Interpretacja orzeczenia o prawach rodzicielskich.

• Autor wątku Autor wątku Rocave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rocave

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
"powierzyć wnioskodawczyni X wykonywanie władzy rodzicielskiej nad małoletnim Y,zaś prawa i obowiązki uczestnika postępowania K wobec małoletniego Y ograniczyć do ogólnego wglądu w wychowanie małoletniego, a w szczególności do współdecydowania o istotnych sprawach dziecka,w szczególności o wyborze zawodu i kierunku nauki, sposobu leczenia w razie poważnej choroby,wyjazdu za granicę w celu zwyczajowego tam pobytu."

Czyli teraz ja jako ojciec mam ograniczone prawa do ogólnego wglądu , ale mogę decydować o nauce leczeniu itd czy nie mogę ??? Bo już sam nie wiem co te prawa mają ograniczać . To jest cytat słowo w słowo z wyroku sądu .

To znaczy, że możesz współdecydować o istotnych sprawach dziecka wymienionych powyżej, ponieważ KRiO nie zawiera definicji istotnych spraw dziecka trzeba stosować się do tego co jest konkretnie w wyroku/postanowieniu. Ograniczenie władzy rodzicielskiej do istotnych
spraw dziecka oznacza, że rodzic w stosunku do którego władza rodzicielska została ograniczona, nadal może decydować o istotnych sprawach dziecka.
Możesz decydować o wyborze kierunku nauki, sposobu leczenia w razie poważnej choroby, wyjazdu za granicę, w pozostałym zakresie władza rodzicielska została powierzona tylko matce.

Powrót