdzeniem odbioru

Interactive Index Polska sp z o.o.
Skrytka Pocztowa 23
58-500 Jelenia Góra

w środku ostrzeżenie o możliwości wpisu do Europejskiego Rejestru Informacji Finansowej Biura Informacji Gospodarczej S.A.

Dokładnie to samo odebrałem dzisiaj tylko faktycznie chyba się z kasą polepszyło bo nadano poleconym. No i ten numer faxu - może dla jasnowidzów.

Ostatnia edycja:
Czy jest wzór takiego pozwu? I do jakiego sądu mam być złożony?

Spółka nie ma adresu skrytki pocztowej. W dalszym ciągu w KRS figuruje na Placu Solnym.
Jeżeli zaś chodzi o sąd to obecnie (poza właściwością wyłączną) badana właściwość jest wyłącznie na zarzut pozwanego. Czyli może pan złożyć pozew do sądu który panu się podoba.

Dobrze że taki wyrok zapadł ale nie ma się co za bardzo podniecać bo innego sąd nie mógł wydać. Na zwrot kasy za postępowanie też bym nie liczył bo kto ma oddać? Spółka, która nie istnieje pod adresem który sama podaje?
Ja takiego pozwu nie zamierzam składać i myślę, że ci którzy wysłali do nich pismo i otrzymali jego zwrot też nie muszą tego robić.

Cześć witajcie,
na ten adres nowej skrzynki w Jeleniej to nie można wysłać poleconego z potwierdzeniem odbioru?
Jak myślicie?
Bo nie życzę sobie widnieć na stronie Indexu ze względu na ich reputacje, a żadne maile nie skutkują, mój wysłany list z Wrocławia wrócił, wiadomo.
Więc nadal moja firma tam widnieje.

Magentka napisał:
Cześć witajcie,
na ten adres nowej skrzynki w Jeleniej to nie można wysłać poleconego z potwierdzeniem odbioru?
Jak myślicie?
Bo nie życzę sobie widnieć na stronie Indexu ze względu na ich reputacje, a żadne maile nie skutkują, mój wysłany list z Wrocławia wrócił, wiadomo.
Więc nadal moja firma tam widnieje.

Wysłać możesz ale pod względem prawnym takie pismo raczej nie będzie skuteczne, korespondencję wysyła się na adres spółki widniejący w KRS.

a teraz słuchajcie ....dodzwonił się dziś do mnie człowiek pracujący w wiodącej firmie windykacyjnej z zapytaniem jak tam u mnie z klientami czy płacą i tam takie chciał służyć w razie potrzeby pomocą ....ale nie o tym .Ponieważ gość całkiem sympatyczny zapytałem go czy nasza ii ma podpisaną z nimi współpracę , no i nie ma ....ale nie o tym che..Powiedział mi że każda firma wnioskująca o wpisanie innej do rejestru dłużników ,ze względów przez siebie uznanych (np. brak płatności za wystawioną fakturę ) , w przypadku udowodnienia jej rozmyślnego działania na szkodę tej drugiej i oskarżenia nie uzasadnionego ,zagrożona jest karą 30 000 pln.che .
Czy nasz ojciec moderator mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie?
jak to jest ,czy każdy oddzielny przypadek jest tą karą zagrożony? I jeszcze jedno powiedz w końcu o rozmowie z martą....
A do was wszystkich prośba piszcie marta oraz ii z małej litery ,to w ramach szacunku.....właściwego danej osobie .:!::lol::lol::lol:

Taka kara jest zapewne zawarta jako kara umowna w umowie pomiędzy biurem informacji gospodarczej a firmą.
Ojciec moderator? sie mnie sie podoba :)

dito napisał:
[...]Czy nasz ojciec moderator mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie?[...]
Uwaga moherki.
Ok, ale jak ktoś pomyli "ojca moderatora" z o. Tadeuszem R. będzie miał ze mną do czynienia i osobiście wystawię mu fakturę :-)

Ostatnia edycja:
Taka ciekawostka o pobieraczku

Zdaniem Urzędu, praktyka jaką stosuje Pobieraczek jest nieuczciwa i wprowadza konsumentów w błąd. "Prezes UOKiK uznała, że właściciele portalu naruszyli zbiorowe interesy konsumentów i nałożyła na nich karę w wysokości 239 140 zł. Spółka musi zmienić zakwestionowany sposób informowania o usługach"

niestety w naszym przypadku nie ma co się cieszyć. Nie jestesmy konsumentami i marta sprytnie to wykożystała

Powrót