Intercyza a rozliczenie roczne

• Autor wątku Autor wątku kejwus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kejwus

Witam,
szukałem na forum lecz niestety nie znalazłem.Przed zawarciem małżeństwa sporządziliśmy z żoną tzw.intercyzę przedmałżeńską(rozdzielność majątkowa) w Polsce.rok temu wyjechaliśmy do Niemiec,tu mieszkamy i pracujemy,tu uradziło się nasze dziecko.Czy intercyza jest ważna też w Niemczech i czy rozliczając się w niemieckim urzędzie skarbowym możemy rozliczyć się wspólnie(jak małżeństwo)Bo wiem ,że w Polsce podpisując taką intercyzę,nie możemy się wspólnie rozliczać przed fiskusem i nie możemy wspólnie wziąć kredytu,jak to wygląda w Niemczech?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam,

Ta w Polsce sporządzona umowa o rozdzielności majątkowej nie ma żadnego wpływu na prawo obojga małżonków do wspólnego, małżeńskiego opodatkowania dochodów, które w Niemczech nazywa się "Zusammenveranlagung". To wspołne opodatkowanie polega w Niemczech na tym, że dochody oboja małżonków są sumowane jako podstawa opodatkowania, a do wyliczenia podatku stosuje się tzw. "Splittingtabelle", w której stawki podatku są o trochę korzystniejsze od drugiej tabeli, tj. tzw. "Grundtabelle". To wspólne opodatkowanie jest - jak już wyżej podkreśliłem - prawem, a nie obowiązkiem. Jeśli małżonkowie nie chcą wspólnego opodatkowania, czyli nie chcą "Zusammenveranlagung", to wówczas każdy z małżonków opodatkowany jest osobno, a wysokość podatku wylicza się osobno dla każdego małżonka wg. "Grundtabelle".
Ta polska umowa o rozdzielności małżeńskiej, "intercyza", jak ją nazywasz, jest oczywiście ważna w Niemczech. Jej skuteczność w Niemczech oznacza w praktyce niemiecki, ustawowy małżeński ustrój majątkowy, tzn.: zasadą jest istnienie dwóch odrębnych majątków. Konsekwencją tego jest, że dochody jednego z małżonków i dobra nabyte przez niego są jego odrębnym majątkiem; inaczej zatem niż ustawowy ustrój majątkowy w Polsce, wynikający z art. 31 kro. Oczywiście, nie stoi to na przeszkodzie, że małżonkowie nabędą coś wspólnie; wówczas jest to ich współwłasność.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź ale...czy dobrze rozumiem?:mogę się rozliczać w Niemczech wspólnie z małżonką mając rozdzielność majątkową bez konsekwencji prawnych?Pytam bo rozmawiałem ze znajomym,który powiedział mi,że jeśli rozliczę się wspólnie z małżonką mając rozdzielność majątkową a dowie się o tym niemiecki urząd finansowy mogę być ukarany karą grzywny lub nawet więzieniem za oszustwo podatkowe i powiem szczerze,że wystraszyłem się bardzo bo oddaliśmy już papiery do rozliczenia(wspólnego) i zastanawiałem się czy się z tego nie wycofać i nie rozliczyć się osobno.
Jeszcze raz bardzo dziękuję

Obojętnie, gdzie ta umowa zostałaby zawarta (mogłaby być zawarta także w Niemczech), także małżonkowie, którzy zawarli umowę o rozdzielności majątkowej, wzgl. niemiecką umowę o tzw. "Gütertrennung", mają w Niemczech prawo do wspólnego opodatkowania swych łącznych dochodów, czyli do tzw. "Zusammenveranlagung" i do wyliczania (wspólnego) podatku wg. tzw. "Splittingtabelle". Wynika to z § 26 EStG (skrót od Einkommensteuergesetz=niem. ustawa o podatku dochodowym). W tym przepisie wymienione są wszystkie warunki, przy spełnieniu których małżonkowie mogą wybrać wspólne opodatkowanie. Czy nie pewniej jest dowiedzieć się w niem. urzędzie skarbowym, tj. Finanzamt-cie, aniżeli słuchać niekompetentnych znajomych, którzy lubią kogoś straszyć, a którzy o istnieniu tego wyżej podanego przepisu nigdy nie słyszeli, nie mówiąc o tym, by go kiedykolwiek czytali?

Ostatnia edycja:
Powrót