Interpretacja słowa "Powinno"

• Autor wątku Autor wątku Borek75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borek75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Sprawa wygląda tak:
Wedle ustawy mieszkanie, które mam dostać:
Art. 26. 1. Przy ustalaniu powierzchni użytkowej podstawowej uwzględnia się stanowisko służbowe żołnierza zawodowego oraz jego stan rodzinny. Norma powierzchni użytkowej podstawowej, która przysługuje żołnierzowi z jednego tytułu, wynosi 8-12 m2. W przypadku gospodarstwa jednoosobowego norma wynosi nie mniej niż 16 m2.
2. Struktura kwatery powinna obejmować:
1) dla żołnierza samotnego - jeden pokój z kuchnią albo aneksem kuchennym;
2) dla rodziny dwuosobowej - dwa pokoje z kuchnią albo aneksem kuchennym;
3) dla rodziny trzyosobowej - trzy pokoje z kuchnią albo aneksem kuchennym;
4) dla rodziny czteroosobowej lub większej - trzy albo cztery pokoje z kuchnią albo aneksem kuchennym.

Pytanie brzmi: czy słowo "powinna" z punktu widzenia prawa nakazuje w jakiś sposób dążyć do zrealizowania, czy pozwala na zignorowanie całego podpunktu?
W swoim piśmie Agencja Mieszkaniowa napisała mi, że jak jest napisane słowo powinno, to znaczy że nie musi i oni mogą tego swobodnie nie realizować.

Prosze o pomoc.

Powinno to tylko wytyczna. Nie jest to zobowiązanie a zalecenie.

Klasycznym przykładem jest przepis z Kodeksu pracy mówiący, że urlop powinien trwać kolejnych 14 dni. Oznacza to tylko tyle, że zalecana jest taka długość urlopu jako optymalna. Nie zobowiązuje to pracodawcy a jedynie sugeruje :) Dokładnie tak, jak napisała Ci WAM - powinno nie jest równoznaczne z musi.

Niestety, z tym zwrotem nie jest tak łatwo. Czasem znaczy on tyle, co "musi". Przykład: art. 105 Kodeksu spółek handlowych, który stanowi, że: Umowa spółki komandytowej powinna zawierać: (...)5) oznaczony kwotowo zakres odpowiedzialności każdego komandytariusza wobec wierzycieli (sumę komandytową). Bez oznaczenia sumy komandytowej nie istniałoby ograniczenie odpowiedzialności komandytariuszy, w konsekwencji czego nie byłoby umowy spółki komandytowej - byłaby to inna umowa spółki (zapewne spółki jawnej), albo w ogóle nie byłaby to umowa spółki.

Co do problemu z kwaterą - nie mam wiedzy na ten temat.

dzięki choć za to.
Chodzi o to, czy mogę na drodze prawnej lub administracyjnej domagać się ukarania urzędnika, który interpretuje to słowo jako: jeśli mogą to niech dadzą, a jak nie mają takich, to tak jakby ten zapis nie istniał.

Nie możesz. Za dokonywanie wykładni prawa w sposób zgodny ze "sztuką" żadna kara nie jest przewidziana.

Tu słowo "powinna" występuje raczej w znaczeniu o którym napisał Ślimak i WAM. Gdyby było inaczej to zastosowana byłaby taka sama formuła jak przy normach metrażowych (Norma powierzchni użytkowej podstawowej, która przysługuje żołnierzowi z jednego tytułu, wynosi 8-12 m2, wtedy przepis 26 ust. 2 brzmiałby np. tak 2. Struktura kwatery obejmuje:
1) dla żołnierza samotnego - jeden pokój z kuchnią albo aneksem kuchennym ). Skoro w przepisie jest "powinno" tzn. tyle że w miarę możliwości, jak mają niech dadzą takie mieszkanie.

Iwo Fisz ma rację. Słowo powinno jest w tekście prawnym używane w wielu znaczeniach. Bez kontekstu całego aktu nie sposób tutaj określić znaczenia tego słowa.
Z tego co "na szybko znalazłem w internecie", to powinno być przydzielone mieszkanie w miarę możliwości o parametrach jak wyżej.
Jeżeli nie ma takiej możliwości, to zgodnie z art. 24 ust. 3
3. W przypadku braku możliwości przydziału żołnierzowi zawodowemu kwatery albo innego lokalu mieszkalnego, dyrektor oddziału regionalnego, zgodnie z uprawnieniem i wyborem dokonanym przez żołnierza zawodowego, przydziela miejsce w internacie albo kwaterze internatowej albo wypłaca świadczenie mieszkaniowe.

Nie jestem jednak w tym zakresie ekspertem. Nie chcę wprowadzać w błąd. Sugeruję lekturę całej ustawy.

Witam wszystkich czytających odświeżam pytanie chodzi mi odnośnie o taki zapis w

PN-89/B-10425 Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane
z cegły - Wymagania techniczne i badania przy odbiorze

pkt. 3.3.10. Szczelność. Przewody powinny być szczelne.

czy mogę to interpretować tak samo jak Pan Żołnierz ?
wynika z tego, że przewody nie muszą być szczelne... ? powinny ale nie muszą tak ?

z góry dziękuję i pozdrawiam.

kominiarzmajewski napisał:
wynika z tego, że przewody nie muszą być szczelne... ? powinny ale nie muszą tak ?
Dobre pytanie.
Trudno sobie wyobrazić, aby przewody spalinowe i dymowe mogłyby być nieszczelne, ale wentylacyjne - ujdzie :-)

Witam,

Jeżeli można to chciałem się dołączyć do tego wątku dotyczącego interpretacji słowa "powinno". Sprawa dotyczy pewnego projektu unijnego gdzie świadczona jest bezpłatna usługa, której efektem jest opracowanie raportu zużycia energii przez przedsiębiorstwo. W standardzie świadczenia usługi są opisane zasady, zakres i forma raportu. Jest tam stwierdzenie, że: "raport z Etapu I, który powinien zawierać:" i są tu wypisane podpunkty. Moje pytanie brzmi czy "powinien" oznacza, że w tym raporcie muszę uwzględnić wszystkie podpunkty, czy tylko te które uważam że są istotne?

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Mam audyt wewnętrzny i Pani kontroluje ten raport i sprawdza czy są wszystkie informacje, o których była mowa w standardzie.

Grzegorz

Dziękuję za odpowiedź.
Ja humanistą nie jestem, i w tych sprawach prawnych też nie jestem biegły, ale czy można liczyć, że ktoś mi jednoznacznie odpowie jak to słowo interpretować? Bo po przeczytaniu tej definicji ze słownika wg. mnie to raczej powinienem uwzględnić wszystkie punkty - chyba że się mylę.

Ślimak napisał:
Powinno to tylko wytyczna. Nie jest to zobowiązanie a zalecenie.

Klasycznym przykładem jest przepis z Kodeksu pracy mówiący, że urlop powinien trwać kolejnych 14 dni. Oznacza to tylko tyle, że zalecana jest taka długość urlopu jako optymalna. Nie zobowiązuje to pracodawcy a jedynie sugeruje :) Dokładnie tak, jak napisała Ci WAM - powinno nie jest równoznaczne z musi.

Pierwsze słyszę..

Jaśkowski K, Komentarz aktualizowany do ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz.U.98.21.94): Jedna część urlopu musi obejmować nieprzerwanie co najmniej 14 dni

Kosut A., Kodeks pracy. Komentarz: Wniosek pracownika o podział urlopu na części nie może zmieniać zasady wyznaczającej minimalny okres wypoczynku na 14 kolejnych dni kalendarzowych. Jest to niedopuszczalne (...)

Mnie zawsze uczono, że w prawie "powinno" znaczy "musi"..

Czyli w prawie tzn. rozporządzeniach, ustawach itp. słowo powinno znaczy to samo co musi. A w moim przypadku gdy to nie jest ustawa tylko wytyczne napisane pod projekt unijny?

W podanym kontekście uważam, że też oznacza "musi".

Witam Forumowiczów!
Dołączam się do tego wątku pytaniem, co zrobić z moim pracodawcą, jeśli w regulaminie Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych jest zapis, że "(...) Komisja Socjalna powinna rozpatrzyć wnioski w terminie do 15 dni roboczych", a od złożenia wniosku minęło już półtora miesiąca i wciąż brak odzewu. W ustawie nie znalazłem zapisu o terminie, w jakim wnioski powinny być rozpatrzone.

"Wykładnia prawa. Zasady, reguły, wskazówki" - prof. Maciej Zieliński

Szóste wydanie pierwszego w polskiej literaturze podręcznikowego opracowania wykładni prawa, które łączy podbudowę teoretyczną z dyrektywami praktycznej interpretacji tekstów prawnych. Dyrektywy te są tak powiązane, że wskazując zarówno kolejność czynności interpretacyjnych, jak i sposób ich realizacji, pozwalają skutecznie urzeczywistniać proces pozyskiwania (odtwarzania) jednoznacznych norm postępowania z różnorakich przepisów prawnych.
???

Przytaczasz cudze słowa jako własne. mod

str. 163 i nast.

Skupmy teraz uwagę na treści najważniejszych czasowników występujących w tekstach prawnych, a nadto czasowników uważanych za najbardziej normatywne również w języku nauki.
Na rolę tych czasowników zwrócono już uwagę w niniejszym opracowaniu wcześniej (we Wprowadzeniu). Tu natomiast zwrócimy uwagę na ich niejednoznaczność.
Najważniejsze z czasowników występujące w tekście prawnym: „powinien”, „jest obowiązany” czy „może”, są zwrotami nad wyraz wieloznacznymi.
Zwrot „powinien” ma co najmniej pięć podstawowych znaczeń, które powodują, że wyrażenia, w których on występuje, przybierają poniższe znaczenia:
• prognostyczne,
• ocenne (aksjologiczne),
• normatywne,
• doradcze,
• opisowe.
Wyrażenie, w którym użyto zwrotu „powinien” w jego znaczeniu prognostycznym, jest wyrażeniem równoznacznym z wyrażeniem bezpośrednio wysłowiającym czyjeś przeświadczenie, że ze względu na pewną wiedzę dotyczącą powiązań między pewnymi faktami, jeżeli wystąpi jeden z nich, to wystąpienie drugiego będzie zgodne z oczekiwaniami.
Na przykład jeżeli w wyrażeniu: „Jeżeli dziś słońce zachodzi czerwono, to jutro powinien wiać wiatr” użyto słowa „powinien” w sensie prognostycznym, to jest ono równoznaczne z wyrażeniem głoszącym, że „ze względu na posiadaną wiedzę – co do związku między zachodzeniem słońca na czerwono a wianiem wiatru – wianie wiatru w dniu jutrzejszym będzie zgodne z oczekiwaniami”.
Wyrażenie, w którym użyto zwrotu „powinien” w jego sensie ocennym, jest wyrażeniem równoznacznym z takim, przez które ktoś bezpośrednio wyraża aprobatę (czy dezaprobatę) jakiegoś stanu rzeczy.
Jeśli w wyrażeniu: „Jan powinien kochać swoich rodziców” użyto zwrotu „powinien” w znaczeniu ocennym, to wyrażenie to jest równoznaczne z następującym: „Dobrze jest, gdy Jan kocha swoich rodziców”.
Wyrażenie, w którym użyto zwrotu „powinien” w sensie normatywnym, jest równoznaczne z wyrażeniem, przez które w sposób bezpośredni coś się komuś nakazuje (zakazuje).
Jeżeli w wyrażeniu: „Jan powinien kochać swoich rodziców” użyto zwrotu „powinien” w znaczeniu normatywnym, to wyrażenie to znaczy tyle samo, co: „Nakazuje się Janowi niech kocha swoich rodziców”.
Wyrażenie, w którym użyto zwrotu „powinien” w sensie doradczym, jest wyrażeniem równoznacznym z takim, przez które ktoś komuś w sposób bezpośredni radzi, by dla osiągnięcia określonego celu zachował się w określony sposób.
Jeżeli w wyrażeniu: „Jeżeli ktoś chce być dobrym sportowcem, to powinien przestać palić” użyto zwrotu „powinien” w znaczeniu doradczym, to jest ono równoznaczne z wyrażeniem: „Jeżeli ktoś chce być dobrym sportowcem, to radzi mu się, by przestał palić”.
Wyrażenie, w którym użyto słowa „powinien” opisowo, może mieć co najmniej trzy znaczenia. Może ono być równoznaczne z wyrażeniem, przez które informuje się o stanie rzeczy polegającym na tym, że: komuś jest nakazane, że ktoś przeżywa jakąś ocenę czy wreszcie, że komuś się coś doradza.
Jeżeli w wyrażeniu: „X powinien zrobić C” użyto zwrotu „powinien” opisowo, to wyrażenie to może znaczyć tyle, co: „X-owi nakazane jest zrobić C”, „Żywię ocenę, że źle by było, gdyby X nie zrobił C” czy wreszcie „Doradzam (doradziłem) X-owi, by zrobił C, jeżeli chce osiągnąć cel A”.
Wszystkie te znaczenia zwrotu „powinien” wskazane wyżej winny być ujmowane w taki sposób, jaki wyznacza generalne założenie o normatywności tekstów prawnych, a w szczególności, że wyznaczane są przez znaczenie, jakie związane jest z traktowaniem tych przepisów, w których owo słowo występuje, jako przepisów zrębowych.
Zatem w każdym przypadku, w którym zwrot „powinien” zawarty został w przepisie prawnym jako funktor główny, użyty jest on w sensie normatywnym, a zatem jako operator nakazu.
Wśród wyrażeń, w których zwrot ten jest tak właśnie użyty, da się wyróżnić trzy różne typy:
• do pierwszego należą te wyrażenia, w których zwrotu powinnościowego użyto bezosobowo. Na przykład art. 353 § 1 k.p.k.: „Pomiędzy doręczeniem zawiadomienia a terminem rozprawy powinno upłynąć co najmniej 7 dni”,
• do drugiego należą wyrażenia, w których powyższego zwrotu użyto w odniesieniu do rzeczy lub stanów rzeczy, co może być związane również zużyciem strony biernej. Na przykład art. 2 zd. 1 k.r. i o. w pierwotnym brzmieniu: „Małżeństwo powinno być zawarte przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego miejsca zamieszkania jednej ze stron”. Inny przykład – art. 173 § 1 k.p.k.: „Osobie przesłuchiwanej można okazać inną osobę, jej wizerunek lub rzecz w celu jej rozpoznania. Okazanie powinno być przeprowadzone tak, aby wyłączyć sugestię”,
• wreszcie trzecią grupę stanowią te wyrażenia, w których słowo „powinien” odnosi się do osób. Na przykład art. 183 § 1 zd. 1 k.c: „Kto znalazł rzecz zgubioną, powinien niezwłocznie zawiadomić o tym osobę uprawnioną do odbioru rzeczy”.
Niezależnie od tego słowa „powinien” używa się w przepisach prawnych również w sensie opisowym Tak użyto tego słowa np. w art. 3 § 2 k.r. i o. w pierwotnym brzmieniu: „Jeżeli otrzymanie dokumentu, który powinien być złożony kierownikowi urzędu stanu cywilnego, napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody, sąd może zwolnić od obowiązku złożenia tego dokumentu”. Występujący w tym przepisie zwrot „który powinien być złożony” użyty został zamiast zwrotu „którego złożenie zostało nakazane” (przez normę zawartą w innym przepisie, np. w art. 3 § 1 k.r. i o.).
Należy przy tej okazji zwrócić uwagę na fakt, że niekiedy w praktyce prawniczej uważa się użycie zwrotu „powinien” nie za użycie go w sensie normatywnym, lecz w sensie aksjologicznym (jako „dobrze by było”), zwłaszcza w odniesieniu do takich przypadków, w których zwrot ten odnosi się do czasu, do okresu, co w tekstach prawnych nazywane jest „terminem”. Odczytujący ten zwrot jako aksjologiczny taktują „termin” jako zwrot „instrukcyjny”, którego niedotrzymanie nie pociąga za sobą jakichś negatywnych następstw prawnych. Jest to ewidentny błąd w odczytywaniu zwrotu „powinien”. Termin ten rzeczywiście bywa terminem „instrukcyjnym”, ale nie dlatego, że użyto słowa „powinien”, lecz dlatego jedynie, że dla danej normy nakazującej zachować określony termin nie ustanowiono normy sankcjonującej. I to jest decydujące, a nie to, jakiego zwrotu użyto w przepisie wysłowiającym daną normę. Bez normy sankcjonującej termin ten (w znaczeniu czas, okres) zostałby „instrukcyjnym” nawet wtedy, gdyby w przepisie użyto zwrotu „nakazuje się niech”, czyli najbardziej normatywnego z możliwych zwrotów normatywnych.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót