Internetowe wyłudzenie pieniędzy!

• Autor wątku Autor wątku mała186
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mała186

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam! Zwracam się z nastepującym pytaniem. Mój przyjaciel został oszukany przez jakiegoś naciągacza z internetu- chciał kupic dyplom wyższej uczelni i oczywiście ten ktoś kto niby miał to załatwiać wziął zaliczkę i rozpłynał sie w powietrzu. Kolega wstydził się więc sprawy nigdzie nie zgłaszał. Pomyslał jednak że skoro jego ktoś tak oszukał to on zrobi to samo dał ogłoszenia na internecie i po otrzymaniu zaliczki urywał kontakt z osobami które chciały takie dyplomy kupić. Pieniadze oczywiście na bieżaco wydawał i teraz nie ma z czego oddać. Jedna z klientek ( która chciała właśnie dokonać zakupu sfałszowanych dokumentów) oddała sprawę na policję, o namierzenie właściciela konta na które wpłyneły pieniadze. Oczywiście osobiście dopilnuę żeby wszytkie pieniadze klientom zwróciłą ale moze to być rozciągnięte w czasie. Nie mam pojęcia jak mogło mu cos takiego do głowy strzelić i zastanawiam sie co mu może za to grozić. Prosze o pomoc. Sprawa dotyczy może 8-9 takich osób kwoty to około 600-700zł. Twierdzi że poniosła go fantazja itd. A mnie sie wydaje że juz sam fakt chęci dokonania takiego zakupu jest głupi. Prosze o pomoc.

Mała

Art 286kk paragraf 1:
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

To nie jest kradzież więc kwota nie ma znaczenia.

Nie zapominajmy również o kolejnych możliwych paru latkach z Art. 270. KK.

Przestępstwo fałszowania dokumentu z art. 270kk może być popełnione tylko w zamiarze bezpośrednim, w tym przypadku fałszowanie nie zaistniało więc osoba nie może być pociągnięta do tego artykułu. To jest zwykłe oszustwo.

Czy wobec tego istnieją jakiekolwiek obłagodzenia. Chłopak ma 22 lata nigdy nei był karany nei ma nawet mandatu. Jak sie bronić w takim wypadku ja nie znam sie za bardzo na prawie ale dałabym jecsze nauczke tym którzy wpadają na takei pomysły żeby kupić dyplom. Jeśli zwróci wszytkie pieniądze i powie, ze chciał tylko udowodnic ze dyplomów sie nie kupuje.. nie mam pojęcia a naprawde szkoda chłopaka bo pewnie dostanie zawiasy ale mimo wszytko papiery zabrudzone na całe życie. Pozatym jeszcze nikt się z nim nie kontaktował z policji/ prokuratury czy w takich przypadkach doprowadza na komisariat policja czy wysyłają jakies pismo\?

Dziekuje bardzo za pomoc.

a art 270 k.k nie dotyczy w życiu nie podrobił żadnego dokumentu...mam nadzieje... kto wie na jakie jeszce pomysły wpadł...

No właśnie a co grozi osobie która chce kupić taki dokument bo w takie gierki tez był zamieszany...

każdy odpowie za swoje....

ci co zlecali podrobienie za podżeganie i pomocnictwo do podrobienia
ten co oszukał za oszustwo...

A orientujecie sie jak w takim przypadku wygląda wszczęcie postepowania? Czy doprowadza go policjanci czy dostanie pismo i sam sie będzie musiał zgłosić na policję? Bo on się boi teraz wrócić do domu i gdzieś u kolegów sie ukrywa a ja zastanawiam sie czy nei powinnam o wszytkim powiedziec jego rozdicom. Chociaż pewnie jak on na to nei wyraza zgody to i na to się akis paragraf znajdzie;/

jak dostanie wezwanie niech się sam zgłosi...bo jak będzie się ukrywał to organa ścigania jak to zauważą -to wystąpią o TA...

TA- jak mówiłam jestem zupełnie zielona w kwestiach prawnych...?

Dzieki

Witam ponownie chciałam zapytać o jescze jedna rzecz. Narazie coprawda w sprawie nic się nie dzieje nie wysłano koledze zadnego wezwania ani nic ale on wpada na coraz to nowe pomysły. Teraz jakiś kolega mu poradził żeby w razie czego powołał się na art 26 par 1i 2 że niby nei popełnił przestępstwa bo uważał cheć zakupu dyplomu za coś złego więc chciał dac nauczkę. Dla mnei to jest trochę bez sensu ale upiera sie ze podanie takiej motywacji jest ok. Co o tym sądzicie?

Powrót