Interpretacja rozporządzenia MIiB w sprawie wymagań dla tablic rejestracyjnych

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof1234567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof1234567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Nie wiem czy to odpowiedni dział, jeśli nie to prosiłbym o wskazanie odpowiedniego.

Otóż mam kilka pytań dot. rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 11 grudnia 2017 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów oraz wymagań dla tablic rejestracyjnych.
tekst: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia - Dziennik Ustaw

Chodzi mi głównie o nowy rodzaj tablic - zmniejszone (305x114) które mają wejść od 1 lipca.

1.
Par. 2 ust.3 - "W przypadku wniosku o rejestrację dotyczącego pojazdu, dla którego mają być wydane tablice rejestracyjne, o któ-
rych mowa w § 27 ust. 1 pkt 1 lit. b, właściciel pojazdu składa oświadczenie, że w pojeździe są zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablic rejestracyjnych. Oświadczenie może być złożone na wniosku o rejestrację, w tym na jego odwrocie."

- Po co składać takie oświadczenie? Czy to nie będzie kolejny martwy przepis? Nie widziałem nigdzie kary za to jeśli ktoś będzie miał standardowe miejsce na tablicę. Urzędnik będzie chodził i mierzył?

2.
Par.31 ust.3 - "Organ rejestrujący może wydać dla pojazdu posiadającego zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej:
1) w przypadku czasowej rejestracji, o której mowa w art. 74 ust. 2 pkt 2 ustawy – tablice rejestracyjne tymczasowe,
2) w przypadku rejestracji – tablice rejestracyjne zwyczajne samochodowe jednorzędowe zmniejszone – o tym samym numerze rejestracyjnym."

- "o tym samym numerze rejestracyjnym." ? W jaki sposób chcą zmieścić XX XXXXX w X XXX? Np. SK 12345 jako S 123 ?

3.
No i rozumiem, że mniejsze tablice można dostać jedynie przy rejestracji pojazdu? :( (Par. 2 ust.3 i wniosek na str.20)

No chyba, żeby obecne tablice się "zgubiły" a ja wystąpił bym o mniejszy wtórnik? Jeśli nie to zostaje chyba ponowna rejestracja pojazdu na siebie - jest to w ogóle możliwe?

Pozdrawiam.

Powrót