J
jan.ek3
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Chciałbym na działce postawić garaż metalowy/panelowy, w sieci jest sporo dyskusji na temat czy taki garaż podpada pod kategorię budynku czy nie a co za tym idzie czy trzeba płacić podatek czy nie. Dobrą konkluzją dyskusji jest to że jedne gminy interpretują inaczej niż inne i że warto w gminie się dowiedzieć tego.
Czy gminy formalnie wydają interpretacje podatkowe dotyczące hipotetycznych zdarzeń? Jaka jest "wartość" prawna takiej interpretacji? Czy gwarantuje mi prawa "na zawsze" (oczywiście do momentu zmiany ustawy). Czy gmina może nagle zmienić zdanie?
Garaż i tak pewnie postawie, ale w przypadku niekorzystnej dla mnie opinii będzie on poprostu mniejszy.
Czy gminy formalnie wydają interpretacje podatkowe dotyczące hipotetycznych zdarzeń? Jaka jest "wartość" prawna takiej interpretacji? Czy gwarantuje mi prawa "na zawsze" (oczywiście do momentu zmiany ustawy). Czy gmina może nagle zmienić zdanie?
Garaż i tak pewnie postawie, ale w przypadku niekorzystnej dla mnie opinii będzie on poprostu mniejszy.