internetowy regulamin i próba wyłudzenia $$

• Autor wątku Autor wątku Paweł Baran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł Baran

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam Panstwa,

prosiłbym uprzejmie o poradę w następującej sprawie. Jakieś pół roku temu dostałem link ze stroną ,która ogłaszała sie z mozliwościa darmowych 30-dniowych ogólnopolskich ogłoszeń. Skorzystałem z tego. Akceptowałem regulamin (z 20stron drobnym druczkiem). Nigdzie nie było nawet słowa o jakimś płaceniu. i co sie teraz okazuje,. dostalem list od tej firmy z jakimis postraszeniami, ze po 30dniach nie wyrejstrowalem sie u nich i teraz mam zaplacic 500zlotych. Czy jest to prawnie umocowane? firma tlumaczy sie zapisem w regulaminie,ktory zaznaczajac "ptaszek" akcpetowałem. Ale zaznaczam ,ze nigdzie na stronie nie było napisane ze owe ogłoszenia sa platne po 30dniach i ze trzeba sie ywrejstrowywać. Podejrzewam ze ta firma to jacys oszusci, i nawet jakbym chcial sie "wyrejestrowac" chcieliby pieniadze. Prosze serdecznie o pomoc

Paweł Baran

bez znajomosci tresci regulaminu jest to tylko gdybanie.... niemniej jednak firma może wystąpić z powództwem cywilnym przeciwko panu...a póżniej Sąd będzie się tym zajmował...

"podpisując" się pod regulaminem zaakceptowal pan jego postanowienia.... podpisujac tym samym umowę z daną firmą na warunkach okreslonych w tej umowie....

A co to za firma?
Występował Pan jako konsument ?
Dostał Pan na piśmie warunki umowy?
Pouczono Pana o prawie do odstąpienia od umowy?

jest to firma upps.at ,regulamin jest tutaj:

http://www.upps.at/add/add_hotel_agb_an ... c=&lang=pl

nigdy nie przyszlo zadne potwierdzenie zarejstrowania!!,

tylko gdy rejestrowałem sie, zaznaczyłem ptaszkiem regulamin, i niby miałem dostac potwierdznie ale nie dostałem. Za to po jakimś czasie wysłali rachunek na 560zl i co miesiac upomnienia, w ostanim mejlu dali link do regulaminu i ze sie zgodziłem na to co jest napisane w regulaminie co jest rownoznaczne z podpisaniem umowy...
Ale tak naprawde mógłbym zarejestrowac tam kazdego, bo i tak ten ktos nie dostanie potwierdzenia na mejla, tylko od razu rachunek za caly rok

czy tak można?

z regulaminu

"2.2.
Wysokość opłaty jest równoznaczna z wysokością kwoty podaną przez Upps w chwili zawierania umowy (obecne koszty użytkowania: 38,18 PLN plus 20% podatku za miesiąc ). Przez pierwsze 30 dni ( 1 miesiąc - od dnia zameldowania ) usługa nasza jest bezpłatna. Opłata jednorazowa roczna jest pobierana z dniem rozpoczęcia płatnej usługi. Opłatę należy uregulować w ciągu 7 dni od daty wystawienia rachunku, ktory wysylany jest droga elektroniczna. Do opłat nie uiszczonych w terminie doliczane będzie 7% odsetek za zwłokę nie mniej jednak niż prawnie ustalone odsetki za zwłoke między kupcami.Przy opoźnionej opłacie upps ma prawo zablokować strony użytkownika oraz związane z tym zapytania o rezerwację. Nie zwalnia to jedak z obowiązującej opłaty.
Wszystkie dodatkowe oferty jak np. dodatkowe tłumaczenia, korzystanie z Modul classic lub systemów rezerwacji są płatne i wymygają pisemnego zlecenia oraz są płatne.
..................
3. Czas trwania umowy, wypowiedzenie
3.1.
Okres usługi rozpoczyna się od momentu elektronicznego zarejestrowania i trwa 13 miesięcy. Okres umowy zostaje automatycznie przedłużony o kolejne 12 miesięcy, jeżeli nie wpłynie wniosek ( w terminie do 3 miesięcy przed upływem umowy ) z pisemną rezygnacją z usługi internetowej.
3.2.
W okresie tego czasu ( 30 dni ) klient ma prawo pisemnie zrezygnować z dalszych usług ( przez wysłanie faxu lub e-maila ). W razie niewymeldowania, od 31 dnia od dnia zarejestrowania, będzie pobierana opłata za nasze usługi. Oznacza to również zaakceptowanie przez klienta naszego regulaminu. Wymeldowanie nabiera mocy prawnej dopiero po potwierdzeniu przez grafikschrall.

[lex:2qzkr8jv]USTAWA z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)
Art. 7. 1 Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, skła-dając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
2 Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą ozna-czonej sumy (odstępne).
3 W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmia-na była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Art. 9. 1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:
1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zare-jestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,
2) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu,
3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki,
4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia,
5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,
6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,
7) kosztach wynikających z korzystania ze środków porozumiewania się na odległość, jeżeli są one skalkulowane inaczej niż wedle normalnej taryfy,
8 ) terminie, w jakim oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący,
9) minimalnym okresie, na jaki ma być zawarta umowa o świadczenia ciągłe lub okresowe,
10) miejscu i sposobie składania reklamacji,
11) prawie wypowiedzenia umowy, o którym mowa w art. 8 ust. 3.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, powinny być sformułowane jednoznacznie, w sposób zrozu-miały i łatwy do odczytania.
3. Przedsiębiorca jest obowiązany do potwierdzenia konsumentowi na piśmie informacji, o których mowa w ust. 1, najpóźniej w momencie rozpoczęcia spełniania świadczenia.
Art. 10. 1 Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wy-dania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia.
2 W razie braku potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1, termin, w którym konsument może odstąpić od umowy, wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia. Jeżeli jednak konsument po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do dziesięciu dni od tej daty. [/lex:2qzkr8jv]

Moim zdaniem regulamin linka nie zawiera wszystkich informacji wymaganych przez art. 9 ust. 1. i można zastanowić się nad odstąpieniem od tej umowy.
Kiedy zawarł Pan ta umowę?

[cytat="Paweł Baran"] Jakieś pół roku temu dostałem link ze stroną ,która ogłaszała sie z mozliwościa darmowych 30-dniowych ogólnopolskich ogłoszeń. Skorzystałem z tego. Akceptowałem regulamin (z 20stron drobnym druczkiem). [/cytat]

Samego linka dostałem z pół roku temu a owy regulamin zawarłem w maju tego roku. czyli 3 miesiące temu. czy mógłby mi Pan poradzić w jaki sposób mógłbym odstąpić od umowy? czy poradzić się np. Rzecznika Praw Konsumenta?

dziękuje serdecznie za pomoc

Re: internetowy regulamin i próba wyłudzenia

[cytat="Markiz32"][cytat="Paweł Baran"] Jakieś pół roku temu dostałem link ze stroną ,która ogłaszała sie z mozliwościa darmowych 30-dniowych ogólnopolskich ogłoszeń. Skorzystałem z tego. Akceptowałem regulamin (z 20stron drobnym druczkiem). [/cytat][/cytat]

dzięki, nie zauważyłem. W takim razie termin do odstąpienia upłynął.

Powrót