Intercyza,alimenty i praca za granica

• Autor wątku Autor wątku Bekza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bekza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
:roll: Witam.Mam bardzo wazne pytanie i oczekuje naprawde szczerej i prawdziwej odpowiedzi.Otoz-moj byly maz placi regularnie alimenty,kilka miesiecy temu ponownie sie ozenil,oboje legalnie pracuja za granica,spisali umowe o rozdzielnosci majatkowej.Moje pytanie brzmi-czy jesli ich malzenstwo i intercyza spisana byla w Polsce a oboje pracuja i posiadaja majatek za granica to polska intercyza chroni ich majatek posiadany rowniez w innym kraju czy tylko ten w Polsce?chodzi mi o to,ze jesli za kilka lat zloze o podniesienie alimentow to moga przedstawic intercyze polskiemu sadowi pomimo tego ze oboje przebywaja za granica i tam sa ich zarobki i majatek?czy polska intercyza rozdziela ich majatek zdobyty rowniez w innym kraju?Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam.

Tak. Alimenty płaci były mąż, a nie były mąż i jego "nowa" żona.
Formalnie każdy z małżonków ma odrębny majątek posiadany w kraju i za granicą, a także ten "zdobyty" w kraju i za granicą.

PS. Nie widzę powodu dlaczego obecna żona miałaby się dokładać do alimentów.

Moreno,dziekuje Ci za odpowiedz.Czyli dla mojej pewnosci-Intercyza spisana w Polsce rozdziela majatek malzonkow bez wzgledu na to gdzie majatek ten czy zarobki zostaly osiagniete??tzn w kraju czy za granica.Pozdrawiam.

Tak, intercyza spisana w Polsce powinna być też skuteczna w Anglii.

Ewentualne problemy mogą wyniknąć w sferze prawy prywatnego międzynarodowego, ale wątpię w to.

Czy jego obecna żona jest Polką?

Tak,jego zona jest Polka,oboje maja obywatelstwo polskie,w Polsce byl brany slub i w Polsce byla spisana intercyza...tylko ze pracuja i posiadaja majatek w Wielkiej Brytanii.Do Polski przyjezdzaja okazjonalnie,tylko zobaczyc sie z rodzina.Moje pytanie brzmialo czy; 'ta intercyza spisana w Polsce rozdziela ich majatek zdobyty rowniez za granica?wedle polskiego prawa?czy wedle polskiego prawa moga zdobywac majatek rowniez za granicami Polski i nadal bedzie on odrebny?(a nie,ze np ten zdobyty w Polsce jest odrebny a ten poza granicami juz wspolny?dla Polskiego sadownictwa).Z gory dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam.

Dla polskiego sądownictwa ich intercyza jest całkowicie skuteczna i dzieli cały ich majątek (chyba że mają nieruchomość w Anglii).

czyli rozumiem,ze dla polskiego sadownictwa intercyza jest skuteczna bez wzgledu na to gdzie ten majatek czy zarobki sa osiagane,tak?maja zamiar kupic dom w Anglii,ale nawet wtedy czy ich majatek dla polskiego sadownictwa,polskiego prawa nie bedzie dzielony po polowie?przeciez maja intercyze.Dziekuje za porade.

Bardzo prosze o pomoc:
czy dla polskiego prawa intercyza dzieli majatek malzonkow bez wzgledu na to gdzie dochody sa osiagane?(w Polsce czy za granica).
Z gory dziekuje za odpowiedz.

nowy post /temat ''Intercyza z Francuzem'' 01/02/2010

Moj chlopak chce zebysmy sie pobrali. On po smierci rodzicow jego odzidziczy duzy majatek. On chce zebym podpisala intercyze. czy mam sie zgodzic? Czy moge negocjowac ten dokument, tak abym w przypadku rozwodu nie zostala na przyslowiowym ''lodzie'' a jesli tak, to czego dokladnie moge sie domagac.

Prosze o pomoc!

Nauzicaa napisał:
Dla polskiego sądownictwa ich intercyza jest całkowicie skuteczna i dzieli cały ich majątek (chyba że mają nieruchomość w Anglii).
No wlasnie a co jezeli maja nieruchomosc w Anglii ??

Powrót