Internet odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Anin13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anin13

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Mam pewien problem z kablówką od 2 lat jestem związany umowy. Dnia 29.02 podpisałem aneks na kontynuację współpracy na kolejne 2 lata, celem aneksu jest podwyższenie internetu prędkość która ma wejść w życie od początku nowego okresu rozliczeniowego /18.03/.
W czasie rozmowy wskazałem że chce wybrać router na wymianę ale konsultant wskazał że nie mam takiej możliwości że router zostanie dostarczony pocztą w ciągu kilku dni./konsultanci nie wiedzą jaki router zostanie dla mnie przeznaczony/
Obecnie jeszcze nie dotarł więc nie wiem czy ten router będzie spełniał moje oczekiwania jak również czy będzie kolor czarny.
Zamierzałem odstąpić od umowy po otrzymaniu routera jeśli nie będzie mi urządzenie pasowało, jednak możliwość odstąpienia od umowy chyba upływa za 2 dni.

Jak liczyć 14 dyniowy termin na odstąpienie umowy. Upływa za 2 dni? 14.03?

Dziwna firma że nawet nie chcą powiedzieć co klient jakie urządzenie otrzyma u innych operatorów jest standardem iż informują na jakim urządzeniu klient będzie korzystał z internetu... Chciałbym kontynuować współpracę bo są korzystni cenowo ale zatajają informacje o sprzęcie.... Chcą sprzedawca coś nie mówiąc o wszystkim klientom.... Przez co klient nie wie jak ma postąpić a czas biegnie... Nie chcę otrzymać jakiegoś (...) z którym będę musiał się męczyć 2 lata lub będę musiał zapłacić karę umowną...

Ostatnia edycja:
Otrzymałem od operatora informacje jakie urządzenie zostało przesłane oraz w jakim kolorze... /Choc uzyskanie takich informacji wymagało długiej długiej korespondencji/ oczywiście w umowie nic nie wskazane na temat urządzenia... Czyli przysłowiowe szukanie (...) Byle tylko podpisał umowę a co dalej to już nieistotne... Standardowe podejście przedsiębiorców do konsumentów :) Jestem w stanie to zaakceptować. Co w przypadku jeśli inne urządzenie przyjdzie a termin na odstąpienie już upłynie....

To wtedy albo się przyzwyczaisz do nowego routera albo rozwiążesz umowę płacąc karę za wcześniejsze rozwiązanie. Chyba że w umowie jest wyszczególnione że ma być taki a taki router a ty dostałeś inny. Ale wątpię w taki zapis.

Pejotwroc napisał:
To wtedy albo się przyzwyczaisz do nowego routera albo rozwiążesz umowę płacąc karę za wcześniejsze rozwiązanie. Chyba że w umowie jest wyszczególnione że ma być taki a taki router a ty dostałeś inny. Ale wątpię w taki zapis.

Standard :) niby dwie strony że sobą współpracują ale konsument nie ma prawa aby zmienić zapisy umowy...

a czy kara umowna w wysokości kosztów usługi jaki konsument ma ponieść w ciągu 2 lat nie jest kara zbyt wysoką /klient ma zapłacić za usługę przez dwa lata np. 2400 zł a kara umowna w przypadku zerwania w pierwszym miesiącu 2400 zł ... Czyli czy zerwiesz umowę i nie będziesz korzystał zapłacisz tyle samo jakbyś korzystał.... Na powyższe odpowiedź to było nie podpisywać umowy? Tylko że wszyscy operatorzy robią to samo a więc jak by klient nie podpisał umowy nie miałby dostępu do internetu czy to prądu wody etc... Czy to nie ograniczenie praw konsumentów że jak chce mieć usługę to musi przystać na wszystko co operator wskazał w umowie a jak mu nie pasuje to nie musi podpisywać umowy...
...

Ostatnia edycja:
Ale przecież możesz podpisać umowę bez kar grożących za wcześniejsze wypowiedzenia. Tylko nie dostajesz tych ulg i rabatów na cały okres umowy. Dlatego niestety cena za internet jest wtedy wyższa. We Wrocławiu dwóch największych operatorów to oferuje.

Powrót