Interpretacja postanowienia sądowego

• Autor wątku Autor wątku Babina7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Babina7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, niedawno odbyła się rozprawa dotycząca opieki nad dzieckiem. Na rozprawy doszło do ugody między mną a ojcem dziecka. W ugodzie jest zapis że ojciec ma kontakty z córką w każdy parzysty weekend miesiąca od piątku do niedzieli, dalej wyszczególnione są też terminy ferii, świąt wielkanocnych, Bożego Narodzenia jak i wakacji i pytanie czy jeśli w wakacje jest termin pierwszy tydzień lipca od poniedziałku do niedzieli i trzeci tydzień sierpnia od poniedziałku do niedzieli to czy ojciec ma też dziecko odbierać w weekendy parzyste.

To zależy od treści ugody. Generalnie po to ustala się kontakt wakacyjny/świąteczny/urodzinowy itp. by w tych okresach lub dniach obowiązywały w nim inne reguły niż w trakcie roku szkolnego kiedy to obowiązują reguły standardowe. Natomiast to powinno znaleźć wyraz w tekście ugody (np. że w okresie wakacji tj. od dn. 1 lipca do dn. 31 sierpnia kontakty będą odbywały się w następujący sposób...), jeżeli nie zostało to rodzice powinni sami ustalić jakąś regułę albo też każde z nich może zwrócić się do sądu o ustalenie kontaktów jeżeli nie dojdą do porozumienia. Z przepisów prawa nie wynikają żadne reguły interpretacyjne co do tej kwestii.

Sędzia sam mówił na rozprawie że te terminy odrębne są nadrzędne nad bieżącymi czyli weekendami ale z doświadczenia wiem że może być z tym problem. A jak interpretować trzeci tydzień sierpnia bo według mnie jest to od 12.09.2024 ?

Babina7 napisał:
A jak interpretować trzeci tydzień sierpnia bo według mnie jest to od 12.09.2024 ?
Też tak uważam. Na sierpień przypadają cztery dni tygodnia 29.07-04.08 więc na tej zasadzie można przypisać go już do sierpnia jako pierwszy tydzień tego miesiąca a nie do lipca.

Powrót