internetowe profile sławnych osób, legalne?

• Autor wątku Autor wątku marcelo11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcelo11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich forumowiczów,

Nie wiem czy dobry dział wybrałem, aby zadać kilka pytań, nie mniej jednak spróbuję.

Chciałbym zbudować serwis, który przedstawiałby sylwetki sławnych ludzi (muzyków, sportowców, aktorów, polityków itp...) czyli coś na kształt Wikipedii tyle tylko, że jego tematem byłyby osoby powszechnie znane opinii publicznej.

Moje pytanie brzmi: Na ile legalne jest zakładanie w jakimkolwiek serwisie internetowym profili sławnych ludzi bez ich wiedzy i zgody. Takie profile miałyby mieć charakter czysto informacyjny, czyli zbiór zdjęć, filmików i informacji na temat takiej osoby. Można by to nazwać jako swoistego rodzaju zakładaniem fanklubów takich osób.

Czy można w ten sposób postępować?

I kolejne pytanie. Fankluby zakładane w serwisie nasza-klasa.pl, są tam tysiące fikcyjnych profili sławnych osób, które z pewnością nawet nie wiedzą o istnieniu takowych profili w tym serwisie. Na ile to jest tam legalne? Czy osoby zakładające takie fikcyjne profile łamią prawo, wykorzystując czyjś wizerunek publiczny? Są tam również dziesiątki tysięcy zdjęć tychże osób, czy serwis nasza-klasa.pl nie ma obowiązku usuwać tego typu profili i z pewnością nielegalnie wykorzystywane tam zdjęcia?

Za wszystkie wskazówki i podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny i zoobowiązany.

Dziękuję.

..

Polskie prawo i sądy stoją na stanowisku, że rozpowszechnianie wizerunku osób powszechnie znanych wykonanego w związku z pełnieniem przez te osoby funkcji zawodowych, społecznych itp. jest z punktu widzenia prawa autorskiego legalne...

Pamiętać jednak należy, że kontekst, czy treść opisów i biografii mogą czasem w różny sposób naruszać dobra osobiste tych osób, a tym samym w niektórych sytuacjach narażają twórcę portalu na proces cywilny (np. notka w biografii, że ktoś leżał pijany na chodniku...)

Odrębną kwestią jest wykorzystywanie bez odpowiedniej zgody czyichś fotografii (tu mogą być naruszone prawa autorskie ich twórców-autorów zdjęć).

Ostatnia edycja:
Powrót