Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jednak trochę cieszy że jeden cwaniaczek został ukarany. Ponadto każdy, kto został wprowadzony w błąd może skorzystać także z dochodzenia swoich roszczeń na drodze sądowej z czego mam nadzieje część skorzysta za stracone nerwy.
Nasza sprawa jest taka sama tylko że nie jesteśmy konsumentami tylko chłopcami do bicia.
Ale do czasu. Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie !

Mam pytanie: czy osoba będąca na tzw samozatrudnieniu (nie zatrudnia innych osób w ramach swojej działalności) nie podlega przypadkiem pod ustawę o ochronie konsumentów, czy nie jest konsumentem?

Witajcie

Męczy mnie tylko jedno, czy te listy polecone i inne zabiegi od p. m, to nie jest zbieranie dowodów w sprawie? Jeśli nie zareagujemy, to można to interpretować, że się zgadzamy, dlatego myślę, że pomimo wszystko należy wysyłać do tej "firmy" odmowę z uzasadnieniem. To tak na przyszłość, gdyby wierzyciele firmy "ii" po jej upadku domagali się od nas zapłaty. Może fantazjuję, ale te sumki będą rosły, a sprawa nie wiadomo jak się zakończy. Czy ktoś wie na jakim etapie teraz ta sprawa w prokuraturze? Śmiesznie i strasznie by było, gdyby miała się ku umorzeniu z jakichś powodów. A to w naszym wymiarze sprawiedliwości nie jest rzadkością.

Witam, ja też dostałem fakturę od pani m. Śledzę ten wątek prawie od samego początku. Szukałem też innych informacji w tej sprawie. W rezultacie znalazłem stronkę Rafiego (zresztą tu też już cytowaną). Pojawił się tam wyrok sądu w interesującej nas sprawie http://ja.rafi.pl/2010/04/02/jest-pierwszy-wyrok-sadu-w-sprawie-przeciwko-interactive-index-polska/. Jestem Ciekaw co Wy o tym myślicie. Czy powinniśmy pójść tą drogą? Przy czym przypadek jest troszkę odmienny od większości, które tu są opisywane. Chodzi o fax i wyrażone tam zastrzeżenia.
Jak myślicie, czy inni, ci którzy nie wysyłali faksu, a jedynie ze względu na zawiły i podchwytliwie zredagowany regulamin dali się "złapać" w pułapkę, też mogą złożyć taki pozew? Jak go umotywować, aby sąd przychylił się do naszej racji. Proszę o opinię w tej kwestii. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
lekom napisał:
[...]
Jak myślicie, czy inni, ci którzy nie wysyłali faksu, a jedynie ze względu na zawiły i podchwytliwie zredagowany regulamin dali się "złapać" w pułapkę, też mogą złożyć taki pozew? [...]

Rzecz jest opisana wyżej. Szkoda naszego czasu. Należy czekać na ruch ii.

atrafor napisał:
Rzecz jest opisana wyżej. Szkoda naszego czasu. Należy czekać na ruch ii.
Ale co się lepiej kalkuluje - złożyć pozew (jakie mamy szanse jeśli ktoś nie wysyłał faksu ze swoimi dopiskami?), czy też czekać na ruch firmy II? Jeśli firma II złoży pozew u siebie, to trzeba by się przejechać do Wrocławia i stracić czas na dojazd i udowadnianie, "że się nie jest wielbłądem"?

Złoży pozew u siebie ???
Przecież od 20.01.10 II nie ma adresu bo ten na pl. Solnym to lipa.
Skrzynka pocztowa nie jest adresem firmy. Myślę ,że powinniśmy spokojnie cały czas czuwać i czekać na rozwój wypadków .
Ktoś wcześniej rozmawiał z firmą windykacyjną z którą IIP ma podpisaną umowę.
Może należałoby poinformować tą firmę o całej sprawie i naświetlić im z kim podpisali umowę.

Żona zarejestrowała się na zentrada.pl ponad rok temu zapłaciła opłatę członkowską za rok.Na początku kilka razy się zarejestrowała licząc na jakieś okazje cenowe.Rozczarowała się tym serwisem i prawie rok na niego nie zaglądała i oczywiście nic tam nie kupiła.Najgorsze jest to że nie zgłosiła w tym czasie pisemnego odstąpienia od umowy a teraz przyszło wezwanie do zapłaty za kolejny rok.Moim zdaniem to powinni wcześniej przysłać powiadomienie czy ktoś jest chętny do przedłużenia rocznego abonamentu a nie przysyłają wezwanie do zapłaty i straszą firmą windykacyjną.To jest portal naciągaczy i wyłudzaczy.Czy jest możliwość odstąpienia tej umowy.Czy oni nie powinni wcześniej informować ludzi że w przypadku nie opłacenia abonamentu umowa zostanie rozwiązana a nie
sami ją przedłużyli i żądają opłat za następny rok.http://forumprawne.org/images/smilies/icon_mad.gif

W przypadku konsumenta taka forma automatycznego przedłużenia umowy jest zabroniona:
http://www.uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_niedozwolonych2.php
Numer wpisu: 634
Data wpisu: 2006-04-03
Data wydania wyroku: 2005-04-19
Sygnatura akt: Sygn. akt XVII Amc 23/05
Nazwa i siedziba sądu: Sąd Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Oznaczenie powoda: Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Oznaczenie pozwanego: xxxxx xxxxxxx prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą xxxxxxxxxxxxxx z siedzibą w xxxxxxxx
Postanowienie uznane za niedozwolone: „Automatyczne przedłużenie na kolejne 12 miesięcy następuje z dniem zakończenia ważności poprzedniej umowy, pod warunkiem nie złożenia w tym dniu rezygnacji.”
Branża: Usługi internetowe

Niestety firmy nie są w takim przypadku chronione, zentrada ma zapis w regulaminie:
Umowy przedłużają się każdorazowo o ten sam okres, jeżeli Zentrada nie otrzyma od członka pisemnego oświadczenia o wypowiedzeniu umowy najpóźniej na cztery tygodnie przed upływem pierwszego lub dalszych okresów, na które umowa została zawarta.
. Do czasu ustawowego zapisu zabraniającego taką formę przedłużenia umowy to nie ma na nich mocnych, chyba, że ktoś zna jakiś wyjście z takiej sytuacji.

Ostatnia edycja:
No dobrze, iindex straszy, straszy... ale z tego co rozumiem nikt do tej pory nie zostal nigdzie wpisany itp?

Wydaje mi sie ze ta firma tylko straszy, ale sama boi sie wejsc na drogi sadowe, wiec mozna sie z niej tylko posmiac i po prostu przestrzegac innych. Maja kase na Poczte Polska bo widocznie ktos wplacil pieniadze... ktos kto nie byl na tym forum...

Pozdrawiam wszystkich, nie stresujcie sie! :)
Ja juz tylko sie smieje z tej pseudo-firmy...

Słuchajcie

Czekam na adresy i kontakty osób które zostały przez tą Firme oszukane. jeśli bedziemy w grupie to ich pokonamy
beata100@tlen.pl

Czekam

wainfobroker napisał:
W przypadku konsumenta taka forma automatycznego przedłużenia umowy jest zabroniona:
http://www.uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_niedozwolonych2.php

Niestety firmy nie są w takim przypadku chronione, zentrada ma zapis w regulaminie:
. Do czasu ustawowego zapisu zabraniającego taką formę przedłużenia umowy to nie ma na nich mocnych, chyba, że ktoś zna jakiś wyjście z takiej sytuacji.

Trudno cokolwiek wysłać do tej firmy bo pod adresem siedziby nie ma takiej FIRMYY

OSZSCIIIIIIIIIII

Coś dawno nie dostaliśmy ponaglenia od p. Marty ani drogą pocztową ani mailową.
Macie tak samo? Może ma już "ograniczone ruchy" ;)?

Ponagleń od pani U. nie ma bo jest żałoba. Od poniedziałku spodziewam się frontalnego ataku

bugsy35 napisał:
Trudno cokolwiek wysłać do tej firmy bo pod adresem siedziby nie ma takiej FIRMYY
OSZSCIIIIIIIIIII
Mocne słowa, czasami warto sprawdzić zanim coś się napisze:
zentrada.network GmbH & Co KG zarządza portalami zentrada na zlecenie wydawnictwa Schimmel Media Verlag GmbH & Co KG.
Wydawnictwo Schimmel Media ma swoją siedzibę w Würzburgu (Niemcy) i zatrudnia 45 pracowników.
Firma specjalizuje się w tworzeniu, prowadzeniu i rozwoju internetowych portali o tematyce
biznesowej. Portale „zentrada” razem z portalami wiedzy fachowej „expertsites”, serwisem
web-TV: zentrada.tv, wideoportalem o tematyce biznesowej businessworld.de docierają do
ponad 500.000 biznes-użytkowników z całej Europy.
Schimmel Media - Trade & Business
NIP DE maja aktywny a gdybyś miał okazję spotkać się z nimi w sądzie to:
§ 13 Właściwość sądu, właściwe prawo
Niniejsza umowa podlega prawu Republiki Federalnej Niemiec. Wyklucza się zastosowanie Konwencji ONZ o międzynarodowej sprzedaży towarów. Z racji stron umowy wyklucza się zastosowanie ustawy o ochronie praw konsumenckich.
Sąd w Wurzburgu jest właściwy miejscowo dla wszelkich umów zawartych na podstawie niniejszych warunków umów. Zentrada ma również prawo do składania pozwów w sądzie właściwym miejscowo dla członka.

wainfobroker napisał:
Mocne słowa, czasami warto sprawdzić zanim coś się napisze:
NIP DE maja aktywny a gdybyś miał okazję spotkać się z nimi w sądzie to:

ja swój wątek pisze o INTERACTIVE INDEX

podają na stronie
Index Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (50-062) , Plac Solny 14,wpisana do Rejestru Przedsiębiorców - Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem : 0000341864 na stronach, podstronach i usługach działających w domenie i subdomenach Interactive Index Polska - branżowy katalog firm - iindex.pl.

WIELKIE OSZUSTWO BO POD TYM ADRESEM NIE MA NIC I NIKOGO.

I TO JEST DLA MNIE PIERWSZA I GŁÓWNA INFORMACJA ZE OSZUŚCI!!!!!!!!!!

W SWOJEJ BAZIE WPISUJĄ FIRMY ZE ZŁYM ADRESEM I NAMAWIAJĄ DO POPRAWIANIA, WIDZĄC ŻE TWOJA FIRMA MA ZŁY ADRES WCHODZISZ POPRAWIASZ , ONI ŻERUJĄ NA LUDZKIM BŁĘDZIE.ZA MOMENT PRZYSYLAJĄ CI FAKTURĘ NA OK. 1000 ZŁ ZA TO ZE POPRAWIŁEŚ BŁĄD KTÓRY SAMI ZAINICJOWALI. TO DRUGA RZECZ MOWIĄCA O TYM, ŻE WYRAFINOWANI OSZUŚCI.

W SĄDZIE SPRAWA WYGRANA!!!!!!!!

W REGULAMINIE WYPISUJA ŻE PRZYJMUJĄ REKLAMCJE TYLKO DROGĄ POCZTOWĄ, JAK WYŚLECIE TAKIE PISMO TO SAMI SIĘ PRZEKONACIE CZY DOJDZIE. nigdy!!!!!!!!!! BO NIKOGO POD TYM ADRESEM NIE.

bugsy35 napisał:
ja swój wątek pisze o INTERACTIVE INDEX
.

W takim razie nieporozumienie, moja odpowiedź była na post:
gator152 napisał:
Żona zarejestrowała się na zentrada.pl ponad rok temu zapłaciła opłatę członkowską za rok.Na początku kilka razy się zarejestrowała licząc na jakieś okazje cenowe.Rozczarowała się tym serwisem i prawie rok na niego nie zaglądała i oczywiście nic tam nie kupiła.Najgorsze jest to że nie zgłosiła w tym czasie pisemnego odstąpienia od umowy a teraz przyszło wezwanie do zapłaty za kolejny rok.Moim zdaniem to powinni wcześniej przysłać powiadomienie czy ktoś jest chętny do przedłużenia rocznego abonamentu a nie przysyłają wezwanie do zapłaty i straszą firmą windykacyjną.To jest portal naciągaczy i wyłudzaczy.Czy jest możliwość odstąpienia tej umowy.Czy oni nie powinni wcześniej informować ludzi że w przypadku nie opłacenia abonamentu umowa zostanie rozwiązana a nie
sami ją przedłużyli i żądają opłat za następny rok.http://forumprawne.org/images/smilies/icon_mad.gif
teraz wszystko jasne a w sprawie II i wysłania do nich korespondencji wszystko się zgadza.

Hej,

czy ktoś z Was może mi na privat podesłać kopię wypowiedzenia umowy
II z mbiurem ze stycznia br. oraz kopie dwóch pierwszych mejli - "zaproszeń"
od ii (te o poprawieniu danych i potwierdzeniu):?:

Dzieki! :-)

Dostałem zawiadomienie z policji o wszczęciu postępowania w sprawie II.

Powrót