Interpretacja - przedawniony dług, nowy wierzyciel

• Autor wątku Autor wątku SebastianB78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
karaczoch napisał:
Czy aby na pewno pozew wniesiony ,
"2014 dłużnik otrzymuje pismo od komornika o zajęciu wierzytelności ( nowy wierzyciel złożył sprawę do e sądu i otrzymał nakaz zapłaty)"

robinson21 napisał:
"2014 dłużnik otrzymuje pismo od komornika o zajęciu wierzytelności ( nowy wierzyciel złożył sprawę do e sądu i otrzymał nakaz zapłaty)"

Czyli rozumiem że to taką metoda ,podać zły adres żeby Sąd przyklepał nakaz i przedawnienie zostaje przerwane?

A jak ma się właśnie to do kwestii gdy wyszło że doręczenie było na zły adres ?

Syphar napisał:
Normalnie piszemy sprzeciw.

To to ja wiem ale chodzi mi jak to jest z przedawnieniem . Bo normalnie cofnęliby pozew po sprzeciwie natomiast gdy podali zły adres to dostali nakaz i się uprawomocnił.

karaczoch napisał:
Czyli rozumiem że to taką metoda ,podać zły adres żeby Sąd przyklepał nakaz i przedawnienie zostaje przerwane?
ale ten wniosek nie do mnie, jak wskazują liczne opisywane przypadki na tym forum FW w sposób perfidny zmieniają adresy pozwanych lub celowo w celu uzyskania dla siebie korzystnego rozstrzygnięcia sprawy w omawianym przypadku pozwany złożył sprzeciw a powód cofnął pozew, miejmy nadzieje że powód nie złoży ponownego pozwu.

robinson21 napisał:
miejmy nadzieje że powód nie złoży ponownego pozwu.
Niech składa. Trzeba dawać wtedy sprzeciw do podpisania radcy prawnemu i trzepać koszty zastępstwa.

robinson21 napisał:
miejmy nadzieje że powód nie złoży ponownego pozwu.

*Dłużnik otrzymuje pismo o stawieniu się na rozprawę, a następnie kolejne pismo z wnioskiem powoda o umorzenie ( uzasadnione: z uwagi na podniesienie przez pozwanego zarzutu przedawnienia, pozwany wspomniał o tej kwestii z zażaleniu); wierzyciel cofa powództwo bez zrzeczenia się roszczenia

Sami przecież potwierdzili że przedawnione. Moim zdaniem jedyne co może się teraz stać to przepisanie na siebie nakazu dla banku o ile wiedzą o nim.

Powrót