- Przepis prawny:
Art. 1. Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli.
Wszystkich obywateli tj. obywateli RP (wtedy wg rozumu powinno być:
jej obywateli) czy obywateli każdego państwa?
- Przepis prawny:
Art. 2. Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej.
Czym jet sprawiedliwość społeczna?
- Przepis prawny:
Art. 3. Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym.
Jednolitym - tj. jakim?
- Przepis prawny:
Art. 4. 1. Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
2. Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio.
Do Narodu? Jakiego Narodu? Mojego Narodu. Jego Narodu. Ich Narodu? Narodu Wybranego (tutaj kolejny problem: jedni mówią, że są to Żydzi a jeszcze inni, że Amerykanie itd.)?
- Przepis prawny:
Art. 5. Rzeczpospolita Polska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium, zapewnia wolności i prawa człowieka i obywatela oraz bezpieczeństwo obywateli, strzeże dziedzictwa narodowego oraz zapewnia ochronę środowiska, kierując się zasadą zrównoważonego rozwoju.
Terytorium RP czyli jakie dokładnie terytorium? (dalszą część tego artykułu sobie daruję)
- Przepis prawny:
Art. 6. 1. Rzeczpospolita Polska stwarza warunki upowszechniania i równego dostępu do dóbr kultury, będącej źródłem tożsamości narodu polskiego, jego trwania i rozwoju.
2. Rzeczpospolita Polska udziela pomocy Polakom zamieszkałym za granicą w zachowaniu ich związków z narodowym dziedzictwem kulturalnym.
Czym jest dobro kultury? Dla jednych twórcami dóbr kultury narodu polskiego są Mickiewicz, Chopin i Matejko a dla innych Zakłady Przemysłu Spożywczego OSTROWIN Sp. z o.o. z ich sztandarowymi produktami.
- Przepis prawny:
Art. 7. Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa.
Jakie są podstawy i granice prawa?
- Przepis prawny:
Art. 8. 1. Konstytucja jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Przepisy Konstytucji stosuje się bezpośrednio, chyba że Konstytucja stanowi inaczej.
A kiedy Konstytucja stanowi inaczej? Nie każdemu chce się ją czytać w całości aby dość do mówiących o tym fragmentów. Osoby, które chcą aby wyjątki w bezpośrednim stosowaniu konstytucji powinny być opisane w art. 8 czują się dyskryminowane...

D)
- Przepis prawny:
Art. 9. Rzeczpospolita Polska przestrzega wiążącego ją prawa międzynarodowego.
A jakie to prawą ją wiąże?
- Przepis prawny:
Art. 9. Rzeczpospolita Polska przestrzega wiążącego ją prawa międzynarodowego.
...i mógłbym w podobny sposób skomentować całą Konstytucję RP... ale nie o to mi chodzi. Myślę (i to chciałem w - dla jednych śmieszny dla innych głupi - sposób zademonstrować), że nie zawsze wszystko musi być precyzyjne a zawsze znajdzie się ktoś dla kogo coś będzie za bardzo albo za mało precyzyjne... Poza tym zgadzam się z tym co napisał lucanus. A dla niewolnika_ZSRE radę mam taką: jeśli nie założysz własnego forum internetowego o podobnej tematyce z regulaminem, który wg Ciebie będzie prawidłowy to znaczy, że potrafisz tylko narzekać, nie chce Ci się niczego zmieniać na lepsze i... (nie dokończę, gdyż nie mam wątpliwości, że gdybym napisał to co mam teraz na myśli to byłoby to złamanie regulaminu

).