Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Sprawe prowadzi Prolutatura Rejonowa dla Wrocław Stare Miasto pod sygnaturą
1 Ds.1326/10.
tel.713 718 141, 43-45, 52, 55 fax. 713 718 151
ul.Sądowa 2, 50-046 Wrocław

Bardzo podobna sprawa, dotycząca firmy Business Solutions Centre znalazła finał w sądzie - jest wielkie podobieństwo do II

Nowe Media | PraWWWo wNET!!! - Content

Pozostaje mieć nadzieję , że w naszym przypadku zapadnie analogiczny wyrok :)

biurouf napisał:
Bardzo podobna sprawa, dotycząca firmy Business Solutions Centre znalazła finał w sądzie - jest wielkie podobieństwo do II

Nowe Media | PraWWWo wNET!!! - Content

Pozostaje mieć nadzieję , że w naszym przypadku zapadnie analogiczny wyrok :)
W przypadku II jak do tej pory nie słyszałem aby skierowali sprawę do sądu, a powyższe opracowanie i omówienie dotyczy wyroku w sprawie gospodarczej dotyczącej płatności faktury za "usługi" internetowe. Długa i ciężka droga ale zakończona zadowalającym wyrokiem. Kilka takich wyroków a może i zmian w przepisach a firmy może będą miały ochronę prawną jak to jest w przypadku konsumentów.

Do Moderatorów
Jeżeli Marta U. w KRS sama nie chce zmienić adresu to czy można napisać do KRS o to żeby samodzielnie sprawdzili, że nie ma prawa podawać tego adresu i wpisali inny adres który podała przy rejestracji ?

IIP w Europejskim Rejestrze Informacji Finansowej

Jeżeli Marta U. właścicielka podała adres ERIF - owi na Placu Solnym 14 we Wrocławiu to trzeba ich uświadomić, że pod tym adresem nie istnieje. Wysłać do nich informacje o tym, że Urząd Skarbowy, Prokuratura Rejonowa i Policja prowadzi wobec Marty postępowania?
Myślę, że taka firma jak KRUK S.A. - ERIF bardzo dba o swój wizerunek i sprawdzi dokładnie informacje jakie się im uprzejmie przekazało :cool:

Gadałem z Krukiem i proszą o dokładne numery spraw i adresy co by to potwierdzić :evil:

Wysyłać informacje możemy do:

Rzecznik Prasowy Grupy KRUK S.A.
IWONA SŁOMSKA tel. 071 79 02 998 e-mail: iwona.slomska@kruksa.pl
Kontakt PR
GRZEGORZ KOŹMIŃSKI tel. 071 79 02 170 e-mail: grzegorz.kozminski@kruksa.pl

Dział Operacyjny/Techniczny
Tel. 022 59 42 531 e-mail: oper@erif.pl
Dział Obsługi Konsumentów Czynny pon. - piąt. 8.00-16.00
Tel. 022 59 54 515 Fax. 022 59 42 525 e-mail: bok@erif.pl

Jeżeli podpisali z Martą umowę szybko ją rozwiążą :winko:

W państwa najlepszym interesie leży to aby w KRS jak najdłużej znajdował się obecny adres.

Pasqud napisał:
W państwa najlepszym interesie leży to aby w KRS jak najdłużej znajdował się obecny adres.

Dzięki Paskud ale z drugiej strony czy KRS nie musiałby podać adresu zamieszkania - zameldowania bo chyba tylko jeszcze ten adres ma ??
jak to jest ?

Nie rozumiem. Jakiego adresu? Członka zarządu? ten jest w aktach rejestrowych, można sobie sprawdzić we Wrocławiu. Nie zostanie wpisany jako adres spółki i będą mieli państwo problem z kierowaniem korespondencji jeżeli taka będzie konieczna.

Witam po długiej nieobecności na forum, z tego co wyczytałem nie ma potrzeby drążyć dalej tematu, tak mi sie wydaje ze wszelkie kwestie zostały już wyjaśnione korespondencja i ponaglenia juz ustały ( nie otrzymuję, bo zignorowałem), tylko teraz czekam z ich strony na ruch. Kto miał się przestraszyć to już zapłacił, oni z tego kasę wyjeli i to tyle na ten temat, z tego co mi wiadomo wyrok zaoczny podł, to nie ma się czego martwić, a Wy chcecie za undro teraz robotę robić i jej firmę zamykać , adresy uaktualniać itp,itd.Z mojej dedukcji wychodzi że teraz zastanawiają się jak z ludzi dobrej woli zgarnąć kasę , bo przezież fundację mają i tym pewnie kręcą.Miłego dnia

P.S.
Co do adresu rejestrowego to Pasqud ma rację im dłużej ten wpis istnieje, tym dłużej mamy dowód na to że firma nie działa zgodnie z prawem

a mnie się wydaje , że to cisza przed burza :(
skończyły się listy i ponaglenia z II, to teraz zacznie nas niepokoić jakaś firma windykacyjna, która spróbuje coś "ugrać" na tej sprawie :(
poczekamy - zobaczymy !!
obym się mylił ;)

Toczy się sprawa więc wątpię żeby ktoś próbował Nas windykować.

Artykuł wyjaśniający naszą sytuacje.

Prośba o zgodę na przesłanie oferty pocztą elektroniczną
Czwartek, 27 maja (06:00)
Przesyłanie e-mailem niezamówionej informacji handlowej jest wykroczeniem, stanowi też czyn nieuczciwej konkurencji. Coraz więcej firm wysyła więc e-mailem prośby o wyrażenie zgody na przesłanie szczegółów swojej oferty. Popełniają przy tym błędy, które powodują, że taki e-mail może zostać potraktowany jako niezamówiona informacja handlowa.Niezamówiona informacja handlowa.
Informacją handlową jest każda informacja przeznaczona bezpośrednio lub pośrednio do promowania towarów, usług bądź wizerunku przedsiębiorcy lub osoby wykonującej wolny zawód. Jest to zarówno wiadomość zawierająca cennik lub wykaz oferowanych towarów czy usług, jak i informacja o odniesionych sukcesach. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.
Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny. Firmy próbują więc uzyskać zgodę na przesłanie informacji, wykorzystując do tego najtańszy sposób dotarcia do potencjalnych klientów, czyli pocztę elektroniczną.
Można pytać o zgodę e-mailem
Wątpliwości budzi już samo pytanie e-mailem o zgodę na przesłanie informacji handlowej pocztą elektroniczną. Zdaniem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jest to dopuszczalne, ale formułując treść takiego pytania należy wystrzegać się kilku błędów.

E-mail z pytaniem o zgodę na przesłanie informacji handlowej nie może sam w sobie zawierać informacji handlowej. Można wskazać, czego informacja handlowa będzie dotyczyć (np. oferty biura podróży na lato 2010 r.). Niedopuszczalne jest natomiast podawanie w treści pytania o zgodę szczegółów dotyczących np. cen czy planowanych promocji.

Nie można w pytaniu prosić o wyrażenie zgody i jednocześnie pisać, że brak sprzeciwu zostanie potraktowany jako zgoda. Zgoda musi być wyraźna.

Nie należy zamieszczać linku do strony internetowej, na której zamieszczona jest oferta. Taki e-mail zawiera informację przeznaczoną pośrednio do promowania swojej działalności, w związku z czym można uznać, iż informacja ta służy osiągnięciu celu handlowego.

W e-mailu z pytaniem o zgodę należy podać dane umożliwiające identyfikację nadawcy e-maila oraz wskazać, jakiego rodzaju informacje zostaną przesłane odbiorcy w razie wyrażenia przez niego zgody.

Nie można zakładać, że jeśli firma na swojej stronie czy w bazach danych podaje swój adres poczty elektronicznej, to wyraża zgodę na przesyłanie jej niezamówionych informacji handlowych. Udostępnienie adresu internetowego jest traktowane jako zgoda, gdy nastąpiło w celu otrzymania informacji handlowej. Z udostępnieniem adresu elektronicznego w celu otrzymywania informacji handlowej mamy do czynienia np. przy subskrypacji newsletterów na stronie internetowej podmiotu, który informacje będzie rozsyłał.
W naszym prawie obowiązuje zasada: "najpierw uzyskaj zgodę, potem wysyłaj reklamy drogą elektroniczną". Nie można więc wysyłać niezamówionej informacji handlowej i próbować "legalizować" swoje działania poprzez pisanie w treści e-maila, że jeśli adresat nie chce w przyszłości otrzymywać ofert, powinien np. kliknąć na odpowiedni link.

Kary za wysłanie niezamówionej informacji handlowej

Rozsyłanie niezamówionej informacji handlowej stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. W razie dokonania czynu nieuczciwej konkurencji, przedsiębiorca, którego interes został zagrożony lub naruszony, może żądać zaniechania niedozwolonych działań, usunięcia ich skutków, złożenia oświadczenia odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Może też żądać naprawienia wyrządzonej szkody, wydania bezpodstawnie uzyskanych korzyści, a nawet zasądzenia odpowiedniej sumy pieniężnej na określony cel społeczny związany ze wspieraniem kultury.

Ponadto ten, kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny za wykroczenie. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, a więc osoby, do której niechciana reklama została wysłana.

Konsumenci mogą poskarżyć się na firmę rozsyłającą niezamówione informacje handlowe do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Podstawa prawna: ustawa z dnia 18.07.2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 1204 ze zm.).

autor: Andrzej Janowski
Gazeta Podatkowa Nr 664 z dnia 2010-05-20
GOFIN podpowiada

I w jaki sposób ten artykuł ma się do sytuacji Państwa? Bo szczerze nie rozumiem.

No i wreszcie coś drgnęło ;)
Firma Interactive wciąż żyje. Dzisiaj dostałem maila:

"Do dnia 2010-06-01 nie odnotowaliśmy wpłaty Państwa zobowiązania w kwocie 1472.43 zł.
W związku z powyższym, skonsultowaliśmy Państwa zobowiązania ze specjalistyczną firmą windykacyjną. Windykacja została wyceniona przez windykatorów zobowiązań na kwotę: 500 zł netto (+22% VAT) oraz dodatkowo 50 zł netto (+22% VAT) za każdą interwencję - ponaglenie - niezależnie od formy, tj. mailowe, telefoniczne, listowne oraz bezpośrednie - bez względu na skuteczność. Zgodnie z zapisami art.2 punkt 22 regulaminu reklamowego serwisu interactive index polska te koszty w całości obciążają usługobiorcę czyli Państwa i w ostateczności będą dochodzone poprzez sporządzenie wniosku do sądu o wydanie nakazu zapłaty.

Państwa sprawa zostanie przekazana specjalistycznej firmie windykacyjnej w najbliższych dniach.

Państwa zobowiązanie wynika z następujących dokumentów :
należność główna wynikająca z dokumentu 1/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 976 zł
odsetki za zwłokę liczone od dnia 2010-01-21 w kwocie 69.43 zł

należnośc wynika również z dokumentów :
należność wynikająca z dokumentu 2/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 3/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 4/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 5/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 6/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 7/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł
należność wynikająca z dokumentu 8/XXXXXX/U3/2010 w kwocie 61 zł

Tylko niezwłoczna wpłata CAŁOŚCI zobowiązań na rachunek 14 1090 1926 0000 0001 XXXX XXXX uchroni od przekazania sprawy firmie windykacyjnej.
pozdrawiamy,
zespół interactive index polska."

Ostatnia edycja:
Hurra ! Ja też dostałem takiego samego. Od razu mi ulżyło.:brawo:

ja tak samo, zapewne wszyscy dostali ;)
i dalej adresik Plac Solny 14, 50-062 Wrocław
ciekawe czy ta firma windykacyjna co niby ma
się zająć ściąganiem długu też się kontaktuje
przez ten adres z IIP? :)

Ostatnia edycja:
Witam!
Ja też dostałem, takiego maila. Ale nie przejąłem się tym, sprawa już się toczy w Sądzie, tylko czekam na wezwanie. Byłem przesłuchiwany na Policji w sprawie INDEX. Myślę, że to są ostatnie podrygi IIP, Marta myśli, że jeszcze może uda się jej wyrwać jakieś pieniądze na pokrycie kosztów sądowych.

Również otrzymałem pogróżki. Dostaną pewnie wszyscy.

Kolejne ostrzeżenie przed kłopotami - Przekręt znany już jako szwindel Nigeryjski

Otrzymaliśmy takiego, maila /poniżej treść/ Widać, że pomimo nagłośnienia dalej polują na swoje ofiary. Jeżeli zostaliśmy zwycięzcami loterii, w której nie braliśmy udziału, a nawet nie słyszeliśmy o niej, to możemy potraktować tę informację jako spam tak jak to my zrobiliśmy i zablokowaliśmy nadawcę. Jest, to oszustwo polegająca na wciągnięciu ofiary w fikcyjną wypłatę nagrody a następnie proszę o dokonywanie wpłat pod różnymi pretekstami./ Za depozyt, wysyłkę, itp./ Tłumaczą to tym, że fundusze zostały już złożone w Banku i nie mogą być dostępne dla nikogo oprócz ciebie, więc będziesz musiał do uiszczenia wymaganych opłat na rzecz agenta, za tę transakcję za pośrednictwem WesternUnion. Dodam, że treści maili o wygranych w loterii jest mnóstwo Np: bilety na Mundial.

MICROSOFT ONLINE EMAIL LOTTERY <microsoftonlinewin>

Undisclosed-Recipient <Undisclosed>

numery Email biletu: EAASL-56473

Napisz do nas oficjalnie poinformować, że adres e-mail wygrał
950,000.00 zł w Microsoft Online EMAIL loterii odbyło się w dniu 05
czerwiec 2010
w Londynie. Ważne jest, aby potwierdzić odbiór tej wiadomości
z następującymi zasadami:

WERYFIKACJA I FORM uruchomi środków.

1. imiona i nazwisko:
2. Adres zamieszkania:
3. Numer telefonu:
4. Numer faksu:
5. Osób:
6. Płeć:
7. Wiek:
8. Obywatelstwo:

MODE roszczenia

(1) Środki pieniężne Pick-Up (Idziesz do Egiptu lub Dubai Osobiście, aby
wybrać
Ceny).

(2) Dostawa kurier wygranej Certified Nazwa czeków i innych
Dokumenty wygranej bezpiecznie do Ciebie.

Kontakt: Pan Albert Mark.

E-mail: microwin2010@hotmail.co.uk

Gratulacje jeszcze raz.

Z poważaniem,

Pan Paul Morgan

(Web-Email Manager Informacje)

Powrót